In de chaos die een scheiding kan veroorzaken is het voor veel mensen een van de belangrijkste vragen: waar moet ik wonen na de scheiding? Minimaal één van jullie zal op zoek moeten naar andere woonruimte, terwijl het vaak ook maar de vraag is of de ander het zich financieel kan veroorloven om in de gezamenlijke woning te blijven wonen. Een pasklare oplossing is er vaak niet, maar wel zijn er zaken om rekening mee te houden. 

Zorg voor financiële duidelijkheid

Wat er mogelijk is bij het zoeken naar nieuwe woonruimte, is voor een belangrijk deel afhankelijk van jullie financiële situatie. Voordat jullie beslissingen gaan nemen, is het daarom belangrijk om eerst het financiële plaatje duidelijk in beeld te hebben. Hoeveel kunnen (en willen) jullie na de scheiding los van elkaar aan woonlasten betalen? Denk daarbij niet alleen aan de hypotheek of de huur, maar ook aan zaken als gemeentelijke belastingen, energiekosten en onderhoudskosten. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken, zeker wanneer een van de twee (mogelijk) in jullie koopwoning blijft wonen. Een mediator van Dé ScheidingsMediator kan jullie helpen om helder inzicht te krijgen in de mogelijkheden en beperkingen.  

Urgentieverklaring en voor huurwoning

Soms lukt het mensen om binnen afzienbare tijd en op eigen kracht een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Dat is helaas echter niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het in sommige gevallen mogelijk om bij een gemeente of woningbouwvereniging een urgentieverklaring aan te vragen en daarmee voorrang te krijgen bij toewijzing van een huurwoning. De gemeente of de lokale woningbouwvereniging kan daar meer informatie over geven. 

Daarnaast is in steeds meer steden en regio’s in Nederland de stichting Parentshouses actief. Die is er om tijdelijk woonruimte te bieden aan ouders met kinderen die zich in een echtscheidingssituatie bevinden. Zij kunnen dankzij de stichting in de buurt van hun kinderen blijven wonen. 

Onderzoek de alternatieven

Zeker in tijden van schaarste op de woningmarkt kan het vinden van nieuwe woonruimte na een scheiding een groot probleem zijn. Zowel het kopen van een woning als het vinden van een betaalbaar huurhuis is soms simpelweg onmogelijk. In veel gevallen is het daarom goed om creatief te denken en te kijken naar wat er wél mogelijk is. Wellicht is er (tijdelijk) een huisje beschikbaar op een vakantiepark in de buurt? Of hebben jullie familie of vrienden die bijvoorbeeld een tuinhuisje hebben? Enige aarzeling is begrijpelijk, maar sowieso is het verstandig om in jullie netwerk en via social media bekend te maken dat jullie op zoek zijn naar woonruimte. Wie weet komt er een mooie oplossing tevoorschijn. 

Dé ScheidingsMediator helpt

De zoektocht naar een of zelfs twee nieuwe woningen is bij veel scheidingen een heet hangijzer. Ook dáárom is het aan te raden om bij scheiding een mediator in te schakelen. De mediators van Dé ScheidingsMediator hebben veel ervaring met alle praktische problemen en spanningen die het vinden van nieuwe woonruimte na scheiding meebrengt. Ze zijn daarom uitstekend in staat om jullie te begeleiden met informatie, mogelijke oplossingen en het openstellen van hun professionele netwerk. Wellicht kent hij of zij net die ene makelaar die de pasklare oplossing voor jullie beschikbaar heeft. Neem contact op met Dé ScheidingsMediator voor informatie en advies.