Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Fiscale valkuilen inzichtelijk met Dé ScheidingsMediator

09-09-2019 Herman Schaeffer
Fiscale valkuilen inzichtelijk met Dé ScheidingsMediator

Voor wie verder wil, maar niet samen

De Belastingdienst begint met een nieuwe voorlichtingscampagne voor scheidende stellen, meldt het Algemeen Dagblad: Voor wie verder wil, maar niet samen bron.  Deze campagne is geen overbodige luxe, want als je niet op de hoogte bent van de valkuilen maak je na je scheiding bij je belastingaangifte heel makkelijk fouten. Fouten met soms ernstige financiële gevolgen vanwege forse naheffingen.

Ook in de begeleiding van scheidende stellen door advocaten en mediators worden nog wel eens fouten gemaakt. Het AD schrijft: “Blind vertrouwen op deze adviseurs [namelijk advocaten of een mediator] is sowieso niet aan te raden. Mediator is een vrij beroep en veel advocaten doen belastingzaken erbij. Ze zijn geen specialist.” Daarom is Dé ScheidingsMediator het van harte eens met de insteek van deze campagne: de betrokken personen maar ook hun begeleiders wijzen op het belang van goede fiscale voorlichting.

Dé ScheidingsMediator kent de fiscale valkuilen

Het vak van mediator is inderdaad een vrij beroep. En anders dan bij een advocaat heeft een mediator ook geen 'zorgplicht’. In principe is een mediator geen adviseur die inhoudelijk bepaalt wat het beste zou zijn voor de cliënten. Tegelijk zijn er mediators (en advocaten) die het belangrijk vinden om kennis van zaken te hebben op de terreinen die voor hun cliënten van groot belang zijn. Extra scholing op het gebied van bij voorbeeld belastingen vinden wij noodzakelijk. Wij vinden het belangrijk dat onze mediators op dit punt van alle belangrijke onderwerpen op de hoogte zijn. 

Goede afspreken die bakken met belastinggeld kunnen schelen

De Belastingdienst heeft op hun website een handige scheiden-checklist opgenomen waar je de onderwerpen die bij een scheiding aan de orde moeten komen op een rijtje ziet. Ook geven wij je de belangrijkste fiscale aandachtspunten bij een scheiding, welke standaard bij iedere scheidingsmediation via Dé ScheidingsMediator aan de orde komen. 

We kunnen je daarnaast een goede, algemene tip geven:

Laat je voorlopige aanslag wijzigen na je scheiding, zodat de bedragen gebaseerd zijn op je actuele situatie en je niet voor verrassingen komt te staan. Lees hier meer tips >>

Ieder zijn vak

Als met al zijn we blij met de aandacht die er is voor dit belangrijke aspect van scheiden. Bij de mediators van Dé ScheidingsMediator ben je ook op dit punt in goede handen. En als de complexiteit van jullie situatie groot is, zullen fiscale adviseurs nodig zijn. Ook dát is professionaliteit – dat je je goed bewust bent als mediator van je beperkingen en het beste met je cliënten voor hebt, zodat je hen op tijd doorverwijst als dat nodig is.

Bekijk alle artikelen
Herman Schaeffer Mediator
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Kaart van NL
Uw postcode