Hebben u en uw partner besloten om te gaan scheiden, dan is de volgende moeilijke stap om de kinderen te vertellen over de scheiding. Terwijl u en uw partner doorgaans al een tijd nadenken over de scheiding, komt het voor de kinderen vaak als een onverwachte gebeurtenis. Een scheiding is dan ook niet alleen voor uzelf, maar ook voor de kinderen levensveranderend. Het is daarom belangrijk om veel aandacht en zorg te besteden aan de scheiding vertellen aan uw kind. Wij geven u graag tips die u als ouder kunt gebruiken bij scheiden met kinderen.

Tip 1 – Vertel het pas bij een definitief besluit

Vertel de scheiding pas aan de kinderen wanneer jullie definitief besloten hebben om te gaan scheiden. Is de scheiding nog niet zeker? Spreek er dan ook nog niet over. Onduidelijkheid maakt kinderen namelijk onzeker.

Tip 2 – Een goede voorbereiding

Voor kinderen is het moment dat hun ouders vertelden over de scheiding vaak het moment waarop hun leven voorgoed veranderde. Daarom is het belangrijk dat de onzekerheid en angst over wat er gaat gebeuren wordt beperkt. Zorg dus samen met uw (ex-)partner voor een goede voorbereiding en duidelijke afspraken: wie gaat waar wonen, gaat er iemand verhuizen, blijven de kinderen in hun huidige huis wonen enzovoort. Maak een soort van scheiden stappenplan. Wees er ook op voorbereid dat de kinderen andere vragen kunnen hebben en het lastig zal zijn om het verdriet en de eventuele boosheid bij uw kinderen te zien. 

Tip 3 – Samen de kinderen vertellen over de scheiding

Vertel in alle rust samen wat er aan de hand is en probeer daarbij allebei evenveel aan het woord te zijn. Zo voelen jullie kinderen dat het besluit door jullie samen is genomen en dat geen van beide ouders meer verantwoordelijk is voor de scheiding dan de ander. Het is daarnaast ook belangrijk dat u uw kind niet het gevoel geeft dat hij/zij een partij moet kiezen. Ook al had een van jullie de scheiding liever niet gewild of zijn jullie boos op elkaar, laat dit niet merken aan de kinderen. Voor hen is een goede relatie met jullie allebei van groot belang.

Tip 4 – Vertel dat het niet hun schuld is

Kinderen zijn vaak geneigd om de oorzaak van de scheiding bij zichzelf te zoeken. Benadruk tijdens het gesprek daarom dat de scheiding absoluut niet hun schuld is. Leg hen uit dat zij niks aan de situatie kunnen doen, maar dat het iets tussen jullie als ouders is. Blijf dit ook in volgende gesprekken herhalen.

Tip 5 – Houd vast aan gewoonten

Zorg ervoor dat de gezinssituatie zoveel mogelijk hetzelfde blijft, ook al vertrekt een van jullie. Houd vast aan eet- en slaapgewoonten en schoolritmes. Een vertrouwde omgeving zorgt namelijk voor een veilig en zeker gevoel bij de kinderen.

Tip 6 – Praat nooit negatief over elkaar

Wellicht zijn u en uw partner boos op elkaar of voeren andere negatieve emoties de boventoon. Praat hier dan vooral met volwassenen over en zorg dat de kinderen er niets van merken. Wat zich tussen jullie heeft afgespeeld is immers een zaak tussen jullie twee. Het is voor de kinderen erg verwarrend om negatieve dingen over (één van) hun ouders te horen. Ook na de scheiding is het heel belangrijk dat kinderen met beide ouders een goede relatie houden. Blijf daarom neutraal.

Tip 7 – Let er goed op hoe het met de kinderen gaat

Een scheiding vertellen aan uw kind is een ingrijpende gebeurtenis. Veranderingen zijn moeilijk en elk kind gaat hier op zijn/haar eigen manier mee om. Maak de scheiding daarom bespreekbaar, maar dring het niet op. Let er ook na de kinderen vertellen over de scheiding op hoe het met uw kinderen gaat. Is uw kind erg stil? Zoek dan contact en bespreek hoe u hem/haar kunt helpen.

Wilt u meer advies over de scheiding vertellen aan uw kind? Neem dan gerust contact op met een van onze mediators. Wij staan graag voor u klaar!