T
E

Wat doet een mediator?

Het doel van een mediator is om de deelnemers aan een mediation die een conflict of uitdaging met elkaar hebben te begeleiden naar een oplossing. Tijdens het mediationtraject neemt een mediator een onpartijdige en onafhankelijke rol in en begeleidt het gesprek tussen u en uw gesprekspartner. Als onpartijdige gesprekspartner bepaalt de mediator niet de inhoud van het gesprek, maar volgt uw wensen en belangen. Wel informeert hij u over alle juridische, fiscale en financiële aspecten van de scenario's die u met elkaar bespreekt. Ook denkt hij of zij actief mee op het gebied van emotionele verwerking, psychische effecten op de kinderen en werken aan constructief ouderschap. Door het toepassen van interventie- en gesprekstechnieken helpt de mediator de communicatie te herstellen, als deze tussen de deelnemers verstoord raakt door emoties, misverstanden en oude patronen. De mediator leidt de gesprekken en stelt vragen, maar uiteindelijk maken de deelnemers zélf alle keuzes en afspraken om het conflict op te lossen en hun onderlinge interactie te verbeteren. Onze mediators zijn ervaren en betrokken MfN-registermediators die allen gespecialiseerd zijn in bemiddeling bij echtscheiding. Vind bij ons een geschikte mediator voor uw situatie.

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode
Selecteer provincie DrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland
Provincie Drenthe
Provincie Friesland
Provincie Groningen
Provincie Limburg
Provincie Noord-Brabant
Provincie Noord-Holland
Provincie Overijssel
Provincie Utrecht

Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een mediator als bemiddelaar tussen echtparen, werkgevers en werknemers of andere deelnemers fungeert. De mediator stimuleert en begeleidt de betrokkenen in het zoeken naar een gepaste oplossing van het conflict. Het resultaat van een geslaagde mediation is een overeenkomst, opgesteld door de mediator, waarin de oplossing voor het conflict schriftelijk vastgelegd is.

De meest bekende mediation is de bemiddeling bij een echtscheiding. Maar deze vorm van conflictbeslechting is ook succesvol toe te passen bij:

 • Familiegeschillen
 • Teamgeschillen
 • Business mediation
 • Erfenisgeschillen

Een mediator bij een echtscheiding

Bemiddeling bij echtscheiding is een manier om op een constructieve en volwassen manier uit elkaar te gaan. Met een mediator hebben de betrokkenen fors meer inbreng, bijvoorbeeld over de verdeling van bijvoorbeeld de inboedel of de vaststelling van de juiste alimentatie, dan wanneer een rechter dit voor hen moet bepalen tijdens een echtscheidingsprocedure in de rechtbank.

Een echtscheiding kan grote gevolgen hebben voor uw leven u na de scheiding. Met een echtscheidingsmediator kunt u zelf bepalen hoe het leven na uw scheiding eruit zal gaan zien. Hoe het verder gaat met de gezamenlijke opvoeding van de kinderen, maar wel in twee huizen. Hoe er voor ieder netto onder aan de streep genoeg is om van te leven. Hoe het met de eigen woning gaat. Hoe de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld worden. Met een mediator heeft u zelf de regie over al deze beslissingen, en dus over hoe de echtscheiding uw latere leven er uit laat zien.

Wat doet een mediator bij een scheiding?

Iedere mediator neemt een neutrale en onpartijdige positie in tijdens het proces van de scheiding. Of, zoals het ook wel wordt genoemd, hij of zij is 'meervoudig partijdig'. Dat wil zeggen: hij of zij komt op voor zowel uw belang als dat van uw (ex) partner. De scheidingsbemiddelaar begeleidt en faciliteert tijdens uw gezamenlijke gesprekken en staat u inhoudelijk bij tijdens het gehele proces. Vaak is de mediation er in eerste instantie op gericht dat beide deelnemers (weer) met elkaar in gesprek komen. Het herstellen van de communicatie en het terugbrengen van rust zijn noodzakelijk om samen op een constructieve manier over de toekomst na te kunnen denken. De mediator zal er onder meer voor zorgen dat beide partijen hun verhaal kunnen doen en zich ook daadwerkelijk gehoord voelen. Ook behandelt de mediator alle praktische zaken die bij een scheiding horen, zoals de verdeling van het vermogen en de goederen, de alimentatie en juridische zaken. De mediator leidt de gesprekken en stelt vragen, maar uiteindelijk maken de deelnemers zélf alle keuzes en afspraken. De mediator legt deze afspraken in nauwe samenspraak met u beiden vast in een echtscheidingsconvenant en (als er minderjarige kinderen zijn) in een ouderschapsplan, en zal het scheidingsproces verder voor u (helpen) afhandelen. Daarbij let hij of zij op alle eventuele nadelen die aan een bepaalde keuze vastzitten, zodat u later nooit ergens fiscaal of financieel negatief door verrast wordt.

