Een scheiding is vrijwel altijd een zware en moeilijke periode. Wanneer u getrouwd bent met een narcist, dan maakt dit de situatie vaak nog veel gecompliceerder. De persoonlijkheidsstoornis van uw partner maakt dat hij of zij niet kan omgaan met uw wil om te gaan scheiden. Nog meer ruzie, manipulatie, vernedering en soms zelfs chantage en/of bedreigingen zijn vaak het gevolg. Dé ScheidingsMediator vertelt u dan ook graag meer over het scheiden van een narcist, zodat u goed voorbereid aan de start van dit moeilijke traject kunt verschijnen. 

Kenmerken van een narcist

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf belangrijker en beter dan anderen. Hij of zij is dominant, wil in het middelpunt van de belangstelling staan en kan zich niet goed inleven in gevoelens en behoeftes van een ander. Een narcist komt vaak charmant over, maar gebruikt die charme vooral om mensen te manipuleren. Ook extreme jaloezie behoort tot de belangrijkste kenmerken van een narcistische persoonlijkheid. 

Wat doet een narcist in een relatie?

Wanneer u een relatie heeft met een narcist, dan hebt u deze eigenschappen vermoedelijk op allerlei manieren in uw partner ontdekt. Wellicht werd u aanvankelijk aangetrokken door zijn of haar charme en zelfverzekerdheid en vond u het interessant dat uw nieuwe partner urenlang over zichzelf kon vertellen. Maar mogelijk begon jullie relatie langzaamaan te veranderen. Uw partner nam steeds meer de controle over uw leven, eiste zelf alle aandacht op, maar gaf geen liefde en genegenheid terug en zocht meer en meer het conflict. Gaandeweg merkte u steeds meer dat uw partner u naar beneden probeerde te halen en kritiek had op alles wat u deed. Uiteindelijk bent u tot de conclusie gekomen dat het niet meer gaat en dat een scheiding onvermijdelijk is geworden. 

Wat doet een narcist wanneer de partner wil scheiden?

Een narcist kan doorgaans niet omgaan met de mededeling dat zijn of haar partner wil scheiden. Dat betekent immers dat hij of zij de controle kwijtraakt en een flinke deuk in het ego oploopt. Niet iedere narcist reageert op dezelfde manier, er is een aantal scenario’s denkbaar. 

Wellicht verliest de narcist zich bijvoorbeeld in dreigementen: hij of zij wil u intimideren door te zeggen dat u ‘alles kwijt zult raken’ of ‘de kinderen nooit meer zult zien’. Ook dreigen met fysiek geweld of zelfs daadwerkelijk overgaan tot gewelddadigheden komt helaas maar al te vaak voor. Daarnaast maakt een narcist regelmatig gebruik van emotionele chantage. Hij of zij zegt bijvoorbeeld zichzelf iets aan te gaan doen. Zelfs een opleving van de charmante en romantische kant die u vroeger aantrekkelijk vond, behoort tot de mogelijkheden. Dit zal echter vooral een manipulatietechniek zijn, omdat de narcist zich plotseling realiseert dat hij of zij een probleem heeft. 

Wat te doen bij scheiding van een narcist?

Scheiden van een narcist is vrijwel altijd een moeilijk traject. Er is niet één bepaalde manier om deze hobbel zo goed mogelijk te nemen, maar vanzelfsprekend kunt u wel (voorzorgs)maatregelen nemen om u zo goed mogelijk voor te bereiden. 

Mediation bij scheiden van een narcist

Wanneer u gaat scheiden, dan is mediation in veruit de meeste gevallen een zeer kansrijke optie om uw huwelijk op een goede en waardige manier af te ronden. Voor mediation bij scheiden van een narcist ligt dat genuanceerder. Vrijwillige deelname is namelijk een belangrijke voorwaarde voor mediation en de kans bestaat dat uw partner écht niet mee wil werken. In dat geval is mediation voor u helaas niet de geschikte optie. 

Toch zijn er ook voldoende gevallen bekend waarin mediation bij scheiding van een narcist wél succesvol bleek. Krijgt u uw partner zover dat hij of zij instemt met mediation, dan is het aan de mediator om zijn of haar gedrag te herkennen en hier tijdens de mediation op in te spelen. Het proces zal vermoedelijk niet makkelijk zijn en succes is niet gegarandeerd. Niettemin zal de voldoening groot zijn wanneer het uiteindelijk lukt om dankzij mediation goede afspraken te kunnen maken met uw narcistische partner. 

De mediators van Dé ScheidingsMediator zijn ervaren en kunnen adviseren over uw situatie. Neem contact op voor informatie en advies over mediation bij scheiding van een narcistische partner.