Indien u en uw partner samen besluiten om te gaan scheiden, kan er een gemeenschappelijk verzoekschrift ingediend worden dat uiteindelijk leidt tot een echtscheiding. Echter, het kan ook voorkomen dat er sprake is van eenzijdig scheiden. In dat geval wenst u of uw partner te gaan scheiden en kan er geen overeenstemming worden bereikt wat betreft afspraken. In dit artikel bespreken we hoe de procedure er in dat geval uitziet.

Verzoekschrift indienen

Indien u of uw partner eenzijdig wenst te scheiden, kunt u een verzoekschrift indienen dat tot een echtscheiding zal leiden. In dat geval worden verdere afspraken naderhand gemaakt. Verder hebben zowel u als uw partner een eigen advocaat nodig. Synchroon met de aanvraag tot echtscheiding kunt u ervoor kiezen om een verzoek tot nevenvoorzieningen in te dienen. Deze zogeheten nevenvoorzieningen hebben betrekking op zaken die samenhangen met de echtscheiding. Hierbij kunt u denken aan onder andere de boedelverdeling, de verdeling van het spaargeld en schulden en de verdeling van de zorg voor de kinderen.

Eenzijdige scheiding aanvragen

Een eenzijdige scheiding kunt u voorkomen door eerst een mediation gesprek aan te gaan met hulp van Dé ScheidingsMediator. Hiermee kunt u proberen om er toch samen uit te komen, en daarmee het scheidingsproces een stuk sneller en goedkoper te laten verlopen. Dé ScheidingsMediator beschikt over mediators met veel vakkennis en ervaring. Daarnaast zijn onze mediators aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN), een organisatie die de kwaliteit van de mediator en het mediation proces waarborgt. Indien mediation er niet voor kan zorgen om beide partners in het scheidingsproces on the same page te krijgen, dan is het altijd nog mogelijk om een eenzijdige scheiding aan te vragen.

Eenzijdige scheiding kosten

Zoals reeds besproken is het helaas niet altijd mogelijk om het scheidingstraject samen met uw partner te doorlopen. In dit geval is eenzijdig scheiden de laatst mogelijke oplossing. Het is wel belangrijk om te weten dat de kosten van eenzijdige scheiding hoger zijn dan van een scheiding met mediation. Een advocaat rekent namelijk al snel tussen de €100,- en €250,- per uur, terwijl de complete scheiding met mediator al vanaf €55,- per persoon geregeld kan zijn.

Daarnaast duurt het traject van eenzijdig scheiden doorgaans een stuk langer. Dit vanwege het feit dat u beide een eigen advocaat in de arm dient te nemen. Gedurende de scheiding zal úw advocaat ook uitsluitend úw belangen behartigen.

Neem contact op

Wilt u kijken of een mediator iets voor u kan betekenen? Maak gebruik van onze postcodechecker en vind een mediator bij u in de buurt! Wij hebben mediators van Nijmegen tot in Groningen. Maak dan gemakkelijk online een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.