Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Waarom mediation?

Bij een scheiding lijken de belangen die ooit gemeenschappelijk waren, vaak opeens volkomen verdeeld. Door verdriet en gekwetstheid kan de verleiding ontstaan om de strijd met elkaar aan te gaan en de rechter te laten beslissen 'wie er wint'. Er zijn echter belangrijke redenen waarom het voor u, ondanks alle emotie, een betere optie is om te kiezen voor een scheidingsbemiddelaar.

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode

Wat is mediation?

Mediation is het proces waarbij twee gesprekspartners onder leiding van een mediator proberen om een conflict of meningsverschil op te lossen. In het geval van een echtscheiding gaan de scheidende partners het gesprek aan om samen tot afspraken te komen over de afronding van hun huwelijk. Alle aspecten komen daarbij aan bod: van de vraag wat er met het eigen huis moet gebeuren tot aan de fiscale gevolgen van de echtscheiding. De mediator begeleidt het proces, stelt de juiste vragen en zorgt ervoor dat de afspraken op de juiste manier worden vastgelegd. Hij of zij kiest geen partij, maar geeft beide partijen de ruimte om voor hun belangen op te komen.  

De mediators van Dé ScheidingsMediator zijn gecertificeerd, hebben uitstekende kennis van zaken, geven ruimte aan de emoties die bij een echtscheiding horen en hebben veel oog voor het belang van eventuele kinderen.

Review over Elma Schouten, Enschede Betrokken en doelgerichte begeleiding
Elma is doelgericht, begripvol en betrokken. Ze verstaat haar vak goed. Zaken die we niet duidelijk hadden , zoekt ze uit en komt ze op terug met een uitleg zodat het allemaal klopt en het proces goed kunnen afronden. Francis Koop, OLDENZAAL 15-04-2021

Belangrijkste voordelen van mediation bij scheiding

Mediation bij echtscheiding heeft allerlei voordelen ten opzichte van een procedure waarin beide partijen via een advocaat hun recht proberen te halen. Zo houdt u als scheidende partners zelf de regie over uw echtscheiding, blijft uw relatie (als ouders) beter in stand en bent u goedkoper uit.

Mediation bij echtscheiding voorkomt beslissingen van de rechter

Een van de belangrijkste kenmerken van mediation is dat er geen winnaars of verliezers zijn. Onder leiding van de scheidingsmediator gaan de scheidende partners op zoek naar oplossingen waar ze zich allebei in kunnen vinden. Die oplossingen passen per definitie beter dan besluiten die door een rechter zijn opgelegd. Die komen immers tot stand na een procedure waarin u allebei een advocaat heeft die alleen uw eigen belangen behartigt. Die werkwijze zorgt voor scherpere tegenstellingen en maakt de kans op een vechtscheiding alleen maar groter.  

Met mediation wordt niet alleen de scheiding op de juiste manier afgehandeld, ook legt die werkwijze een goede basis voor een nieuwe toekomst zonder elkaar. U houdt zodoende zelf de regie over uw scheiding.

Mediation draagt bij aan het samen ouder blijven

Mediation bij echtscheiding houdt de relatie tussen u als scheidende partners beter in stand. Dat is sowieso al prettig, maar zeker belangrijk wanneer u kinderen heeft en als ouders met elkaar verder moet. Ouders die de afspraken over hun kinderen zelf gemaakt hebben, zijn veel beter gemotiveerd om zich aan die afspraken te houden dan ouders die zich aan het oordeel van de rechter moeten houden. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat het ook voor de kinderen veel prettiger is wanneer hun ouders na de scheiding goed met elkaar omgaan.

Dat ex-partners na mediation beter door één deur kunnen dan mensen die in een vechtscheiding zijn beland, komt ook doordat een mediationproces helpt bij de verwerking van de echtscheiding. Een scheiding is doorgaans een zeer emotionele periode, met verdriet, woede, teleurstelling en/of wanhoop. De mediator maakt het mogelijk om daar in een veilige omgeving samen over te praten en in te gaan op de achtergronden van de scheiding. Op die manier ontstaat vaak meer begrip voor elkaars standpunten en situatie.

Klik hier om contact met ons op te nemen

Wat anderen over ons zeggen
Daar zijn we trots op
Review over Esther van Diepen, Heemskerk Zeer deskundige, warme zakelijk begeleiding
Esther heeft ons goed meegenomen in de verschillende mogelijkheden die wij hadden. Ze gaf ons beiden ruimte voor ons eigen verhaal, zonder daarover een mening te hebben. Zij probeerde met onze input op een zakelijke manier tot afspraken te komen. Wendy, Zaanstad 31-10-2021
Review over Ivette Folkers, Emmen Ivette heeft een hele warme persoonlijke benadering
Ik heb Ivette als heel professioneel ervaren met kennis van zaken en toch ook de persoonlijke interesse bij ieder gesprek over de voortgang van alles. Zaken die geregeld moesten worden. De belangstelling m.b.t. het vinden van een woning voor mijzelf vond ik erg fijn. Ik ben blij dat wij voor Ivette hebben gekozen. Diana, Klazienaveen 25-08-2022
Review over Lily Dekker, Hoorn Ik heb het hele proces als prettig ervaren
We zijn goed geholpen met het hele proces en zeer tevreden over de professionele begeleiding. Danielle, Woerden 07-03-2021