Review over Esther van Diepen, Heemskerk Keurige werkwijze
Blij met de keuze om met een mediator de scheiding te regelen. Alles is duidelijk op papier gezet en alles is op een nette wijze gegaan. Nick, Beverwijk 31-01-2021

Waarom kiezen voor een mediator?

Een mediator bezoekt u niet elke dag en daardoor kan het erg onwennig voelen in het begin. Een echtscheiding is meestal een diep ingrijpend emotioneel proces, met veel impact op alle aspecten van ieders leven. Dat kan het communiceren met de ander, uw (ex)-partner, lastig maken. De gespreks- en interventietechnieken van een mediator en zijn of haar rustige aandacht voor alles wat er speelt, dragen bij aan het vinden van een oplossing zonder dat negatieve emoties de overhand krijgen in het gesprek.

Of een mediator u daadwerkelijk behulpzaam kan zijn, hangt af van wat u wilt bereiken met elkaar. Het doel van de mediator is niet om relaties te herstellen of zelfs uw scheiding te bewerkstelligen, maar om het vastgelopen conflict in beweging te krijgen en te begeleiden richting een oplossing - welke oplossing u zelf maar verkiest. De mediator helpt u samen vast te stellen wat u te doen staat, en volgt u in wat voor u belangrijk is.
Kenmerkend voor een geslaagde mediation is dat de gemaakte afspraken echt van u zelf zijn, en niet door een advocaat of een rechter aan u voorgekauwd of opgelegd. Uit onderzoek naar de resultaten van mediation blijkt dan ook dat ouders na een echtscheiding mét mediation het ouderschapsplan eerder nakomen dan in de gevallen dat de rechter deze dwingend oplegt aan de ouders. Om die reden worden ouders in een rechtszaak steeds vaker naar een mediator doorverwezen - omdat effectieve rechtspraak gericht is op het eigenaarschap van de strijdende of van mening verschillende mensen zelf om tot hun eigen oplossingen te komen.

Andere redenen om een echtscheidingsmediator te bezoeken zijn:

 • Mediation is een sneller proces dan een slepende rechtszaak
 • Mediation is gericht op voor ieder prettige omgangsafspraken en afwikkeling van eigendom en vermogen waarbij ieders belang gediend is
 • Mediation geeft geen spanning voor de kinderen zoals bij een gevecht tussen de ouders in een rechtszaal, maar harmonie en samenwerking

Wat kost een mediator?

Mediation bij scheiding kan bij Dé ScheidingsMediator al vanaf €59,- per persoon voor de gehele mediation! Klik hier voor meer informatie over de kosten van mediation.  

Wat zijn de competenties van een mediator?

Hoewel iedere mediator uiteraard zijn of haar eigen specifieke sterke punten heeft, dient de MfN registermediator aan een bepaald algemeen kwaliteits profiel te voldoen. Om te beginnen mag u verwachten dat een mediator onpartijdig, betrouwbaar en integer is. Ook beschikken MfN registermediators over voldoende kennis op het gebied van conflictbemiddeling en echtscheidingen, en op het gebied van huwelijksrecht, alimentatienormen en rouwverwerking. In de hectiek die een scheiding vaak met zich meebrengt, dient de mediator de rust te bewaren en kalm te blijven. Daarnaast zijn de mediators van Dé ScheidingsMediator allemaal empathisch en goede luisteraars, en daardoor uitstekend in staat om een goede werkrelatie en verstandhouding met hun cliënten op te bouwen.

Wanneer is mediation niet geschikt voor u?

Als u écht lijnrecht tegenover elkaar staat in een conflict of scheiding, en geen water bij de wijn wilt doen, dan is het verstandiger om een advocaat in te schakelen. Als winnen van de ander uw motto is, zal mediation u zwaar vallen - omdat ieder dan ook het belang van de ander serieus zal moeten nemen. Maar een juridisch gevecht duurt vaak lang en brengt fiks hogere kosten met zich mee. Niet alleen in financiële zin, maar ook in emotionele en relationele zin. U zult zeer moeilijk als gezamenlijke ouders een goed team kunnen vormen, want een juridisch proces laat diepe sporen na en vergroot het onderlinge wantrouwen. De vraag is dus of het niet verstandiger is om eerst mediation te proberen.

