Een echtscheiding behoort tot de moeilijkste en zwaarste dingen die je als mens kunt meemaken. Er zijn maar weinig gebeurtenissen die een grotere impact op je leven kunnen hebben. Afscheid nemen van je partner en van het leven dat jullie samen hadden en deze periode een plek geven, kan mentaal een enorme opgave zijn. 

Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je bij de gedachte aan je huwelijk niet meteen boosheid en verdriet voelt, maar ook aan alle mooie momenten kunt terugdenken? Hoewel iedereen dat op zijn of haar eigen manier doet en er geen rechte weg naar de acceptatie van de scheiding loopt, kun je het proces voor jezelf wel degelijk iets minder moeilijk maken. Dé ScheidingsMediator vertelt je daar graag meer over. 

Wat betekent het verwerken van een scheiding? 

Om te weten hoe je een scheiding verwerkt, is het belangrijk om het einddoel te kennen. Wat betekent het verwerken van een scheiding eigenlijk? En wanneer is het verwerkingsproces klaar? 

Een scheiding is voor veel mensen een traumatische ervaring. Vaak wordt het verwerken van een scheiding omschreven als een rouwproces. De ‘rouwcurve’ laat zien hoe dat proces eruit ziet. 

Verwerken van scheiding is voor iedereen anders

De rouwcurve is slechts de theorie, in de praktijk verloopt het verwerken van een scheiding vanzelfsprekend voor iedereen anders. Niet voor niets kan het twee tot vijf jaar duren voordat een scheiding goed verwerkt is. Het is een proces van vallen en opstaan en van twee stappen vooruit en één terug. Het kan best gebeuren dat je het stadium van aanvaarding al bereikt had, maar toch tijdelijk terugvalt in woede of verdriet. Het hoort er allemaal bij, laat het gewoon gebeuren. 

Hoewel iedereen er op zijn of haar eigen manier mee omgaat, is er toch één belangrijk onderscheid te maken bij mensen die een echtscheiding dienen te verwerken. De een heeft namelijk het initiatief genomen, terwijl de ander juist de boodschap krijgt dat zijn of haar partner wil scheiden

Dat heeft gevolgen voor de verwerking. Degene die het initiatief neemt is doorgaans al een eind op weg in het proces en zal ook vaker een gevoel van opluchting ervaren dat het hoge woord eruit is. Voor de ander komt de ‘scheidingsmelding’ soms juist heel plotseling, waardoor hij of zij van het ene op het andere moment in het verwerkingsproces terechtkomt. Dat dit spanningen meebrengt is niet vreemd. Voor beide partijen is het dan ook goed om rekening te houden met en begrip te tonen voor de emoties die nu eenmaal horen bij de verwerkingsfase waar de ander zich in bevindt. 

Mediation bij het verwerken van scheiding

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veel mensen is professionele hulp bij het verwerken van scheiding dan ook zeer welkom. Mediation is daar een zeer geschikte methode voor. Bij mediation gaan jullie samen met de mediator een traject in om jullie huwelijk op een waardige manier te beëindigen. 

Daarin is veel ruimte voor de emotionele aspecten van de scheiding. Jullie krijgen allebei de kans om duidelijk te maken wat de scheiding, en alles wat daaraan voorafgegaan is, met jullie gedaan heeft. Dat daarbij boosheid, frustratie, verdriet en wanhoop naar buiten komen, is heel normaal. De mediator zorgt ervoor dat beide partijen hun verhaal kunnen doen en dat jullie ook daadwerkelijk gehoord worden door de ander. Dit draagt bij aan het herstel van het onderlinge begrip, respect en vertrouwen, wat heel belangrijk is bij het verwerken van een echtscheiding. 

Goed geregelde scheiding helpt bij verwerking

Behalve de aandacht voor de emoties heeft mediation nog een belangrijk voordeel bij het verwerken van een scheiding. Mediation is er namelijk op gericht dat ook alle financiële, juridische, fiscale en praktische aspecten van de scheiding goed geregeld worden. Onder leiding van de mediator gaan jullie samen in gesprek over alles wat er bij een scheiding hoort. 

Jullie krijgen uitgebreid de gelegenheid om jullie wensen, behoeftes en belangen duidelijk te maken. De mediator is geen scheidsrechter, dus hij of zij neemt geen beslissingen. Jullie maken zelf de afspraken die nodig zijn om jullie huwelijk af te ronden en een goede basis te leggen voor een toekomst zonder elkaar. Die afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en dat is pas klaar wanneer jullie daar allebei tevreden over zijn. 

Op die manier biedt mediation de zekerheid dat jullie echtscheiding correct, eerlijk en evenwichtig verloopt. Jullie lopen niet het risico om in een vechtscheiding terecht te komen, jullie hoeven je geen zorgen te maken over praktische zaken en een goede basis voor de toekomst is gelegd. Zodoende kunnen jullie je helemaal richten op het verwerken van jullie scheiding. 

Dé ScheidingsMediator staat voor jullie klaar

De mediators van Dé ScheidingsMediator hebben veel ervaring met hulp bij het verwerken van echtscheiding. Willen jullie daar meer over weten? Neem dan contact op voor meer informatie en een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Er is altijd een mediator in jullie regio beschikbaar.