Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Hoe doe je aangifte in het jaar van de scheiding?

21-03-2022 Esther van Diepen
Hoe doe je aangifte in het jaar van de scheiding?

De aangifte hebben jullie altijd samen gedaan, maar nu jullie zijn gescheiden betekent dat dat jullie voor de toekomst ieder voor zich aangifte gaan doen. 

In het jaar van scheiding kunnen jullie er nog één keer voor kiezen om samen aangifte te doen. Dit komt doordat jullie in het jaar van het verbreken van het fiscaal partnerschap nog aangifte mogen doen alsof jullie het hele jaar fiscaal partners zijn geweest. Dit heeft als voordeel dat jullie jullie inkomsten en aftrekposten dat jaar nog gunstig kunnen verdelen. 

Het samen aangifte doen in het jaar van scheiden is overigens geen verplichting. Willen liever apart aangifte doen, dan kan dat ook, ook over de periode dat jullie nog wél fiscale partners waren. Dit heeft wel tot gevolg dat jullie geen inkomsten en aftrekposten meer kunnen “verdelen”.

Belangrijke aandachtspunten bij de belastingaangifte in het jaar van scheiding, waarom het aan te raden is om hulp in te schakelen bij het doen van de aangifte. 

Hypotheekrenteaftrek

Of de hypotheekrente van jullie woning nog aftrekbaar is na de scheiding is onder andere afhankelijk van wie deze betaalt, wie van jullie in de woning woont en wat erover is afgesproken in het convenant. Het is daarom aan te raden om hulp in te schakelen van een financieel adviseur bij het doen van de aangifte.

Toeslagen

Heb je na de scheiding door je nieuwe financiële situatie recht op een toeslag, zoals bijvoorbeeld het Kindgebonden Budget? Deze kan je aanvragen nadat jullie verzoek tot echtscheiding is ingediend, mits de ander ouder op een ander adres staat ingeschreven. Check goed welke toeslagen op jou van toepassing zijn na jullie scheiding en of je hiervoor in aanmerking komt. Let op! Bij de aangifte kan de verdeling van inkomsten en vermogen invloed hebben op de hoogte van jouw toeslagen. Een financieel adviseur kan jou/jullie hierbij helpen.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van jullie woning, die bij jouw belastbaar inkomen wordt opgeteld. 

In sommige gevallen dient het Eigenwoningforfait deels te worden opgegeven als ontvangen partneralimentatie, als je in de woning woont die (nog deels) eigendom is van je vertrokken ex-partner. Jouw financieel adviseur weet in welke gevallen dit voor jou van toepassing is. 

Partneralimentatie

Wanneer jullie partneralimentatie hebben afgesproken, heeft dit gevolgen voor de belastingaangifte. Wanneer je partneralimentatie betaalt, is deze aftrekbaar bij de belastingaangifte. 

Wanneer je partneralimentatie ontvangt, moet dit bij de Belastingdienst worden opgeven als inkomen. Als je kosten hebt gemaakt die samenhangen met het krijgen van partneralimentatie mag je die eenmalig aftrekken. Hiervoor moet je wel een factuur kunnen overleggen. Let op! De partneralimentatie die je ontvangt, kan ook gevolgen hebben voor je recht op toeslagen! 

De belastingaangifte na een scheiding kan redelijk complex zijn, omdat je met heel veel dingen rekening moet houden. Laat je daarom altijd adviseren door een financieel expert.

Bekijk alle artikelen
Esther van Diepen Mediator Amstelveen
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Kaart van NL
Uw postcode