Wanneer één van u beiden, om wat voor reden dan ook, niet mee wil werken is mediation wel ingewikkeld. Mediation gebeurt immers op basis van vrijwilligheid. Niemand kan gedwongen worden om aan zo'n intensief en kwetsbaar proces mee te doen. Het vrijwillige karakter is juist één van de sterke punten van mediation, omdat het ervoor zorgt dat beide deelnemers intrinsiek gemotiveerd zijn om hun kwestie op te lossen.

Echter wordt de soep vaak niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend. De scheidingsmediators van Dé ScheidingsMediator zijn bedreven in het vinden van de juiste toon, ook bij degene die eerst koudwatervrees of bezwaren heeft. Uiteindelijk is het in ieders belang dat de energie verslindende situatie achter zich kan worden gelaten. In een open kennismaking kan soms degene met bezwaren toch bijdraaien en het belang van mediation ook voor hem of haar zelf gaan inzien en waarderen.

Staan de deelnemers open voor een oplossing?

Een succesvol verlopen mediation valt of staat met de welwillendheid en constructieve houding van de betrokken deelnemers, van u en uw (ex)-partner. Wanneer de wens voor een echtscheiding is uitgesproken tussen u en uw (ex)-partner is het vanzelfsprekend dat hier emoties bij komen kijken. Omdat de voorwaarden bij een echtscheiding via de rechter voor scheve verhoudingen kan zorgen, kiezen veel mensen voor een mediator. Met een mediator is het mogelijk om meer invloed te hebben op de afspraken, op voorwaarde dat beide partijen welwillend zijn naar elkaar en open staan voor dialoog.

Hoe word je mediator?

Het vak van mediator is een vrij beroep. In principe mag iedereen zich mediator noemen. Wel bestaan er diverse erkende opleidingen, trainingen, cursussen en specialisatietrajecten. Mediators kunnen alleen tot het MfN register toetreden wanneer zij een erkende basisopleiding gevolgd en succesvol afgerond hebben. Mediators die echtscheidingen begeleiden hebben een opleiding tot familiemediator gevolgd. Vaak heeft een mediator overigens een achtergrond in een ander vakgebied en beschikt hij of zij over de nodige levenservaring.  

Hoe vind ik een goede mediator: Dé ScheidingsMediator

Wij begrijpen dat het niet voor iedereen makkelijk is om een geschikte mediator te vinden. Gelukkig hebben de meeste mensen er nog nooit mee van doen gehad en is het dus onbekend terrein. Maar als u op internet rondkijkt, ziet u al gauw door de bomen het bos niet meer. Zoveel wordt er aangeboden en schreeuwt om uw aandacht. Bij wie moet u nu zijn? Waar kunt u nu aankloppen met uw verhaal? Om u bij te kunnen staan, zorgt Dé ScheidingsMediator ervoor dat u in contact komt met een ervaren MfN mediator bij u in de buurt. Daarvoor bieden we onder meer een handige postcodechecker aan op deze site, waarmee u eenvoudig een mediator in uw buurt vindt.  

Bij Dé ScheidingsMediator bieden wij u een aantal voordelen waarmee we ons onderscheiden van andere aanbieders. Dé ScheidingsMediator is namelijk een extra keurmerk voor kwaliteit. Enkele kernwaarden die dit onderbouwen zijn: 

 • Uitsluitend MfN geaccrediteerde mediators 
 • Betrokken en menselijke professionals
 • Gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek 
 • Goede nazorg, en niet alleen aandacht voor het zakelijke
 • Goed opgeleide mediators met veel ervaring  
 • Veelal voorzien van extra certificaten, zoals familie mediation en KIES (Kinderen In Een Scheiding) accreditatie 
 • Mediators verspreid over heel Nederland, dus altijd een mediator in de buurt 

Wilt u meer weten over Dé ScheidingsMediator? Neem dan gerust contact met ons op via de online contactpagina. Wij luisteren graag naar uw verhaal.

Wat anderen over ons zeggen
Daar zijn we trots op
Review over Elly Kuijvenhoven, Arnhem Ik werd snel geholpen
Ik vond het erg fijn dat er zo snel gehandeld werd en dat je zelf ook mee dacht want ik had er zelf niet heel veel verstand van hoe het nu in zijn werk ging. Ook vond ik het fijn dat je zo betrokken was naar ons verhaal. Kelly , Wijchen 29-01-2021
Review over Anouk van der Jagt, Zaandam Goed
Leuke vrouw duidelijk en correct werden we door het proces heen geleid Shirley , Zaandam 19-11-2021
Review over Ivette Folkers, Emmen Begripvol en sociaal
Voor de tweede keer een soepel mediationtraject doorlopen Nicolle, De krim 01-12-2020
Veelgestelde vragen

Wat is de taak van een mediator bij een scheiding?

Wanneer is mediation niet geschikt bij een scheiding?

Wat zijn de voordelen van een mediator?

Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode