Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Alimentatie 2020: verhoging met 2,5% indexatie

20-12-2019 Herman Schaeffer
Alimentatie 2020: verhoging met 2,5% indexatie

Ontvangt of betaalt u kinderalimentatie of partneralimentatie? Dan is het goed om te weten dat de alimentatie elk jaar verhoogd wordt. Vanaf 1 januari 2020 zal de hoogte van de alimentatie met 2,5% stijgen. De stijging zal plaatsvinden, ongeacht of u hiervoor afspraken heeft gemaakt met uw ex-partner. Het is immers wettelijk vastgesteld dat de kosten van het levensonderhoud en de lonen jaarlijks stijgen. Hierdoor zullen de kinder- en partneralimentatie jaarlijks ook met een bepaald percentage moeten stijgen. Lees hieronder waar u op moet letten bij deze zogeheten alimentatie indexatie. Bekijk hier de indexering alimentatie voor 2021.

Geïndexeerde alimentatie berekenen

De alimentatie indexatie berekenen

De alimentatie indexatie wordt berekend over de brutobedragen die u aan alimentatie ontvangt of betaalt. Stel dat u in 2019 maandelijks €520,00 aan partneralimentatie betaalt, dan wordt het bedrag vanaf 1 januari 2020:

€520 + (€520 x 2,5%) = € 533,00.

De alimentatie indexatie zult u zelf moeten berekenen en doorgeven, mits uw ex-partner dit niet al heeft gedaan. 

Geen salarisverhoging: geldt de alimentatie indexatie dan?

Doordat de indexatie van de alimentatie wettelijk is vastgelegd, betaalt u ook meer alimentatie wanneer uw loon dit jaar niet is gestegen. Dit kan in sommige gevallen tot lastige of onredelijke financiële situaties leiden. Wanneer dit het geval is, dan is het verstandig om met uw ex-partner nieuwe afspraken te maken. Hierbij kunt u begeleid worden door een mediator. De mediator helpt jullie bij het maken van nieuwe afspraken, zodat er niks over het hoofd wordt gezien. Er wordt hierbij ruimte gemaakt om naar beide partijen te luisteren en elkaars belangen aan te horen. Hierdoor verschilt de werkwijze tussen een mediator en een advocaat. De mediators van Dé Scheidingsmediator staan klaar om u te helpen.

Vergeten alimentatie te indexeren

Het is de verantwoordelijkheid van uzelf én uw ex-partner om de alimentatie indexatie zelf te berekenen en door te geven. Het kan hierdoor zijn dat er al jaren alimentatie betaald wordt, maar de jaarlijkse indexatie niet berekend is. Het is dan mogelijk om deze verhogingen terug te vorderen. Een alimentatie inclusief de wettelijke verhoging kan namelijk tot en met 5 jaar na de indexering aan uw ex-partner worden teruggevraagd. Het is dan verstandig om een schriftelijke aanvraag in te dienen, aangezien de verplichting tot betaling na vijf jaar verjaard. Door een schriftelijk bewijs kunt u aantonen dat u de alimentatie aan uw ex-partner heeft gevraagd, waardoor er van verjaring geen sprake is.

Scheidingsconvenant of ouderschapsplan wijzigen

De betaling of ontvangst van partner- of ouderschapsalimentatie heeft u na de scheiding vastgelegd in een scheidingsconvenant of ouderschapsplan. Dergelijke overeenkomst is lastig te wijzigen, aangezien het contract door zowel u, uw ex-partner, als de rechtbank ondertekend is. Maar door de alimentatie indexatie kunnen er omstandigheden bij u of uw ex-partner gewijzigd zijn, waardoor afspraken niet meer redelijk zijn. Het is dan mogelijk en noodzakelijk om het scheidingsconvenant of ouderschapsplan aan te passen. Te denken valt een grote wijziging in het salaris van één van beide partners, waardoor de hoogte van de alimentatie veranderd moet worden. Ook wanneer bepaalde afspraken voor beide partners niet meer lijken te werken of niet meer nodig zijn, moeten deze afspraken worden gewijzigd. Als u en uw ex-partner niet tot een overeenkomst komen bij het wijzigen van het scheidingsconvenant of ouderschapsplan, kan een mediator een helpende hand bieden.

Wanneer het overleg moeilijk verloopt

Gaat het maken van nieuwe afspraken over de alimentatie tussen u en uw ex-partner moeizaam? Of wilt u graag een professional laten meekijken bij het maken van nieuwe afspraken? Een mediator kan u en uw ex-partner helpen bij het wijzigen of maken van afspraken omtrent de alimentatie, een scheidingsconvenant of een ouderschapsplan. De mediator staat helemaal in dienst van u en helpt u alleen bij die zaken die u wenst te bespreken. Doordat onze mediators over veel kennis beschikken op financieel, juridisch en fiscaal vlak, worden nieuwe of gewijzigde afspraken goed in het scheidingsconvenant of het ouderschapsplan vastgelegd.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over de hulp van een mediator? Neem contact op met één van onze mediators bij u in de buurt.

Bekijk alle artikelen
Datum van grosse/laatste uitspraak:
Maandbedrag ten tijde van grosse:
Ingangsdatum
Percentage
Bedrag in
01-01-2022
1,90%
€ 400,00
01-01-2023
3,40%
€ 413,60
Herman Schaeffer Mediator
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Kaart van NL
Uw postcode