Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Ik wil scheiden maar mijn partner niet

15-02-2019 Elma Schouten
ik wil scheiden maar mijn partner niet mediator gesprek

Je hebt de keuze gemaakt: je wilt scheiden. De koek is op en je bent al tijden niet meer gelukkig. Ruzies en onvrede zijn veelvuldig aan de orde, en je kunt je dan ook niet voorstellen dat je partner nog gelukkig is in de relatie.

Zodra je echter tegen je partner vertelt dat je wilt scheiden, reageert deze niet zoals je had verwacht. Hij of zij wil er niets over horen en wil de relatie niet beëindigen. Resultaat: jij wilt scheiden, maar je partner niet.

Wat kun je doen?

Er zijn verschillende actiepunten waarmee je het proces in goede banen kunt leiden. Hier volgen enkele tips.

1) Waarom wil je partner niet scheiden?

Als jij wil scheiden, maar je partner niet, dan is het goed om uit te zoeken waaróm je partner niet wil scheiden, en waarom hij/zij er liever voor kiest om samen te blijven met iemand die niet meer om hem of haar geeft.

Een aantal veel voorkomende redenen: onzekerheid, angst voor de toekomst, gezichtsverlies, bang om de kinderen kwijt te raken, financiële teruggang, verlies van controle. Allemaal geldige redenen die niet onder tafel geschoven moeten worden. Door hiervoor aandacht te hebben en deze serieus te nemen, blijf je in gesprek en leidt dit uiteindelijk tot een samen gedragen keuze.

2) In welke fase zitten jij en je partner?

Nadat jullie je gevoelens hebben besproken, is het nog steeds mogelijk dat alleen jij wil scheiden, en je partner niet. Bespreek dan de fases van het scheidingsproces, en stel vast in welke fase jij en je partner beiden zitten. Zo proberen jullie wederzijds begrip te creëren. De fases zijn: ontkenningsfase, protest, onderhandelen, verdriet en aanvaarding. Als initiatiefnemer van de scheiding zit je meestal enkele fases verder in het proces dan je partner.

3) Schakel een scheidingsmediator in

Lukt het niet goed om op één lijn te komen? Schakel een mediator in om de gesprekken rondom de scheiding te begeleiden. Deze werkt via een overzichtelijk scheiden stappenplan. De mediator zal de belangen van jullie beiden vertegenwoordigen en een gulden middenweg zoeken. Tevens zullen onzekerheden worden weggenomen en worden zaken als de kinderen, het huis en de financiën besproken. De mediator zorgt dat jullie beiden aan een frisse toekomst kunnen beginnen.

Lukt het niet? Is "ik wil scheiden en mijn partner niet" nog steeds van toepassing? Dan kun je uiteindelijk een advocaat inschakelen en kiezen voor het eenzijdige aanvragen van de scheiding. Dit is echter een duur en lang proces, dus het is zeker aan te raden om dit te voorkomen.

Dé ScheidingsMediator

Neem contact op met Dé ScheidingsMediator bij jou in de buurt. Met behulp van onze postcodechecker vind je deze eenvoudig. Van een mediator in Tilburg tot in Amsterdam en van een mediator in Middelburg tot in Amersfoort: in heel Nederland vind je een MfN mediator ven Dé Scheidingsmediator.

Bekijk alle artikelen
Elma Schouten Mediator Enschede
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Kaart van NL
Uw postcode