Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Ik wil scheiden van een narcist: hoe doe ik dat?

07-01-2022 Herman Schaeffer
Ik wil scheiden van een narcist: hoe doe ik dat?

Een scheiding is vrijwel altijd een zware en moeilijke periode. Wanneer u getrouwd bent met een narcist, dan maakt dit de situatie vaak nog veel gecompliceerder. De persoonlijkheidsstoornis van uw partner maakt dat hij of zij niet kan omgaan met uw wil om te gaan scheiden. Nog meer ruzie, manipulatie, vernedering en soms zelfs chantage en/of bedreigingen zijn vaak het gevolg. Dé ScheidingsMediator vertelt u dan ook graag meer over het scheiden van een narcist, zodat u goed voorbereid aan de start van dit moeilijke traject kunt verschijnen. 

Kenmerken van een narcist

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf belangrijker en beter dan anderen. Hij of zij is dominant, wil in het middelpunt van de belangstelling staan en kan zich niet goed inleven in gevoelens en behoeftes van een ander. Een narcist komt vaak charmant over, maar gebruikt die charme vooral om mensen te manipuleren. Ook extreme jaloezie behoort tot de belangrijkste kenmerken van een narcistische persoonlijkheid. 

Wat doet een narcist in een relatie?

Wanneer u een relatie heeft met een narcist, dan hebt u deze eigenschappen vermoedelijk op allerlei manieren in uw partner ontdekt. Wellicht werd u aanvankelijk aangetrokken door zijn of haar charme en zelfverzekerdheid en vond u het interessant dat uw nieuwe partner urenlang over zichzelf kon vertellen. Maar mogelijk begon jullie relatie langzaamaan te veranderen. Uw partner nam steeds meer de controle over uw leven, eiste zelf alle aandacht op, maar gaf geen liefde en genegenheid terug en zocht meer en meer het conflict. Gaandeweg merkte u steeds meer dat uw partner u naar beneden probeerde te halen en kritiek had op alles wat u deed. Uiteindelijk bent u tot de conclusie gekomen dat het niet meer gaat en dat een scheiding onvermijdelijk is geworden. 

Wat doet een narcist wanneer de partner wil scheiden?

Een narcist kan doorgaans niet omgaan met de mededeling dat zijn of haar partner wil scheiden. Dat betekent immers dat hij of zij de controle kwijtraakt en een flinke deuk in het ego oploopt. Niet iedere narcist reageert op dezelfde manier, er is een aantal scenario’s denkbaar. 

Wellicht verliest de narcist zich bijvoorbeeld in dreigementen: hij of zij wil u intimideren door te zeggen dat u ‘alles kwijt zult raken’ of ‘de kinderen nooit meer zult zien’. Ook dreigen met fysiek geweld of zelfs daadwerkelijk overgaan tot gewelddadigheden komt helaas maar al te vaak voor. Daarnaast maakt een narcist regelmatig gebruik van emotionele chantage. Hij of zij zegt bijvoorbeeld zichzelf iets aan te gaan doen. Zelfs een opleving van de charmante en romantische kant die u vroeger aantrekkelijk vond, behoort tot de mogelijkheden. Dit zal echter vooral een manipulatietechniek zijn, omdat de narcist zich plotseling realiseert dat hij of zij een probleem heeft. 

Wat te doen bij scheiding van een narcist?

Scheiden van een narcist is vrijwel altijd een moeilijk traject. Er is niet één bepaalde manier om deze hobbel zo goed mogelijk te nemen, maar vanzelfsprekend kunt u wel (voorzorgs)maatregelen nemen om u zo goed mogelijk voor te bereiden. 

  • De scheidingsmelding is erg belangrijk. Vertel uw partner heel duidelijk waarom u wilt scheiden en dat uw besluit vast staat. 
  • Zorg goed voor uzelf. De scheiding is een zware periode, dus u zult al uw energie nodig hebben. Bijvoorbeeld gezond eten, goed slapen en voldoende bewegen zijn nog belangrijker dan normaal. 
  • Probeer uw emoties te beheersen. Natuurlijk bent u verdrietig, boos, gefrustreerd of verward door de situatie, maar de kans bestaat dat uw partner dit zal uitbuiten en proberen u als labiel af te schilderen. 
  • Zorg dat u financieel en materieel zo onafhankelijk mogelijk bent van uw partner. Probeer bijvoorbeeld genoeg geld te sparen om de scheiding te kunnen betalen, zoek alvast andere woonruimte en – als u die nog niet heeft – een baan. 
  • Wees tijdens de scheiding heel duidelijk over uw wensen, eisen en behoeftes. Vraag concrete antwoorden en leg toezeggingen direct vast. 
  • Blijf standvastig en op uw hoede. Manipulatie, charme, dreigementen, vernederingen: een narcist zal alles uit de kast halen om te voorkomen dat u uw plan doorzet. Laat u niet afleiden en blijf gefocust op uw doel, namelijk een nieuwe toekomst waarin u bevrijd bent van uw narcistische partner. 

Mediation bij scheiden van een narcist

Wanneer u gaat scheiden, dan is mediation in veruit de meeste gevallen een zeer kansrijke optie om uw huwelijk op een goede en waardige manier af te ronden. Voor mediation bij scheiden van een narcist ligt dat genuanceerder. Vrijwillige deelname is namelijk een belangrijke voorwaarde voor mediation en de kans bestaat dat uw partner écht niet mee wil werken. In dat geval is mediation voor u helaas niet de geschikte optie. 

Toch zijn er ook voldoende gevallen bekend waarin mediation bij scheiding van een narcist wél succesvol bleek. Krijgt u uw partner zover dat hij of zij instemt met mediation, dan is het aan de mediator om zijn of haar gedrag te herkennen en hier tijdens de mediation op in te spelen. Het proces zal vermoedelijk niet makkelijk zijn en succes is niet gegarandeerd. Niettemin zal de voldoening groot zijn wanneer het uiteindelijk lukt om dankzij mediation goede afspraken te kunnen maken met uw narcistische partner. 

De mediators van Dé ScheidingsMediator zijn ervaren en kunnen adviseren over uw situatie. Neem contact op voor informatie en advies over mediation bij scheiding van een narcistische partner. 

Bekijk alle artikelen
Herman Schaeffer Mediator
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Kaart van NL
Uw postcode