“Joh, je moet een advocaat nemen! Laat niet over je heen lopen hoor. Jij hebt ook rechten! Je moet nu echt voor jezelf gaan opkomen!” Dit is wat familie en vrienden vaak zeggen als je in een scheiding komt. Ze denken je te helpen door ‘jouw kant’ te kiezen. Maar het helpt niet echt. 

“Ik moet me aan alle kanten verdedigen dat ik voor mijn scheiding een mediationtraject in ga, in plaats van met advocaten vechtend naar de rechter.” Hoe vaak ik dat niet hoor. Of deze: “Als ik mijn partner financieel goed verzorgd achterlaat, dan is dat toch uiteindelijk ook in het belang van mijn kinderen? Maar mijn ouders begrijpen dat niet, die vinden dat ik veel te soft ben. Dat ik op mijn strepen moet staan.” “We hebben toch ook zulke goede jaren gehad samen – ik ga toch geen vijand worden van de ouder van mijn kinderen? Maar mijn vrienden zeggen dat ik niet goed wijs ben. Je moet haar maar eens flink laten merken hoe zat je haar bent! Dat is wat ze zeggen.” En dan een diepe zucht…

Het belang van een respectvolle benadering

Ik heb grote bewondering voor al die mensen die hier toch tegenin gaan. Die het belang zien van een menselijke en respectvolle benadering. Want daarom kiezen mensen voor de weg van mediation, als ze aan het scheiden zijn.
“Ik wil recht doen aan onze goede tijden, aan het mooie wat we samen hebben opgebouwd. Dat gooi ik niet zomaar overboord, nu het niet meer lukt tussen ons.”
“We zijn en blijven ouders van onze prachtige kinderen. Hoe beter onze ouderschapsrelatie is, hoe gelukkiger onze kinderen zullen zijn.”
“Hoe mijn ouders uit elkaar zijn gegaan en tot op de dag van vandaag als kleinzielige pubers elkaar het leven zuur maken – dát nooit! Ik ga dat anders doen.”
“Voor mij is het geld en de woning niet het allerbelangrijkste, ik kom liever een beetje te kort met het oog op een veel groter belang: rust en vriendelijkheid tussen mij en mijn ex. We gunnen elkaar nog steeds het goede.”

De verantwoordelijkheid van een mediator

Maar is het dan in mediation helemaal niet belangrijk wat je rechten zijn? Zeker is dat belangrijk. De mediator heeft grote verantwoordelijkheid om zijn cliënten te helpen goed geïnformeerd te zijn over hun verschillende rechten (en plichten). Het kan niet zo zijn dat iemand, bij voorbeeld uit schuldgevoel, maar van al zijn rechten afziet en misschien later daar veel spijt van krijgt. 

Kies je eigen spoor: kies voor mediation

Maar over het algemeen weten mensen heel goed wat hun rechten zijn, en zien ze toch een groter belang dan hun persoonlijke recht. Het belang van de kinderen, van een vriendelijke omgang met hun ex partner, van recht doen aan al het goede wat er samen was. Dat is ook een soort van ‘recht’. En het is een voorrecht om als mediator hierbij professionele begeleiding te mogen bieden. Na elke werkweek toast ik in mijn weekend op al die dappere mensen die hun eigen spoor kiezen en hun scheiding menselijk en respectvol willen laten verlopen! Chapeau!