In de zaterdagbijlage van het dagblad Trouw van 18 januari jl. stond in de rubriek Levenslessen een mooi interview met zanger Roel van Velzen. Vorig jaar is Roel van Velzen gescheiden en hij heeft een podcast hierover gemaakt met de titel “Roels sofasessies”. 

Een scheiding verwerken blijft voor veel mensen een zeer lastig stuk. Verdriet is een belangrijke emotie in het verwerkingsproces van je scheiding. Verdriet gaat over verlies en het inzicht hoe waardevol de relatie voor je is geweest. 

Scheiding verwerken middels mediation

In een mediationtraject wordt aandacht besteed aan rouw. Dat valt onder de noemer psycho-educatie. Een goede mediator informeert je dus over verschillende stadia van rouw en welke emoties en gedragskenmerken daar bij horen. Het doel hiervan is om je bewust te maken van de rouwstadia, opdat jezelf en je toekomstige ex-partner inzicht krijgt in je eigen scheidingsproces. Alleen, dat is de theoretische kant van psycho-educatie in de gesprekskamer van de mediator.

Soms is het gewoon fijn om mensen te horen of te spreken die hetzelfde meegemaakt hebben. En hoe zij met hun scheiding zijn omgegaan. Op die manier wordt een scheiding ook makkelijker en beter te verwerken. En als je er een podcast over maakt, zoals een bekende Nederlander als Roel van Velzen, heb je een mogelijkheid om steun en herkenning te vinden. Bovendien is het ook nog eens een auditieve manier om een scheiding te verwerken.

>> Lees ook deze blog met 5 tips voor gescheiden ouders die een vakantie willen regelen

Samen eten met kinderen én ex-partner

En je leest in het interview nog eens het prachtige idee van Roel van Velzen om, als je co-ouderschap hebt, samen te eten met je kinderen en de andere ouder op de afgesproken wisseldag en op die manier een warme overdracht te realiseren. Kijk, dat is nou een goed voorbeeld om met elkaar als gescheiden ouders om te gaan én het draagt bij aan het verwerken van de scheiding. Het normaliseert en stabiliseert de verhoudingen tussen ouders en kinderen. En op die manier kan je toch nog iets van een gemeenschap blijven vormen. 

Laat je inspireren door het interview te lezen en de podcast te beluisteren en wie weet draagt het bij aan het verwerken van jullie scheiding. De podcast is te beluisteren op Linda.nl en Spotify.

Mediation is een waardevolle manier om je huwelijk, samenleving of geregistreerd partnerschap op een respectvolle manier te laten eindigen. Mediation stimuleert autonomie en verantwoordelijkheid nemen van je eigen beslissingen binnen een juridisch kader. Investeer in een goede afwikkeling van je relatie. Het bevordert je eigen welzijn en dat van je kinderen.

Bart Verberne, jurist en Mfn registermediator, is tevens aangesloten bij Dé Scheidingsmediator, een landelijke mediationorganisatie, specifiek gespecialiseerd in een deskundige afwikkeling van scheidingen.