Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E contact@descheidingsmediator.nl

Het huwelijk – bedreigd door een onzekere financiële toekomst?

04-12-2018 Bart Verberne
minder huwelijken financiele toekomst

In deze blog sta ik stil bij het feit dat er minder huwelijken worden gesloten. “Twintigers en dertigers trouwen steeds minder” volgens het bericht van de NOS (bron) Aan deze ontwikkeling ligt een slecht toekomstig economisch perspectief ten grondslag.

Elke huwelijkspartner heeft vaak goede intenties om in het huwelijk te treden. Vroeger was een financieel motief een goede reden om in het huwelijk te treden. Tegenwoordig wordt zo’n motief met argusogen bekeken. Heden ten dage trouwen mensen voornamelijk uit liefdesoverwegingen of als een bekroning op een geslaagd gezin.

Sparen voor huis in plaats van huwelijk

Tegenwoordig speelt toekomstige financiële zekerheid ook nog steeds een rol bij het sluiten van een huwelijk. Maar dan in een negatief licht. Vooral jonge mensen met een onzeker arbeidsperspectief kiezen ervoor om de stap naar een huwelijk achterwege te laten. In plaats daarvan kiezen ze ervoor om te sparen voor een huis. En het is begrijpelijk; een betaalbare woning vinden is een behoorlijk probleem geworden.

Financiële middelen speelden vroeger een rol bij het sluiten van een huwelijk. Tegenwoordig zorgt het economisch klimaat ervoor dat er minder huwelijken worden gesloten. Dat is nog eens een omkering van motieven!

Een andere ontwikkeling die maakt dat er minder huwelijken worden gesloten, is dat veel jonge stellen voor een geregistreerd partnerschap kiezen. Met name het juridisch vaderschap in deze vorm van samenleven is net zo goed geregeld als bij het huwelijk als samenlevingsvorm. Ook de vader heeft gelijk het ouderlijk gezag bij de geboorte van kinderen binnen het partnerschap.

Financiële afwikkeling bij scheiding

Ook aan het einde van het huwelijk door echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap spelen financiën een rol. Er dient een financiële afwikkeling plaats te vinden en afhankelijk van het gekozen huwelijksgoederenregime (gemeenschap van goederen of huwelijkse/partnerschap voorwaarden).

Een gesprek over de afwikkeling van de financiën en wat de mogelijkheden zijn, hoort bij een goed mediation traject. Immers voor veel mensen is ook het inzicht verkrijgen in hun financiële positie na scheiding belangrijk, omdat een scheiding veelal een negatieve invloed heeft op financieel vlak voor beide partners. Vaak is het zo dat één van beide partners de financiën heeft beheerd. De andere partner dient deze financiële taak zelf te gaan verrichten. Een mediationgesprek over alimentatie, toeslagen en pensioen biedt verheldering.

Laat u goed voorlichten als u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt laten ontbinden. Raadpleeg een deskundige van Dé Scheidingsmediator bij jou in de buurt.

Bekijk alle artikelen
Bart Verberne Mediator Middelburg
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Uw postcode