Sinds de invoering van het nieuwe huwelijksvermogensrecht op 1 januari 2018 trouwt iedereen, die geen huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt, in de beperkte gemeenschap van goederen.

De stelling die daarbij vaak wordt gebruikt is: alles wat vóór het huwelijk privé is, blijft ook privé. Maar de wet blijkt het toch net iets ingewikkelder te maken. En dat heeft met name betrekking op de vergoedingsrechten.

Even een praktisch voorbeeld. Stel dat jullie gaan samenwonen in 2019 en samen een huis kopen, waarbij jij uit privé middelen € 50.000,- hebt geïnvesteerd. Hierbij vinden jullie het allebei redelijk dat jij op jouw partner een vordering krijgt van € 25.000,- (de helft van de investering).

Het gaat zo goed tussen jullie, dat jullie de liefde willen bezegelen met een huwelijk.
De wet zegt dat alles wat gezamenlijk is van vóór het huwelijk, door het huwelijk in de gemeenschap wordt getrokken.

Maar de stelling “alles wat privé was voor het huwelijk, blijft ook privé” zit hierbij nog in jullie achterhoofd, dus jullie vinden het niet nodig om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

En deels gaat dit ook op, maar hier zit tevens wat aparts in de wet: De vordering op jouw partner blijft namelijk ook na het sluiten van het huwelijk tot jouw privévermogen behoren. De schuld van jouw partner aan jou wordt door het huwelijk echter de gemeenschap in getrokken. De wet zegt namelijk dat een schuld die rust op een bezit dat vóór het huwelijk al gezamenlijk was, ook tot de gemeenschap gaat behoren. Dus jouw vordering blijft € 25.000,- maar de schuld van jouw partner aan jou gaat de gemeenschap in en hierdoor wordt jij ook voor de helft draagplichtig. Jouw vordering “verdampt” dus voor de helft!

In juni 2022 heeft de Rechtbank Noord Nederland een uitspraak gedaan, waarin zij stellen dat deze verdamping eigenlijk niet de bedoeling kan zijn. Dus dat is op zich goed nieuws! Desalniettemin blijkt maar weer eens dat het heel belangrijk is om juist ook bij aanvang van jullie relatie jezelf goed te laten informeren. Stel goede huwelijkse voorwaarden op via een scheidingsmediator – dat voorkomt veel gedoe!

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Richard Loedeman

Hartelijk welkom bij mij voor je scheiding. Ik ben een mediator die door mijn cliënten ervaren wordt als rustig en vakkundig. Ik geef je overzicht in de complexe situatie die elke scheiding toch feitelijk is. Lees verder