Mediation bij scheiding is goedkoper en sneller dan een advocaat

Een ander belangrijk voordeel is het financiële plaatje. De kosten van mediation zijn (veel) lager dan in een proces waarbij beide partijen een advocaat inhuren. Hoeveel mediation bij scheiding kost is afhankelijk van de specifieke situatie en het aantal gesprekken met de mediator, maar dat is ook bij een procedure met advocaten het geval.

Daarnaast kan een scheiding dankzij mediation sneller verlopen dan via advocaten. De mediator is een bruggenbouwer die op zoek gaat naar wat jullie bindt, terwijl een advocaat zoekt naar tegenstellingen. Alleen daarom al verloopt een mediationproces soepeler. De lijnen zijn kort, u zit bij elkaar aan tafel en kunt dus direct communiceren. Eventuele misverstanden kunt u direct uit de weg ruimen en wanneer het nodig is zijn afspraken snel gemaakt. Die manier van werken scheelt tijd – en dus geld –, ten opzichte van een procedure waarbij u via twee advocaten met elkaar communiceert. Ook zal de mediator de voortgang van het proces waarborgen en zijn of haar best doen om het mediationproces binnen afzienbare tijd af te ronden.

Mediation richt zich ook op financiële kwesties

Tijdens de mediation komen alle aspecten die te maken hebben met een echtscheiding aan bod. De mediator richt zich dus ook op financiële kwesties. Hij of zij zorgt er om te beginnen voor dat er duidelijkheid is over de financiële situatie. Aan de hand daarvan gaat u samen op zoek naar passende oplossingen. De mediator maakt onder meer een vermogensopstelling en een alimentatieberekening. Ook andere financiële en fiscale gevolgen van de echtscheiding worden behandeld. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de hypotheek en het eigen huis? Wat gebeurt er met het pensioen en wat betekent het allemaal voor de belasting? Samen met de mediator creëert u ook op financieel gebied duidelijkheid voor de toekomst.

Ook een advocaat kan voor financieel overzicht en duidelijkheid zorgen, maar hij of zij is doorgaans meer gewend om in regels en juridische termen te denken. De mediator kent de regelgeving natuurlijk ook, maar is meer gericht op het vinden van creatieve oplossingen. Als beide partijen het eens zijn blijkt er vaak meer mogelijk dan vooraf op basis van de regels wordt gedacht.

Klik hier om contact met ons op te nemen

Wanneer is mediation niet geschikt?

In veruit de meeste gevallen is mediation een zeer geschikte manier om een echtscheiding af te handelen. Toch zijn er situaties denkbaar waarin het beter is om een advocaat in de arm te nemen. Mediation vindt plaats op basis van vrijwilligheid en de medewerking van beide betrokkenen. Als één van de twee écht niet mee wil werken, wordt de mediation waarschijnlijk geen succes. Datzelfde geldt wanneer de relatie dusdanig verstoord is dat men de ander niets meer gunt.

Ook wanneer er een gerechtelijke uitspraak ligt – bijvoorbeeld een beslaglegging –, is dat geen goede basis voor een mediationproces. Is er sprake geweest van fysiek geweld, dan is mediation evenmin een goed idee.

De mediators van Dé ScheidingsMediator zijn transparant over de vraag of mediation in uw geval geschikt is. Tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen ze u daar meer over vertellen.

Review over Patricia van der Zande, Utrecht Goede hulp bij moeilijke zaken
Je kan zelf een hoop maar het is heel fijn als er iemand zit die vanaf afstand kan kijken naar de situatie waar je in zit. En ook op die manier je kan begeleiden daarin. Frans, Woerden 08-03-2021

Versoepel uw echtscheiding met mediation

Een echtscheiding is hoe dan ook een heftige en emotionele periode. Hoe u dit proces doormaakt en er later op terugkijkt, heeft u desondanks voor een belangrijk deel zelf in de hand. Mediation werkt als smeerolie voor een zo soepel mogelijk echtscheidingsproces. De mediators van Dé ScheidingsMediator beschikken allemaal over de juiste certificaten, kennis, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen om uw echtscheiding waardig te helpen afronden. Er is altijd een mediator bij u in de buurt. Van Amsterdam tot Enschede en van Groningen tot Maastricht.

Veelgestelde vragen

Is mediation bindend?

Is mediation verplicht bij een scheiding?

Wie betaalt de mediation?

Wat als mediation niet werkt?

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode