UPDATE: Het griffierecht voor 2020 is bekend, lees hier meer over de hoogte van het griffierecht 2020.

Het griffierecht is in 2019 is opnieuw vastgesteld. In dit artikel vertellen u precies hoeveel u kwijt bent aan griffierecht als u in 2019 gaat scheiden.

Wat is griffierecht?

Wanneer u gaat scheiden, dan wordt dit uiteindelijk bekrachtigd door de rechtbank. Zo moeten bijvoorbeeld de scheiding en een eventueel ouderschapsplan bij de rechtbank ingediend worden en worden goedgekeurd. In Nederland is het zo dat er een soort administratieve kosten moeten worden betaald wanneer de rechtbank er aan te pas komt. Deze kosten worden griffierechten genoemd omdat ze aan de griffie, oftewel het secretariaat, van de rechtbank betaald moeten worden. De griffierechten worden jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Justitie en worden altijd betaald vóórdat de zaak in behandeling wordt genomen.

Griffierecht 2019

De kosten van het indienen van stukken bij de rechtbank bedragen €291,-. Dit is dus het nieuwe griffierecht in 2019. Dit bedrag wordt in principe verdeeld over de twee partijen. Dus zowel u als uw (ex-)partner leggen €145,50 bij om het griffierecht te betalen, tenzij u daar zelf andere afspraken over maakt. Uw scheidingsmediator zal dit uiteraard met u bespreken.

Wanneer u onvermogend bent, dan krijgt u korting op het griffierecht. Als u namelijk in aanmerking komt voor toevoeging (een financiële tegemoetkoming vanuit de rechtsbijstand), dan wordt het griffierecht naar beneden bijgesteld. In 2019 is het griffierecht voor onvermogenden €39,50 per persoon.

Kosten van een scheiding

U betaalt dus griffierecht als u gaat scheiden, maar er zijn ook nog andere kosten verbonden aan een scheiding. Zo is het mogelijk dat u uittreksels van de gemeente nodig heeft, waar misschien kosten aan verbonden zijn. Tevens betaalt u de advocaat die de documenten zal indienen bij de rechtbank. De kosten van een scheiding kunnen verschillen per regio.

Maak een gratis afspraak met Dé Scheidingsmediator en u krijgt in het gratis kennismakingsgesprek alle kosteninformatie overzichtelijk op een rijtje. Dé Scheidingsmediator is werkzaam in heel Nederland, van mediators in Tilburg tot Amsterdam en van een scheidingsmediator in Utrecht tot in Eindhoven. Gebruik de postcodechecker en vind de mediator bij u in de buurt.

UPDATE: Het griffierecht voor 2020 is bekend, lees hier meer over de hoogte van het griffierecht 2020.