Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Rechtsbijstandverzekering bij scheiding

18-07-2019 Herman Schaeffer
Rechtsbijstandverzekering bij scheiding

Wanneer u en uw partner besluiten om uit elkaar te gaan, komt u in een lastige en vaak ook emotionele periode terecht. Om deze periode zo goed mogelijk af te sluiten, schakelt u hulp in, bijvoorbeeld in de vorm van een mediator. Wellicht kan een rechtsbijstandverzekering bij echtscheiding u daar financieel bij helpen.

In deze blog leest u meer informatie over een rechtsbijstandverzekering bij scheiding.

Waarom een rechtsbijstandverzekering?

De kans is aanwezig dat u reeds een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten. Wist u dat enkele rechtsbijstandverzekeringen bij echtscheiding een vergoeding uitkeren wanneer u kiest voor hulp van een mediator? En dat dit niet het geval is, als u besluit in een rechtszaak, zonder gemeenschappelijk verzoek, uw scheiding te regelen?

Een scheidingsmediator is een onpartijdige specialist wanneer het gaat om het onderhandelen tussen twee personen die van elkaar willen scheiden. De vergoeding die de rechtsbijstandverzekering uitkeert, is afhankelijk van de verzekeraar. Daarnaast is voor het verkrijgen van deze vergoeding vaak een wachttijd van 1 tot soms wel 3 jaar nadat u de polis heeft afgesloten. Informeer voor uw scheiding bij uw rechtsbijstandverzekering om te achterhalen welke voorwaarden er bij u van toepassing zijn.

Vergoeding en voorwaarden van een scheidingsmediation

Sommige verzekeraars dekken helemaal geen scheidingsmediation. Wanneer de verzekering het wel vergoedt, zijn daar wel voorwaarden aan verbonden. Daarnaast zijn er polissen die ook de beëindiging van een samenlevingscontract dekken. Vaak is er wel de voorwaarde dat er minimaal 36 maanden moet zitten tussen de scheiding en het afsluiten van de verzekering, én dat de verbintenis tussen de twee personen minimaal drie jaar geduurd heeft. De vergoedingen van een rechtsbijstandverzekering bij echtscheiding verschillen nogal. De bedragen variëren van €1.500,- tot wel €40.000,- afhankelijk van uw verzekering.

Kortom: wanneer u uit elkaar gaat of gaat scheiden, is het altijd verstandig om even te informeren bij uw verzekeraar of uw scheiding wellicht gedekt is.

Belangrijke informatie om te weten

  • Wanneer u in aanmerking wilt komen voor rechtsbijstand bij scheiding, moeten u en uw partner in goed overleg uit elkaar gaan. Uiteindelijk zal er gezamenlijk een verzoek tot scheiding bij de rechtbank worden ingediend.
  • De maximale vergoeding van mediation hangt af van uw verzekeringsmaatschappij. Vraag dit vooraf voor de zekerheid na.
  • Bij elke verzekeraar is er sprake van een aantal voorwaarden waaronder een wachttijd. Vraag om meer informatie bij uw verzekeraar om op de hoogte te zijn van deze wachttijd.
  • In vele gevallen is er een limiet voor het aantal verzekerde bemiddelingssessies. Koppels hebben gemiddeld 10 tot 15 uur nodig voor echtscheidingsbemiddeling. Deze limiet is per verzekeraar verschillend.
  • Bij de meeste verzekeraars is het een voorwaarde dat de verbintenis tussen u en uw partner minimaal 3 jaar heeft geduurd voordat u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de rechtsbijstandverzekering bij scheiding.
  • Wanneer u besluit uw echtscheiding in een rechtszaak te regelen, dan heeft u geen recht op een rechtsbijstandverzekering.

Toevoeging via de Raad van Rechtsbijstand

Mocht uw rechtsbijstandverzekering bij scheiding geen vergoeding uitkeren, dan zijn er nog andere mogelijkheden qua financiële ondersteuning. Zo kunt u bij een bepaalde inkomensgrens en vermogensgrens aanspraak maken op een toevoeging van de Raad van Rechtsbijstand. Meer hierover leest u bij de kosten van een scheiding.

Schakel de hulp in van Dé Scheidingsmediator

Dé Scheidingsmediator staat voor u klaar tijdens uw scheidingsproces. Wij zorgen ervoor dat u in contact komt met een van de ervaren MfN mediators. Gebruik de postcode checker voor het vinden van een scheidingsmediator in uw buurt!

Bekijk alle artikelen
Herman Schaeffer Mediator
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Kaart van NL
Uw postcode