Wanneer u en uw partner besluiten om uit elkaar te gaan, komt u in een lastige en vaak ook emotionele periode terecht. Om deze periode zo goed mogelijk af te sluiten, schakelt u hulp in, bijvoorbeeld in de vorm van een mediator. Wellicht kan een rechtsbijstandverzekering bij echtscheiding u daar financieel bij helpen.

In deze blog leest u meer informatie over een rechtsbijstandverzekering bij scheiding.

Waarom een rechtsbijstandverzekering?

De kans is aanwezig dat u reeds een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten. Wist u dat enkele rechtsbijstandverzekeringen bij echtscheiding een vergoeding uitkeren wanneer u kiest voor hulp van een mediator? En dat dit niet het geval is, als u besluit in een rechtszaak, zonder gemeenschappelijk verzoek, uw scheiding te regelen?

Een scheidingsmediator is een onpartijdige specialist wanneer het gaat om het onderhandelen tussen twee personen die van elkaar willen scheiden. De vergoeding die de rechtsbijstandverzekering uitkeert, is afhankelijk van de verzekeraar. Daarnaast is voor het verkrijgen van deze vergoeding vaak een wachttijd van 1 tot soms wel 3 jaar nadat u de polis heeft afgesloten. Informeer voor uw scheiding bij uw rechtsbijstandverzekering om te achterhalen welke voorwaarden er bij u van toepassing zijn.

Vergoeding en voorwaarden van een scheidingsmediation

Sommige verzekeraars dekken helemaal geen scheidingsmediation. Wanneer de verzekering het wel vergoedt, zijn daar wel voorwaarden aan verbonden. Daarnaast zijn er polissen die ook de beëindiging van een samenlevingscontract dekken. Vaak is er wel de voorwaarde dat er minimaal 36 maanden moet zitten tussen de scheiding en het afsluiten van de verzekering, én dat de verbintenis tussen de twee personen minimaal drie jaar geduurd heeft. De vergoedingen van een rechtsbijstandverzekering bij echtscheiding verschillen nogal. De bedragen variëren van €1.500,- tot wel €40.000,- afhankelijk van uw verzekering.

Kortom: wanneer u uit elkaar gaat of gaat scheiden, is het altijd verstandig om even te informeren bij uw verzekeraar of uw scheiding wellicht gedekt is.

Belangrijke informatie om te weten

Toevoeging via de Raad van Rechtsbijstand

Mocht uw rechtsbijstandverzekering bij scheiding geen vergoeding uitkeren, dan zijn er nog andere mogelijkheden qua financiële ondersteuning. Zo kunt u bij een bepaalde inkomensgrens en vermogensgrens aanspraak maken op een toevoeging van de Raad van Rechtsbijstand. Meer hierover leest u bij de kosten van een scheiding.

Schakel de hulp in van Dé Scheidingsmediator

Dé Scheidingsmediator staat voor u klaar tijdens uw scheidingsproces. Wij zorgen ervoor dat u in contact komt met een van de ervaren MfN mediators. Gebruik de postcode checker voor het vinden van een scheidingsmediator in uw buurt!