Een mediator fungeert als tussenpersoon tijdens een conflict. Hij of zij is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar, die helpt om een probleem op te lossen. Een mediator is geen belangenbehartiger zoals een advocaat en neemt ook geen standpunt in zoals een rechter. Bij mediation draait het er vooral om dat de verschillende partijen met elkaar in gesprek gaan en samen een oplossing vinden voor hun onderlinge probleem. De mediator begeleidt en faciliteert dat proces.
Een mediator is een onpartijdige gesprekspartner die u helpt constructief te overleggen. Met oog voor ieders belang. Met ruimte voor ieders inbreng. De mediator legt alles juridisch, fiscaal en financieel verantwoord voor u vast. Stukken die naar de rechtbank moeten, worden door een samenwerkende advocaat ingediend.
Er bestaan diverse soorten mediation, namelijk:
Bemiddeling bij echtscheiding is een mooi voorbeeld van mediation. Een echtscheiding is bij uitstek een situatie waarin mediation het verschil kan maken tussen een voortdurend conflict en een helder toekomstperspectief. Wilt u uit elkaar gaan, en kan dit nog in goed overleg? Of zijn er kinderen in het spel en wilt u de scheiding zo harmonieus mogelijk laten verlopen? Of wilt u juist goedkoop scheiden, zonder hoge kosten van advocaten? Dan kunt u het beste een mediator inschakelen. Deze persoon gaat met beide partijen in gesprek en begeleidt het echtscheidingsproces richting een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Mediation bij echtscheiding draait niet om winnen of verliezen, maar om een solide basis voor de toekomst. Wij vertellen u graag meer over mediators en wat ze voor u kunnen betekenen bij een echtscheiding.
Iedere mediator dient een neutrale positie in te nemen tijdens het proces van de scheiding. Het is de scheidingsbemiddelaar tussen u en uw aanstaande ex-partner. Een mediator begeleidt en faciliteert tijdens gesprekken en staat u inhoudelijk bij tijdens het algehele proces. Vaak is de mediation er in eerste instantie op gericht dat beide partijen (weer) met elkaar in gesprek komen. Het herstellen van de communicatie en het terugbrengen van de rust, zijn noodzakelijk om samen op een constructieve manier over de toekomst na te kunnen denken. De mediator zal er onder meer voor zorgen dat beide partijen hun verhaal kunnen doen en zich ook daadwerkelijk gehoord voelen. Ook behandelt de mediator alle praktische zaken die bij een scheiding horen, zoals de verdeling van het vermogen en de goederen, de alimentatie en juridische zaken. De mediator leidt de gesprekken en stelt vragen, maar uiteindelijk maken de deelnemers zélf alle keuzes en afspraken. De mediator legt deze afspraken vast in een echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan, en zal het scheidingsproces verder voor u afhandelen.
Mediation bij scheiding kan bij Dé ScheidingsMediator al vanaf €55,- per persoon! Klik hier voor meer informatie over de kosten van mediation.
Hoewel mediators vaak hun eigen specifieke sterke punten hebben, dient iedere MfN registermediator aan een bepaald profiel te voldoen. Om te beginnen mag u verwachten dat een mediator onpartijdig, betrouwbaar en integer is. Ook beschikken MfN registermediators over voldoende kennis op het gebied van conflictbemiddeling en echtscheidingen. In de hectiek die een scheiding vaak met zich meebrengt, dient de mediator de rust te bewaren en kalm te blijven. Daarnaast zijn de mediators van Dé ScheidingsMediator allemaal uitstekend in staat om een goede werkrelatie met hun cliënten op te bouwen.
Als u écht lijnrecht tegenover elkaar staat in een conflict of scheiding, en geen water bij de wijn wilt doen, dan is het verstandiger om een advocaat in te schakelen. Echter, dit betekent ook een (lang) juridisch proces én fiks hogere kosten. De vraag is dus of het niet verstandiger is om eerst mediation te proberen. Ook wanneer één van beide partijen, om wat voor reden dan ook, niet mee wil werken is mediation voor u waarschijnlijk niet geschikt. Mediation gebeurt op basis van vrijwilligheid, niemand kan gedwongen worden om aan het proces mee te doen. Het vrijwillige karakter is juist één van de sterke punten van mediation, omdat het ervoor zorgt dat beide partijen gemotiveerd zijn om het conflict op te lossen.
Het vak van mediator is een vrij beroep. In principe mag iedereen zich mediator noemen. Wel bestaan er diverse erkende opleidingen, trainingen, cursussen en specialisatietrajecten. Mediators kunnen alleen tot het MfN register toetreden wanneer zij een erkende basisopleiding gevolgd en succesvol afgerond hebben. Mediators die echtscheidingen begeleiden hebben een opleiding tot familiemediator gevolgd. Vaak heeft een mediator overigens een achtergrond in een ander vakgebied en beschikt hij of zij over de nodige levenservaring.
Wij begrijpen dat het niet voor iedereen makkelijk is om een geschikte mediator te vinden. Het is immers niet iemand waar de meeste mensen vaak mee van doen hebben. Om u bij te kunnen staan, zorgt Dé ScheidingsMediator ervoor dat u in contact komt met een ervaren MfN mediator bij u in de buurt. Daarvoor bieden we onder meer een handige postcodechecker waarmee u eenvoudig een mediator in uw buurt vindt.
Bij Dé ScheidingsMediator bieden wij u een aantal voordelen waarmee we ons onderscheiden van andere partijen. Dé ScheidingsMediator is namelijk een keurmerk voor kwaliteit. Enkele kernwaarden die dit onderbouwen zijn:
Wilt u meer weten over Dé ScheidingsMediator? Neem dan gerust contact met ons op via de online contactpagina. Wij luisteren graag naar uw verhaal.