Wat er met de eigen woning moet gebeuren, is voor veel mensen een van de grootste vragen tijdens een scheiding. Voor de meeste woningeigenaren is hun huis immers hun meest kostbare materiële bezit. En dat niet alleen, vaak vertegenwoordigt een woning ook grote emotionele waarde. Het is de plek waar u letterlijk ‘thuis’ bent en veel herinneringen hebt gemaakt. Eerst scheiden of eerst het huis verkopen is in veel gevallen dan ook een relevante vraag. Dé ScheidingsMediator vertelt u er graag meer over. 

Maak een weloverwogen beslissing

Zoals bij vrijwel elk dilemma rondom een scheiding, is er geen éénduidig antwoord op de vraag of het verstandig is om eerst te scheiden of eerst de woning te verkopen. Iedere scheiding is anders en het is geheel afhankelijk van uw eigen situatie wat de beste oplossing is. Uw eigen (woon)wensen, uw huidige en toekomstige financiële situatie, de hypotheekconstructie, uw emotionele binding met de woning en de staat van de woningmarkt kunnen allemaal van invloed zijn op uw beslissing. 

Boven alles is het daarom belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen. In de moeilijke situatie waarin u zich bevindt, kan het wellicht aantrekkelijk lijken om snel knopen door te hakken en zodoende de scheiding zo snel mogelijk af te ronden. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen achteraf spijt krijgen van de snelle verkoop van de woning. Wanneer ze beter geïnformeerd waren en/of minder beïnvloed waren door hun emoties, zouden ze een andere keuze gemaakt hebben. Een mediator van Dé ScheidingsMediator kan u helpen om een weloverwogen keuze te maken. 

Uw persoonlijke situatie geeft de doorslag

Heeft u er goed over nagedacht en heeft u uw (financiële) situatie goed in beeld? Dan kan het natuurlijk gebeuren dat u inderdaad tot de conclusie komt dat het gewenst of noodzakelijk is om de woning te verkopen. Vaak vragen mensen zich op dat punt af of het verstandig is om eerst de scheiding af te ronden of eerst de woning te verkopen. Hoewel ook dit afhankelijk is van uw persoonlijke situatie, is het sowieso verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. 

Snelle verkoop van woning bij scheiding

Om te beginnen is het goed om te weten dat het voor het verloop van de scheiding in principe niets uitmaakt of de woning al dan niet verkocht is. Verkoop is namelijk geen voorwaarde om te kunnen scheiden. Wel is er een aantal zaken waar u over na dient te denken wanneer u besluit om de woning al voor de scheiding te verkopen. 

Zo is het natuurlijk belangrijk dat u het gewenste bedrag voor uw woning ontvangt. U wilt uzelf immers niet met een restschuld opzadelen en het liefst nog een aardig bedrag overhouden om te kunnen investeren in nieuwe woonruimte voor allebei. Of dat lukt is grotendeels afhankelijk van de status van de woningmarkt en de belangstelling voor uw woning. 

Weet u zeker dat geen van beiden in de gezamenlijke woning wil blijven wonen én kunt u de gewenste prijs voor uw woning krijgen? Dan kan het verstandig zijn om de woning al voor de scheiding te verkopen. U heeft dan immers (financiële) duidelijkheid en u kunt gerichter zoeken naar en makkelijker beslissingen nemen over nieuwe woonruimte. 

Toch kan het voor veel stellen ook simpelweg noodzakelijk zijn om op korte termijn een verkoopbord in de tuin te zetten. Wanneer u samen nog een hypotheek op uw huidige woning heeft, is het in veel gevallen immers niet mogelijk om een hypotheek te krijgen voor de aankoop van een nieuwe woning. Daarnaast kan het gebeuren dat de bestaande hypotheek in de gescheiden situatie naast alle andere uitgaven een te zware last wordt. 

Wachten met verkoop van woning bij scheiding

Hoewel het voordelig of noodzakelijk kan zijn om uw woning al voor de scheiding te verkopen, zijn er ook situaties mogelijk waarin het verstandig is om te wachten met de gang naar de makelaar. Een scheiding is doorgaans een zeer hectische periode, terwijl de verkoop van een woning eveneens veel drukte en stress kan opleveren. Veel mensen die in een scheidingsprocedure zitten kunnen de verkoop van de woning er simpelweg niet bij hebben. Om in deze moeilijke periode toch enige rust te creëren, kan het dus verstandig zijn om te wachten met de verkoop van de woning. 

Ook een ander argument om te wachten met de verkoop van de woning ligt voor de hand: wanneer u niet honderd procent zeker weet dat u daadwerkelijk van de woning af wilt, is het beter om nog even te wachten. Verkocht is immers verkocht. Het zou erg zonde zijn wanneer u later tot de conclusie komt dat u een veel betere prijs had kunnen krijgen of dat u de woning überhaupt niet had willen verkopen. 

Net zoals een snelle verkoop van de woning financiële duidelijkheid kan bieden voor de rest van het scheidingsproces, kan het omgekeerde ook waar zijn. Soms is het goed om eerst alle andere aspecten van de scheiding af te ronden, om vervolgens een weloverwogen beslissing over de verkoop van de woning te nemen. 

Goede afspraken over verkoop van woning bij scheiding

Of u nu besluit om uw woning direct te verkopen, of om eerst de scheiding af te ronden, het is hoe dan ook belangrijk om daar samen goede afspraken over te maken. Daarbij is het goed om onder meer de volgende zaken te bespreken: 

Dé ScheidingsMediator helpt bij afspraken over de verkoop van de woning

Tijdens een scheiding komt er ontzettend veel op u af. De vraag wat er met de woning gaat gebeuren, is daarbij van groot belang. Dat mensen die gaan scheiden de situatie vaak niet meer kunnen overzien, is volkomen begrijpelijk. Daarom is het verstandig om professionele hulp in te schakelen bij het bespreken van de verkoop van de woning. 

Een mediator van Dé ScheidingsMediator kan u daarbij helpen. Hij of zij gaat met jullie om tafel en helpt jullie om samen goede afspraken te maken over de verkoop van de woning. Alle mogelijke vragen komen daarbij aan bod, zodat jullie later niet voor verrassingen komen te staan. De mediators van Dé ScheidingsMediator zijn onafhankelijk en deskundig en kunnen helpen bij elk vraagstuk rondom jullie scheiding. Er is altijd een mediator bij u in de buurt. Neem contact op voor informatie en advies.