Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Kerst na scheiding: 7 tips voor gescheiden ouders

10-12-2018 Tanja Dohmen

De maand december is er weer. De tijd van gezelligheid, saamhorigheid en onbezorgd geluk. Toch? Als je het de kinderen vraagt zeker. Ook wanneer een kind (pas) gescheiden ouders heeft, verheugen ze zich op de gezelligheid, warmte en lekkernijen van de feestdagen. Waarschijnlijk zelfs méér dan eerst. Het is dus een enorme verantwoordelijkheid om als gescheiden ouders hierin als een sterk team collega ouders op te trekken. Dit kan een uitdaging zijn. 

De feestdagen met gescheiden ouders

De eerste keer Kerst na een scheiding, en dat geldt ook voor Sinterklaas en Oud & Nieuw, is misschien wel het allermoeilijkste. Wat eerst een gezellig samen zijn was met het gezin, wordt tijdens de feestdagen een verbrokkelde toestand bij iedere ouder apart. De ene dag bij papa en de andere dag bij mama. 

Ook als ouder is het een heftige tijd. Juist in deze tijd komen herinneringen aan hoe het vroeger was naar boven en, misschien nog wel erger, gedachten aan hoe het had moeten en kunnen zijn. Je voelt je schuldig, machteloos en ellendig. En voor je het weet ben je tijdens het bewonderen van een surprise van je kleine, blije meid opeens een verdrietige moeder of vader. Hoe kun je dat voorkomen?

Praktische tips voor Kerst vieren na een scheiding

Deze blog geeft een paar praktische tips. Zo zorg je ervoor dat de feestdagen zo gezellig mogelijk worden, en houd je de melancholie en spijt binnen de perken als de kinderen bij je zijn. Zo stond ergens geschreven: “Het mooiste cadeau wat je je kinderen tijdens de feestdagen kan geven, is een gelukkige ouder zijn.” Zo is het, en de volgende tips zullen daar bij helpen.

Tip 1 - Doe de gehele voorbereiding van Kerst na de scheiding in goed overleg en ruim op tijd

Het mooiste is om gelijk na de zomer met de vader of moeder van je kinderen om de tafel te gaan om de decembermaand in te plannen. Het kan een hele puzzel zijn met alle ‘belanghebbenden’: opa’s, oma’s, ex schoonouders, nieuwe schoonouders, nieuwe partners met kinderen met weer eigen omgangsregelingen… Maar als jullie deze puzzel pas gaan leggen vlak voor de decembermaand, zal dit niet de feestdagenvreugde maar vooral de feestdagenstress ten goede komen.

Begin ruim op tijd, zodat de feestdagen zoals Kerst na de scheiding goed geregeld zijn. Zorg dat het duidelijk is bij wie de kinderen zijn met Sinterklaas, met Kerst en met Oud en Nieuw. Maar ook details als ‘wie gaat er met wie naar de intocht van Sinterklaas?’ ‘hoe laat begint pakjesmiddag of -avond?’ ‘wie zorgt er voor de surprise op school?’ ‘wie maakt er iets voor het kerstdiner op school?’ en zo voorts.

Tip 2 - Plan alles overzichtelijk, met aandacht voor rust en structuur 

Het allermooiste voor de kinderen, zeker als ze nog erg jong zijn, is als de periode van de feestdagen zoveel mogelijk in de buurt blijft van jullie normale regeling. Voor de jongsten is rust zeer belangrijk; niet teveel overdrachten, heen en weer gereis, van hot naar her ‘gesleep’. Dit geeft enorm veel stress voor een kind en niemand wordt daar gelukkig van. Wat langere perioden bij iedere ouder kunnen verblijven, is voor kinderen erg prettig – misschien beide kerstdagen bij de ene ouder en beide dagen met oud en nieuw bij de andere ouder? En dan het volgende jaar omgewisseld. 

Tip 3 - Vraag hoe de kinderen Kerst na de scheiding het liefst ingevuld zien

Tijdens de feestdagen doen beide ouders zoveel mogelijk om het voor de kinderen zo prettig en "normaal" mogelijk te maken. Uiteindelijk kan niemand beter vertellen wat ze precies willen en verwachten, dan zij zelf. Dus kijk naar je kind(eren), luister naar hen, vraag naar hun wensen. Daar komt het beste advies wat je als ouder kunt halen vandaan. En het is ook nog eens gratis.

Tip 4 - Zet het kind voorop en gun elkaar het ouderschap

Daarmee zijn we eigenlijk bij de volgende tip aangekomen: zet je kind(eren) voorop, ook in het contact met je ex partner. Probeer elkaar niet allereerst te zien als ex geliefden, maar vooral als collega-ouders. Ook al is jullie liefdesrelatie voorbij, je blijft toch altijd samen de ouders van jullie kinderen. Gun elkaar dan ook voluit dat ouderschap. Dit betekent dat je met overtuiging en doelbewust, actief de band van je kind met de andere ouder stimuleert. En door zo alle aandacht te verleggen op je kind en op je relatie als ‘ouder-team’ schuift jullie ex partnerrelatie naar de achtergrond. En dat is maar goed ook, want het pijnlijke van het exen zijn is vaak bron nummer één van onenigheid, stress en conflict. En daar zitten je kinderen totaal niet op te wachten. En jij zelf toch ook eigenlijk niet?

