Wanneer u heeft besloten te gaan scheiden, zullen er verschillende zaken moeten worden geregeld. Zo zult u ook een beslissing moeten maken over uw woning. Wanneer u een koopwoning heeft, dan is de kans groot dat u beide eigenaar bent. Dit betekent dat, wanneer er nog een hypotheek op dit koophuis rust, u beide een eigenwoningschuld heeft. U of uw partner kan ervoor kiezen het huis en hypotheek over te nemen na scheiding. De hypotheek zal dan na scheiding op 1 naam worden gezet, wat betekent dat de vertrekkende partner moet worden uitgekocht. U kunt er ook voor kiezen het koophuis te verkopen. Bij beide mogelijkheden moet rekening worden gehouden met de hoogte van de hypotheek en een eventuele restschuld of overwaarde. We lichten dit graag verder toe.

De mediators van Dé ScheidingsMediatior zijn met hun financiële kennis in staat om u te adviseren wat betreft de mogelijkheden omtrent hypotheek bij scheiding. Vul uw postcode in op deze pagina en vind een scheidingsmediator bij u in de buurt.

De hypotheek overnemen na scheiding

U of uw partner wil graag in het huis blijven wonen. Of u / uw partner de hypotheek kan overnemen na scheiding, hangt volledig af van de financiële situatie. De hypotheekverstrekker beslist of degene die in het huis blijft wonen over voldoende inkomen beschikt om de hypotheek zelfstandig af te lossen. Indien dit het geval is, zal de andere partner ontslagen moeten worden uit de hypotheek.

Zo gaat dit in zijn werk

Het huis verkopen

Wanneer u beide niet in staat bent de hypotheek over te nemen na scheiding, dan moet het huis worden verkocht. Het huis wordt getaxeerd en na de verkoop wordt de bestaande hypotheek afbetaald met het verkregen geld. De hypotheek hoeft dus na scheiding niet op 1 naam worden gezet.

 

Mogelijk heeft u te maken met een restschuld of overwaarde. Deze zal dan eerlijk verdeeld worden tussen beide partners wanneer u beide voor de helft eigenaar bent van het huis. Ligt de eigendomsverhouding anders? In dat geval zal de overwaarde aan de hand van deze verhouding worden berekend.

Hypotheek bij scheiding advies nodig?

Het verdelen van de hypotheek bij scheiding is dus op verschillende manieren mogelijk. Gaat u een scheiding aanvragen, en heeft u advies nodig? Dé ScheidingsMediator kunt u op alle facetten van de scheiding optimaal adviseren. Met een groep aan ervaren MfN-register mediators staan wij klaar om u te adviseren wanneer het aankomt op het hebben van een hypotheek bij scheiding.