Stap 1

Scheidingsmelding

Gelijk naar een advocaat gaan, zonder goed gesprek met de partner van wie je wilt scheiden, is in feite investeren in diep leed en wellicht onherstelbaar beschadigd vertrouwen. Het is ook in dit verband erg belangrijk om te beslissen of je met een mediator of met een advocaat wilt scheiden. Bij een mediator is in ieder geval goede aandacht voor de scheidingsmelding gewaarborgd.

Stap 1

Mededeling van wens om te scheiden (scheidingsmelding)

Misschien is het een gezamenlijke beslissing van jullie beiden. Misschien komt de scheidingsmelding voor jou of jouw partner als een verrassing. Zeker in dat laatste geval is het van groot belang dat de wens om te scheiden duidelijk wordt uitgesproken, en dat er zorgvuldig aandacht wordt besteed aan het kunnen ontvangen van die boodschap. Als de scheidingsmelding onzorgvuldig, respectloos of om de hete brij heen draaiend wordt gedaan, maakt dit het scheidingsproces dikwijls zeer kwetsend, explosief en slepend. Dit is dan ook de eerste belangrijke stap in het scheidingsproces, die niet te snel moet worden ‘afgeraffeld’. Een verbloemde boodschap heeft een uiterst verwarrende impact op de partner die hierdoor wordt overvallen of die nog alles uit de kast wil halen om de relatie te verbeteren en te redden. Tegelijk moet het ook met respect en begrip gebeuren. Een mediator kan in een mediation (of soms pre-mediation) hier deskundig bij helpen.

Stap 2

informatie- en kennismakingsgesprek

De bedoeling van dit informatie- en kennismakingsgesprek is dat je een beeld krijgt van de verdere stappen in het scheiden stappenplan die doorlopen zullen worden, wat van je gevraagd wordt en wat je van de scheidingsmediator mag verwachten. Natuurlijk komen de concrete kwesties die spelen aan de orde, waardoor de mediator zich ook een globaal beeld kan vormen en je al antwoorden krijgt op de meest prangende vragen. Aan de hand van dit eerste gesprek kan een kosteninschatting van het mediationtraject worden gemaakt, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook de mogelijkheid van subsidie via de Raad voor Rechtsbijstand of je particuliere rechtsbijstandsverzekering komen aan de orde. En gaandeweg merk je vanzelf of je een klik hebt met de mediator.

Stap 2

Planning van een (gratis) informatiegesprek bij scheiden

Zodra je de keuze voor mediation gemaakt heeft, ga je, bij voorkeur samen met jouw (ex)-partner, voor een gratis en vrijblijvend informatie- of kennismakingsgesprek met de mediator om tafel. Wil je liever eerst alleen komen, dan kan dat bij sommige mediators ook. Maar de mediator zal jouw (ex)-partner in dat geval ook de kans moeten geven om eerst alleen kennis met hem of haar te maken. Er mag immers niets aan de ander het gevoel geven, dat de mediator partijdig is of bevooroordeeld.

Stap 3

Emotioneel proces

Scheiden is een emotioneel proces en jouw mediator zal altijd rekening houden met je emoties en behoeften. De hierop volgende stappen zijn dan ook een globale beschrijving van hoe het proces ongeveer zal verlopen. Uiteraard wordt het aangepast aan jouw specifieke wensen en situatie en blijft iedere mediation nauwkeurig maatwerk.

Stap 3

Mediationsessies: efficiënt, en tegelijk rekening houdend met jouw tempo en behoefte

Zodra jullie beiden akkoord zijn met het traject, plan je jouw eerste officiële afspraak met jouw scheidingsbemiddelaar in. Doorgaans zul ja samen op deze afspraken verschijnen, maar je vertegenwoordigt natuurlijk ieder jouw eigen belangen en zeker ook gezamenlijk de belangen van de eventuele kinderen. Al deze belangen kunnen natuurlijk enorm met elkaar schuren. De mediator zal je door die ingewikkelde situatie heen loodsen en jullie beiden helpen hierin een oplossing te vinden die voor ieder aanvaardbaar en werkbaar is. De mediator heeft de plicht om ‘het goede tempo’ hierin te houden. Het streven is om deze sessies zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. En tegelijk moet het zorgvuldig blijven naar ieder van jullie en mag het nooit haastwerk worden. Wij houden goed rekening met jullie tempo.

