Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Wat kost het om te scheiden?

04-04-2022 Herman Schaeffer
Wat kost het om te scheiden?

Een scheiding is niet alleen een nare periode in het leven, het is óók een proces dat geld kost. Hoe hoog de kosten oplopen, is sterk afhankelijk van de situatie. De kosten van een scheiding kunnen weliswaar meevallen, maar dat hoeft niet altijd goed te zijn. Een goed geregelde scheiding is – zeker op de lange termijn – beter dan een goedkope scheiding. Een mediator kan echter het beste van twee werelden combineren. Neem contact op met Dé ScheidingsMediator voor informatie over de kosten en advies over uw specifieke situatie.

Waar bestaan de kosten van een scheiding uit?

Het bedrag dat u kwijt bent aan de scheiding is opgebouwd uit een aantal elementen. Zo betaalt u in ieder geval griffierechten: dit zijn de kosten van de behandeling van uw zaak door de rechter. Dit bedrag wordt doorgaans in eerste instantie betaald door de advocaat die het verzoek indient bij de rechter. Hij of zij zal deze kosten aan u doorberekenen. 

Veruit het grootste deel van de rekening van een scheiding bestaat uit de kosten van de mediator of één of meerdere advocaten. Deze professionals kunnen u helpen om uw scheiding goed te regelen.  

Advocaat of mediator bij scheiding?

Wanneer u gaat scheiden, staat u wellicht voor de keuze of u gebruik wilt maken van advocaten of een mediator. Voor beide opties kunnen er goede argumenten bestaan. 

Soms is de onderlinge verstandhouding tussen de scheidende partners dusdanig slecht dat herstel van de communicatie niet meer mogelijk is en het uitgesloten is dat er onderling afspraken gemaakt kunnen worden. In dat geval is het waarschijnlijk verstandig dat beide partijen een advocaat in de arm nemen die hun belangen behartigt. 

In veel gevallen is mediation echter een betere optie. Wanneer jullie op z’n minst de intentie hebben om er samen uit te komen, biedt mediation een mooie kans om jullie huwelijk op een waardige manier af te ronden. Jullie werken immers samen aan afspraken, in plaats van dat jullie voor de rechter lijnrecht tegenover elkaar staan. Het proces is daarmee niet alleen prettiger, maar verloopt doorgaans ook veel vlotter. Dat laatste draagt er weer aan bij dat de kosten voor mediation vaak een stuk lager zijn dan bij een procedure met advocaten. Tot slot hoeft u maar één mediator in plaats van twee advocaten te betalen. Ook in financieel opzicht is een keuze voor mediation dan ook de meest voordelige. 

Wat kost mediation bij scheiding? 

De kosten van mediation bij scheiding liggen niet op voorhand vast. De hoogte van het bedrag is ten eerste afhankelijk van het uurtarief van de mediator. De mediators van Dé ScheidingsMediator bepalen zelf hun uurtarief. 

Uw scheiding beter goed dan snel geregeld

Daarnaast zijn de kosten van het mediationproces afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hoe complexer de scheiding, hoe meer tijd uw mediator logischerwijs nodig heeft om samen met u de zaken goed te regelen. Daarmee lopen natuurlijk ook de kosten op. Een (gezamenlijk) bedrijf, erfenissen en/of schenkingen, schulden, maar ook onduidelijke of niet goed vastgelegde afspraken kunnen een scheidingsproces tot een behoorlijke puzzel maken. En heeft u kinderen, dan zal uw mediator van Dé ScheidingsMediator zich hard maken voor duidelijke afspraken en een goed ouderschapsplan. 

Hoe meer gesprekken er nodig zijn, hoe hoger de kosten van de mediation. Toch is het niet verstandig om hier op te bezuinigen. Een haastig afgewerkte scheiding kan bijvoorbeeld onduidelijke of oneerlijke afspraken opleveren. Die kunnen uiteindelijk voor grote problemen zorgen en een frisse nieuwe start behoorlijk in de weg staan. Een investering in mediation bij scheiding is dan ook een investering in een nieuwe toekomst, zonder last uit het verleden. 

Aandacht voor emotionele aspecten

Niet alleen op financieel en materieel gebied kan een scheiding complex zijn, ook in mentaal en emotioneel opzicht dient een mediator soms veel herstelwerkzaamheden te verrichten. Een scheiding heeft vaak een grote impact op alle betrokkenen. Om de emoties onder controle te krijgen en de communicatie en het onderlinge respect en vertrouwen (voldoende) te herstellen, zijn soms meerdere gesprekken nodig. Hoewel ook dit natuurlijk de directe kosten van het scheidingsproces verhoogt, is het belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Voldoende aandacht voor de emotionele aspecten van de scheiding draagt zeker op de lange termijn bij aan het verwerkingsproces. 

Inschatting van de kosten van mediation

De mediators van Dé ScheidingsMediator hebben veel ervaring met uiteenlopende scheidingsprocedures. Hoewel de kosten van mediation niet vooraf vastliggen, kan uw mediator op basis van een korte schets van de situatie wel degelijk een inschatting maken. Dé ScheidingsMediator heeft transparantie hoog in het vaandel staan. Mocht gedurende het proces blijken dat er toch meer tijd nodig is, dan zal uw mediator dit met u bespreken. Zodoende weet u waar u aan toe bent en komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Tegemoetkoming in de kosten en de rechtsbijstandsverzekering

Beschikt u niet over voldoende financiële middelen om hulp bij scheiding te kunnen betalen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In dat geval betaalt de overheid mee aan de kosten van de mediator (of advocaat). Of dat daadwerkelijk zo is en om welk bedrag het gaat, is afhankelijk van uw vermogen en inkomen. Een mediator van Dé ScheidingsMediator kan u helpen bij de aanvraag. 

Heeft u een rechtsbijstandverzekering, dan kunt u mogelijk (een deel van) de kosten vergoed krijgen. Daarover kan uw verzekeraar meer vertellen. 

Neem contact op met Dé ScheidingsMediator

Wanneer u gaat scheiden, dan is mediation óók vanuit het kostenoogpunt een goede keuze. Mediation is vrijwel altijd goedkoper dan een procedure met advocaten. Daarnaast weet u vooraf – in grote lijnen – waar u aan toe bent en komt u niet voor verrassingen te staan. Wilt u meer weten over de kosten van mediation bij scheiding? Neem dan contact op met Dé ScheidingsMediator voor informatie en advies. 
 

Bekijk alle artikelen
Herman Schaeffer Mediator
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Kaart van NL
Uw postcode