T
E

Wat doet een mediator bij scheiding?

Conflicten of uitdagingen behoeven een oplossing. Het doel van de mediator is om de deelnemers van de mediation hierin als onpartijdige en onafhankelijke partij te begeleiden. Vaak is de mediatior er in eerste instantie op gericht dat beide deelnemers (weer) met elkaar in gesprek komen. Het herstellen van de communicatie en het terugbrengen van rust zijn noodzakelijk om samen op een constructieve manier over de toekomst na te kunnen denken.

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode
Selecteer provincie DrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland
Provincie Drenthe
Provincie Friesland
Provincie Groningen
Provincie Limburg
Provincie Noord-Holland
Provincie Overijssel
Provincie Utrecht

Mediation: conflictbemiddeling bij een scheiding

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een mediator als bemiddelaar tussen echtparen, werkgevers en werknemers of andere deelnemers fungeert. De mediator stimuleert en begeleidt de betrokkenen in het zoeken naar een gepaste oplossing van het conflict. Het resultaat van een geslaagde mediation is een overeenkomst, opgesteld door de mediator, waarin de oplossing voor het conflict schriftelijk vastgelegd is.

De meest bekende mediation is de bemiddeling bij een echtscheiding. Maar deze vorm van conflictbeslechting is ook succesvol toe te passen bij:

  • Familiegeschillen
  • Teamgeschillen
  • Business mediation
  • Erfenisgeschillen

Wat doet een mediator precies?

Een mediator is een neutrale en onpartijdige bemiddelaar die betrokken is bij het oplossen van conflicten tussen twee of meer partijen. Een mediator is er voor u om:

  • Een neutrale en onpartijdige positie in te nemen tijdens het proces van de scheiding. 
  • Gesprekken te leiden en vragen te stellen.
  • Te zorgen dat beide partijen hun verhaal kunnen doen en zich gehoord voelen.
  • Alle praktische zaken die bij een scheiding horen te verhelderen. Zoals de verdeling van het vermogen en de goederen, de alimentatie en juridische zaken.
  • Afspraken vast te leggen in nauwe samenspraak met u beiden in een echtscheidingsconvenant en (als er minderjarige kinderen zijn) in een ouderschapsplan.
  • Het scheidingsproces verder te (helpen) afhandelen.
  • Op te letten of alle eventuele nadelen die aan een bepaalde keuze vastzitten bekend zijn, zodat u later nooit ergens fiscaal of financieel negatief door verrast wordt.

Welke effecten heeft mediation?

Met behulp van het toepassen van interventie- en gesprekstechnieken helpt de mediator de communicatie te herstellen. Een verstoorde communicatie kan ontstaan door emoties, misverstanden en oude patronen. De mediator begeleidt de gesprekken en stelt vragen, maar uiteindelijk maken de deelnemers zélf alle keuzes en afspraken om het conflict op te lossen en de onderlinge interactie te verbeteren. Onze mediators zijn ervaren en betrokken MfN-registermediators die allen gespecialiseerd zijn in bemiddeling bij echtscheiding. Vind bij ons een geschikte mediator voor uw situatie.

Review over Esther van Diepen, Heemskerk Geweldig
Een professionele, neutrale en tevens empatische mediator. Ze wil het echt goed voor je regelen. Ze werkt snel. En ze heeft ons ook geholpen met de hypotheek. Ik ben Esther enorm dankbaar! Esther, Koog aan de Zaan 05-05-2023

Wat is mediation?

Mediation kunt u zien als een vorm van conflictbemiddeling. Hierbij is een mediator bemiddelaar tussen echtparen, werkgevers en werknemers of andere deelnemers. De mediator stimuleert en begeleidt de betrokkenen in het zoeken naar een gepaste oplossing van het conflict. Het resultaat van een geslaagde mediation is een overeenkomst, opgesteld door de mediator, waarin de oplossing voor het conflict schriftelijk vastgelegd is.

Bij welke geschillen kan een mediator worden ingezet?

De meest bekende mediation is de bemiddeling bij een echtscheiding. Maar deze vorm van conflictbeslechting is ook succesvol toe te passen bij:

•    Familiegeschillen
•    Teamgeschillen
•    Business mediation
•    Erfenisgeschillen

Een mediator bij een echtscheiding

Een echtscheiding kan grote gevolgen hebben voor uw leven u na de scheiding. Hoe het verder gaat met de gezamenlijke opvoeding van de kinderen of hoe de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld worden. Bemiddeling bij echtscheiding is een manier om op een constructieve en volwassen manier uit elkaar te gaan. Met een mediator hebben de betrokkenen fors meer inbreng in vergelijking met de verdeling die gemaakt wordt tijdens een echtscheidingsprocedure in de rechtbank. 

Waarom kiezen voor een mediator scheiding?

Wanneer de wens voor een echtscheiding is uitgesproken tussen u en uw (ex)-partner is het vanzelfsprekend dat hier emoties bij komen kijken. Een echtscheiding is meestal een diepingrijpend emotioneel proces, met veel impact op alle aspecten van ieders leven. Omdat de voorwaarden bij een echtscheiding via de rechter voor scheve verhoudingen kan zorgen, kiezen veel mensen voor een mediator. 

