U heeft de beslissing gemaakt om te gaan scheiden. Dit is al een moeilijke situatie, maar het is nog eens extra lastig wanneer er kinderen in het spel zijn. Toch is bij elkaar blijven geen optie meer, dus u gaat een scheidingsproces in. Voor een kind is een scheiding erg heftig: de stabiele basis valt onder hun voeten weg en hun gezin woont ineens niet meer in één huis. U kunt zich voorstellen dat dit nogal een impact heeft.
In deze blog vertellen we u meer over scheiden met kinderen, en hoe u de impact van de scheiding op de kinderen zoveel mogelijk kunt beperken.
Het is reeds bewezen dat kinderen die een scheiding meemaken een groter risico lopen op toekomstig probleemgedrag. Ook kunnen de schoolprestaties negatief worden beïnvloed, en kan de scheiding een impact hebben op (latere) sociale relaties van het kind. In hoeverre een kind hier last van heeft, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het kind zelf. Sommige kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger dan andere. Toch kunt u zelf ook veel doen om de impact van de scheiding op uw kinderen beperken.
Dit kan lastig zijn, zeker wanneer er vervelende zaken hebben plaatsgevonden en u met ruzie uit elkaar gaat. Maar wanneer u een scheiding met kinderen zo goed mogelijk wilt laten verlopen, dan moet u goed opletten met wat u zegt. Uw kinderen hoeven namelijk niet belast te worden met úw problemen.
Wanneer ouders uit elkaar gaan, voelen kinderen zich vaak in de steek gelaten. Ineens wonen de twee ouders niet meer onder één dak. Er is verdriet, en misschien zelfs ruzie. Toch moet u ervoor zorgen dat u uw kinderen in een scheidingssituatie duidelijk maakt dat ze altijd twee ouders zullen houden. En zorg ervoor dat u uw kinderen vertelt dat de situatie niets verandert aan uw liefde voor uw kinderen.
U zit midden in het proces om een scheiding aan te vragen en zit daarom zelf wellicht met veel verdriet, vragen en onzekerheden. Maar vergeet hierdoor de gevoelens van uw kinderen niet. Geef ze een stem. Praat met ze en geef ze de ruimte om zich te uiten. Ook zij gaan door een soort rouwproces.
Wanneer u kiest voor mediation van Dé ScheidingsMediator, dan kan de scheidingsbemiddelaar tijdens het scheidingsproces ook een keer (alleen) met de kinderen praten als u dit prettig vindt, zodat zij hun onzekerheden en wensen duidelijk kunnen maken.
Wanneer u om tafel gaat voor het bespreken van een omgangsregeling, ga dan niet alleen uit van uw eigenbelang. Natuurlijk heeft u uw kinderen het liefst zo veel mogelijk bij u, maar kinderen hebben beide ouders nodig. Geef ze die dan ook. Bij een scheiding met kinderen moet de kinderen centraal staan, dus zorg dat u de beslissingen neemt met hun belang als focus.
Een scheiding met kinderen is een proces waar niemand in terecht wil komen. Maar uiteindelijk dient u het beste te maken van de situatie. Probeer dus ook een beetje positief te zijn tegen de kinderen. Natuurlijk is er ruimte voor verdriet, maar probeer ook de positieve punten van de situatie te benoemen. Minder ruzie, meer quality time met elke ouder, geef er maar een draai aan.
Zorg ervoor dat alle andere factoren in hun leven zo stabiel mogelijk blijven, nu deze stabiele basis ineens op losse schroeven staat. Oftewel: laat de kinderen tijdens de scheiding gewoon naar school gaan, laat ze sporten, laat ze met vriendjes spelen, etcetera.
U wilt uw kinderen natuurlijk zoveel mogelijk uit de wind houden in het hele proces, maar scheiden met kinderen houdt ook in dat u oprecht moet zijn. Wees dus eerlijk en duidelijk, en geef aan dat de scheiding een feit is. Door eerlijk te zijn, voelen de kinderen zich ook serieus genomen.
Vindt u het lastig om te scheiden met kinderen? Weet u niet goed hoe u ze op de juiste wijze in het proces moet betrekken? Het inschakelen van hulp is dan een sterke zet. Zo kunt u kiezen voor een Familie mediator van Dé ScheidingsMediator. Tevens hebben we mediators die ook als KIES coach (Kinderen In Een Scheiding) werkzaam zijn.
Gebruik de postcodechecker om een scheidingsmediator bij u in de buurt te vinden.
Bekijk alle artikelen