Tip 5 - Heldere communicatie: van verwijt naar verzoek

Wat enorm kan helpen bij gevoelens van irritatie en verongelijktheid, is om alle boodschappen die jij je collega-ouder wil zenden te beginnen met “Ik…”. Maak er dus altijd Ik-boodschappen van. Niet “Jij regelt alles rondom de feestdagen zonder te overleggen!” maar “Ik zou het fijn vinden om de feestdagen in goed overleg te regelen.” Daarmee haal je de angel uit het spelletje van 'aangevallen worden en jezelf verdedigen'.

Je kunt deze houding ook omschrijven als 'van verwijt naar verzoek'. Probeer de ander niet te beschuldigen, maar probeer positief te formuleren in de vorm van een helder verzoek. En laat vooral de meest dodelijke van alle verwijten achterwege: “Jij denkt nooit aan het belang van de kinderen, dat doe ik wel.” Gek genoeg is zo’n opmerking nooit in het belang van de kinderen. Werk als een team, ook als jij het gevoel hebt dat de ander hierin minder ‘zijn best’ doet dan jij. Je kinderen verdienen dit, niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook de rest van het jaar.

Ten slotte: om goed samen ouder te kunnen zijn, is het wezenlijk dat jullie altijd bereikbaar zijn voor elkaar, open staan voor elkaar en zorgvuldig alle informatie over de kinderen delen met elkaar. De decembermaand staat bol van schoolactiviteiten, allerlei familie happenings – wees samen op de hoogte van alles, laat niet altijd de andere ouder altijd alles regelen maar doe het echt samen.

Tip 6 - Maak nieuwe tradities – richt je tijdens de eerste Kerst na een scheiding op ‘making memories’ 

Doe je best om in je eigen tijd met je kinderen mooie nieuwe gewoonten en tradities te creëren, als het even kan al meteen tijdens de eerste Kerst na de scheiding. Met een nieuwe traditie leg je de focus op het mooie van nu, en help je het verdrietige van het verlies van vroeger, het oude en vertrouwde te verwerken en positief om te buigen. Zo verover jij de feestdagen voor jezelf weer terug. Het vieren van feestdagen zoals Kerst na een scheiding is lastig maar niet onmogelijk, zeker niet als je je richt op het creatief nieuwe wegen inslaan met je kinderen.

Wanneer je creativiteit de kans krijgt, zijn er prachtige manieren te vinden om de feestdagen draaglijk te maken. Een kind van gescheiden ouders schreef over haar en haar moeder: 

“Ik weet nog goed dat wij uiteindelijk besloten om ons niet te laten kisten en vooral die dingen te gaan doen waar wij samen blij van werden; uit eten, naar een leuke voorstelling en noem maar op. De eerste avond was het even wennen, maar de dag erna hebben mijn moeder en ik vooral heel veel gelachen samen. Ik denk nu nog met een glimlach terug aan die ene beruchte Kerst, die Kerst die alles deed veranderen.” 

Prachtig toch als je op die manier je kind blijvende herinneringen kan meegeven waar hij of zij later met een glimlach en een warm gevoel aan terug kan denken? Zo worden de feestdagen bij uitstek gelegenheden om bezig te zijn met ‘making memories’, nooit te vergeten momenten waarin jullie het goede van het leven hebben gevierd.

Tip 7 - Zorg goed voor jezelf!

Maar moet je dan maar net doen alsof alles koek en ei is en je eigen verdriet overschreeuwen?

"Hoe kan ik mijn kinderen de gezelligheid en onbezorgdheid geven tijdens de eerste Kerst na de scheiding, waar ze recht op hebben, terwijl ik van binnen kapot ga van verdriet en schuldgevoel? Dat is toch niet te doen?" 

Is het alsof je je juist tijdens de feestdagen nog verdrietiger en eenzamer voelt? Iets wat je helemaal niet wilt, maar wat bijna sterker is dan je wil om er een mooi feest voor de kinderen van te maken? Dat betekent dat jij nu zelf aan de beurt bent om verwend te worden. Het is dus prima om jezelf te verwennen met eigen gebakken koekjes, hang de lichtjes ook voor jezelf gewoon maar op, koop cadeaus voor jezelf. Maar wees tegelijk ook gewoon verdrietig, voel je maar zo ellendig zoals je je voelt. Dat is de beste manier om later een nieuwe periode in te groeien – neem je verdriet serieus, dan komt de blijdschap je op haar tijd overrompelend verrassen.

Wat daarbij ook zeer belangrijk kan zijn, is dat je contact zoekt met mensen bij wie jij je prettig voelt. Ga met familie of vrienden uit eten, bezoek een theater of bioscoop of maak misschien een leuke citytrip. Is het een succes, dan is er misschien wel een nieuwe traditie voor jou zelf geboren. Vraag je dierbaren om hulp. Praat erover met je familie en vrienden. En ga niet zitten afwachten tot zij jou vragen, maar neem zelf het heft in handen. Hou daarbij alle opties open. 

Zorg goed voor jezelf als jij je kinderen niet bij je hebt, dan kun je oprecht een gelukkige ouder voor ze zijn als ze bij jou verblijven!

Bekijk alle artikelen
Tanja Dohmen Mediator Zwolle
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Uw postcode