Uw eigen invloed op afspraken 

Met een mediator is het mogelijk om meer invloed te hebben op de afspraken, op voorwaarde dat beide partijen welwillend zijn naar elkaar en open staan voor dialoog. De gespreks- en interventietechnieken van een mediator met rustige aandacht voor alles wat er speelt, draagt bij aan het vinden van een oplossing zonder dat negatieve emoties de overhand krijgen in het gesprek. 

Mediation bij een echtscheiding met kinderen

Uit onderzoek naar de resultaten van mediation blijkt dan ook dat ouders na een echtscheiding mét mediation het ouderschapsplan eerder nakomen dan wanneer de rechter deze dwingend oplegt.

Wanneer een mediatior inzetten?

Of een mediator u daadwerkelijk behulpzaam kan zijn, hangt af van wat u wilt bereiken met elkaar. Het doel van de mediator is niet om relaties te herstellen of zelfs uw scheiding te bewerkstelligen, maar om het vastgelopen conflict in beweging te krijgen en te begeleiden richting een oplossing. De mediator helpt u samen vast te stellen wat u te doen staat, en volgt u in wat voor u belangrijk is.

Andere redenen om een echtscheidingsmediator te bezoeken

  • Sneller proces dan een slepende rechtszaak
  • Gericht op prettige omgangsafspraken en afwikkeling van eigendom en vermogen waarbij ieders belang gediend is
  • Geen spanning voor de kinderen zoals bij een gevecht tussen de ouders in een rechtszaal, maar harmonie en samenwerking

Wanneer is mediation niet geschikt?

Als u écht lijnrecht tegenover elkaar staat in een conflict of scheiding, en geen water bij de wijn wilt doen, dan is het verstandiger om een advocaat in te schakelen. Als winnen van de ander uw motto is, zal mediation u zwaar vallen - omdat ieder dan ook het belang van de ander serieus zal moeten nemen. Wanneer één van u beiden, om wat voor reden dan ook, niet mee wil werken is mediation wel ingewikkeld. Mediation gebeurt immers op basis van vrijwilligheid omdat het ervoor zorgt dat beide deelnemers intrinsiek gemotiveerd zijn om hun kwestie op te lossen.

Verschil scheidingsafhandeling met een advocaat of een mediator

Een juridisch gevecht duurt vaak lang en brengt fiks hogere kosten met zich mee. Niet alleen in financiële zin, maar ook in emotionele en relationele zin. U zult zeer moeilijk als gezamenlijke ouders een goed team kunnen vormen, want een juridisch proces laat diepe sporen na en vergroot het onderlinge wantrouwen. De vraag is dus of het niet verstandiger is om eerst mediation te proberen.

Hoe vind ik een goede mediator? 

Als u op internet rondkijkt, ziet u al gauw door de bomen het bos niet meer. Zoveel wordt er aangeboden en schreeuwt om uw aandacht. Bij wie moet u zijn? Om u bij te kunnen staan, zorgt Dé ScheidingsMediator ervoor dat u in contact komt met een ervaren MfN mediator bij u in de buurt. Daarvoor bieden we onder meer een handige postcodechecker aan op deze site, waarmee u eenvoudig een mediator in uw buurt vindt.  

De kosten van een mediator

Mediation bij scheiding kan bij Dé ScheidingsMediator al vanaf €59,- per persoon voor de gehele mediation! Klik hier voor meer informatie over de kosten van mediation.  

Wat mag je verwachten bij dé ScheidingsMediator

Bij Dé ScheidingsMediator bieden wij u een aantal voordelen waarmee we ons onderscheiden van andere aanbieders. Dé ScheidingsMediator is namelijk een extra keurmerk voor kwaliteit. Enkele kernwaarden die dit onderbouwen zijn: 

  • Uitsluitend MfN geaccrediteerde mediators 
  • Betrokken en menselijke professionals
  • Gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek 
  • Goede nazorg, en niet alleen aandacht voor het zakelijke
  • Goed opgeleide mediators met veel ervaring  
  • Veelal voorzien van extra certificaten, zoals familie mediation en KIES (Kinderen In Een Scheiding) accreditatie 
  • Mediators verspreid over heel Nederland, dus altijd een mediator in de buurt 

Wilt u meer weten over Dé ScheidingsMediator? Neem dan gerust contact met ons op via de online contactpagina. Wij luisteren graag naar uw verhaal.

Wat anderen over ons zeggen
Daar zijn we trots op
Review over Jan Snijders, Doetinchem komt goed professioneel en onafhankelijk over.
Vervelend nieuws horen van partner is heel lastig te accepteren, als je dit hoort van een derde die onafhankelijk is, werkt dit een stuk beter. Hans, DOESBURG 28-06-2021
Review over Ivette Folkers, Emmen Fijne, nuchtere mediator
Wij zijn begeleid door Ivette en zijn erg tevreden over de uitkomst hiervan. Ivette is nuchter, meelevend, onpartijdig en deskundig. Er was ruimte voor emotie, maar er werden ook knopen doorgehakt. Erg fijn om op deze manier begeleidt te worden in een proces wat voor beide een zwart vlak was. Samantha , Emmen 16-11-2020
Review over Ivette Folkers, Emmen Snel en deskundig oordeel zonder gedoe.
Fijn in omgang. Begripvol en luisteren naar beide partijen. Ronald, Hardenberg 01-12-2020
Veelgestelde vragen

Wat is de taak van een mediator bij een scheiding?

Wanneer is mediation niet geschikt bij een scheiding?

Wat zijn de voordelen van een mediator?

Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode