Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Hoe vertel je dat je gaat scheiden?

12-02-2019 Ivette Folkers
Hoe vertel je dat je gaat scheiden?

Het is ongetwijfeld één van de moeilijkste beslissingen in een leven van een mens en geen enkel moment is een goed moment. Toch beslissen veel mensen om hun leven niet verder met elkaar te delen, maar elkaar los te laten en te gaan scheiden. Als de beslissing eenmaal is genomen voelen zij vaak opluchting en ruimte. De kogel is door de kerk. Je hoeft niet meer je best te doen om de relatie in stand te houden en kunt je langzaam voorbereiden op een ander leven. Een leven zonder de partner met wie je je leven deelde.

Maar hoe vertel je dat je gaat scheiden tegen je kinderen? En tegen familie en vrienden? Een beslissing om uit elkaar te gaan heeft ook consequenties voor mensen in je omgeving. Je kunt het maar één keer vertellen en het is van belang dat dit goed en zorgvuldig gebeurt.

De kinderen: kies het juiste moment & wees duidelijk

De kinderen moeten de eersten zijn die horen over de scheiding, rechtstreeks van de ouders en nooit via derden. Kies een goed moment om de kinderen over de scheiding te informeren. Het best kun je een moment nemen, voorafgaande aan een weekend dat jullie samen doorbrengen. Het geeft kinderen de mogelijkheid om hun verdriet te uiten en vragen te stellen. Vragen komen vaak pas later en dan zijn jullie in de buurt om het erover te hebben.

Zorg ervoor dat je naast elkaar zit als je de kinderen over de scheiding vertelt. Dan kunnen de kinderen naar jullie toegaan en beide ouders vasthouden, zonder meteen een eerste keuzemoment te moeten maken.

Wees duidelijk naar de kinderen. Als jullie zeker zijn van een scheiding, geef de kinderen dan geen hoop dat het nog weer goed komt. Vertel ze dat het niet hun schuld is en dat jullie als papa en mama gewoon nog van ze houden en er voor ze zijn. Laat de kinderen in de periode daarna zien dat papa en mama gewoon met elkaar omgaan en communiceren. Dat stelt kinderen gerust.

Hoe vertel je dat je gaat scheiden aan familie en vrienden?

En dan de familie… Ook dan is het belangrijk om het samen te vertellen en te laten zien dan jullie de intentie hebben om het samen goed te regelen. Opa’s en oma’s zijn vaak bang dat ze na een scheiding de kleinkinderen minder zullen zien. Hopelijk kun je ze geruststellen.

Vorige week had ik een stel voor mediation. De aankondiging van hun scheiding vond ik heel bijzonder en ontroerend. Ze hebben een kaart gemaakt, waarop ze in hun eigen woorden aan vrienden en familie meedeelden dat elkaar loslaten ook een uiting van liefde kan zijn. Alle kaarten zijn tegelijk per post verstuurd. De reacties die het stel hierop ontving waren uitsluitend positief. Voor de komende weken hebben ze verschillende uitnodigingen ontvangen om over hun moeilijke beslissing te praten en de steun van familie en vrienden te voelen.

Bekijk alle artikelen
Ivette Folkers Mediator Emmen
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Kaart van NL
Uw postcode