Scheiding man en vrouw

Periodes van heftige ruzies en doodse stilte wisselen elkaar af. U merkt dat u en uw partner uit elkaar gegroeid zijn en het voelt niet meer fijn om samen te zijn. U bent al lange tijd niet gelukkig en uiteindelijk heeft u de keuze gemaakt: u wilt scheiden van uw man of vrouw. 

Het is al moeilijk genoeg om die beslissing te nemen en over te brengen. De situatie kan echter nog  gecompliceerder worden wanneer uw partner het er niet mee eens is en absoluut niet wil scheiden. Plotseling draait het om de vraag: Wat kan ik doen wanneer ik wil scheiden maar mijn partner niet? Dé ScheidingsMediator kan u helpen. 

‘Duurzame ontwrichting van het huwelijk’

Vooropgesteld: het is in Nederland mogelijk om te scheiden wanneer slechts één van beide partners dat wil. Wanneer diegene vindt dat de relatie niet meer levensvatbaar is, kan hij of zij zich beroepen op ‘duurzame ontwrichting van het huwelijk’. Is dat voor u het geval, dan kunt u een advocaat in de arm nemen die namens u een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding kan indienen bij de rechter. 

Samen met de advocaat stelt u een document op waarin u duidelijk maakt waarom het huwelijk volgens u duurzaam ontwricht is. Uw partner – die eveneens een advocaat zal moeten inhuren – krijgt zes weken de tijd om daarop te reageren en een verweerschrift in te dienen. De rechter zal vervolgens een uitspraak doen, waar uw man of vrouw weer tegen in beroep kan gaan. Die termijn is drie maanden, waarin er mogelijk weer nieuwe verwijten, ruzies en frustraties opdoemen. Hoewel het dus technisch gezien mogelijk is om te scheiden wanneer slechts één van de twee dit wil, kan zo’n scheiding uitlopen op een slepende, dure en grimmige procedure. 

Mediation wanneer uw partner niet wil scheiden

Ook wanneer uw partner niet wil scheiden is het daarom verstandig om mediation een kans te geven. De mediators van Dé ScheidingsMediator kunnen u helpen. Bent u er zeker van dat u uw huwelijk wilt beëindigen, dan is het verstandig om aan uw partner duidelijk te maken dat de scheiding er hoe dan ook gaat komen. Ook al is het woord ‘scheiden’ wellicht al eerder gevallen, laat aan uw partner zien dat het deze keer menens is en dat het niet meer overwaait. 

Dat kunt u bijvoorbeeld concreet maken door alvast contact op te nemen met een mediator en dit ook te bespreken met uw partner. U kunt hem of haar motiveren om mee te gaan naar het kennismakingsgesprek, door duidelijk te maken dat er twee manieren zijn om te scheiden: 

Heeft u uw partner er eenmaal van overtuigd dat hij of zij meegaat naar het vrijblijvende eerste mediationgesprek, dan zal uw mediator de procedure uitleggen. Hij of zij zal daarbij aandacht hebben voor het feit dat één van de twee niet wil scheiden. De mediator is neutraal en onafhankelijk en zal dus niet proberen om uw partner ervan te overtuigen om akkoord te gaan met de scheiding. Wél kan de mediator uw partner helpen om de realiteit onder ogen te zien, namelijk dat u er zelf van overtuigd bent dat u wilt scheiden. Ook kan uw mediator alvast ingaan op mogelijke zorgen, bijvoorbeeld met betrekking tot de kinderen en/of de financiën. Daarnaast zal uw mediator duidelijk maken dat er tijdens de procedure veel aandacht is voor de mens achter de scheiding, wat het verwerkingsproces ten goede komt. 

Los van de mediation is het overigens sowieso goed om te proberen om u te verplaatsen in uw partner. Scheiden is immers een vorm van rouwverwerking en dat proces bestaat uit meerdere fases. Uw partner zit vermoedelijk nog in de ontkenningsfase, terwijl u zelf al enkele fases verder bent. Respecteer zijn of haar gevoelens en erken dat uw partner tijd nodig heeft om de scheiding te accepteren.
 

Dé ScheidingsMediator helpt, ook wanneer uw partner niet wil scheiden

Mediation vindt plaats op basis van vrijwilligheid. Niemand kan gedwongen worden om mee te werken, wat meteen ook de kracht van deze methode is. Lukt het u om uw partner ervan te overtuigen om mee te werken aan de mediation, dan schenkt u uzelf de grootst mogelijke kans om uw huwelijk op een waardige manier af te ronden. Uw mediator zal er alles aan doen om samen met u de financiële, juridische en praktische zaken goed te regelen, maar ook om de emotionele impact van de scheiding zo beperkt mogelijk te houden. 

De mediators van Dé ScheidingsMediator helpen u graag. Er is altijd een mediator bij u in de buurt. Neem contact op voor informatie en advies.