Vervolgafspraak 1

Financiën en woning bij een scheiding

Aangezien we uit ervaring weten dat zekerheid over huisvesting en alimentatie je zorgen al aanzienlijk doen afnemen, beginnen we meestal met bespreking van de huisvestings- en financiële kwesties. Alle opties die je overweegt, komen ter sprake, eventueel aangevuld met nieuwe varianten waarvan de mediator uit ervaring weet heeft. De mediator rekent alle besproken varianten door en rekent voor hoeveel je bij de verschillende opties beiden maandelijks na scheiding te besteden zult hebben. Kinder- en partneralimentatie wordt je voorgerekend en het goede gesprek over wat je daarin wenst wordt samen met jou in alle rust gevoerd. Daarnaast worden de fiscale gevolgen meegewogen. En als er sprake van is dat vanwege je leeftijd er al snel van jouw pensioen moet worden geleefd, zal ook daar nauwkeurig naar worden gekeken.

Neem contact met ons op

Vervolgafspraak 2

Handvatten bieden

Jouw scheidingsbemiddelaar bied je handvatten om beiden jouw eigen mening te vormen, om deze vervolgens samen te bespreken. Ook betrekken wij graag de mening van je kind(eren) hierbij. Onze scheidingsmediators zijn goed getraind in de problematiek van kinderen in een echtscheidingssituatie, of werken samen met experts op dat gebied.

Vervolgafspraak 2

Uw kinderen bij het scheiden

Zodra je een overeenstemming hebt bereikt over de toekomstige huisvesting en de alimentatie, bespreken we alle elementen die in een ouderschapsplan aan de orde moeten komen. Bijvoorbeeld: hoe worden de zorg- en opvoedingstaken tussen jullie beiden verdeeld? Hoe ziet de omgangsregeling er uit? Zijn er mogelijkheden voor co-ouderschap en zo ja, wat zijn de voor- en nadelen?

Stap 4

Juridische vastlegging van de afspraken in convenant en ouderschapsplan

De volgende stap in het scheiden stappenplan is alles op papier zetten. Zodra je overeenstemming hebt bereikt over wonen, verdeling van bezittingen, alimentatie, pensioenverdeling, e.d., stelt de scheidingsmediator in nauw overleg met een scheidingsconvenant op. Daarin worden alle afspraken op zorgvuldige en juridisch correcte wijze vastgelegd, waardoor in de toekomst zoveel mogelijk discussie wordt voorkomen. Ook de afspraken met betrekking tot de kinderen worden vastgelegd, in het ouderschapsplan.

Bekijk hier uit onze MfN-registermediators

Stap 5

Hoelang duurt een scheiding met mediation?

Door onze jarenlange ervaring en specialisatie, is de werkwijze van onze scheidingsmediators heel efficiënt en volstaan gemiddeld 2 à 3 gesprekken. In meerderheid wordt het mediationproces binnen 4 tot 6 weken afgerond, maar uiteraard bepaal je zelf hoeveel tijd je nodig hebt. Emoties en gecompliceerde onderwerpen laten zich nu eenmaal niet aan tijd binden. Zeker als er nog flink wat moet worden uitgezocht rond bij voorbeeld de

Gemiddeld duurt de afwikkeling bij de rechtbank daarna nog eens 2 à 3 weken. In totaal kan het scheidingsproces waarin verder geen complicaties optreden anderhalve maand in beslag nemen.

Stap 5

Bekrachtiging van de scheiding door de rechtbank

Pas als jullie beiden akkoord bent met het convenant en het eventuele ouderschapsplan, zal het scheidingstraject worden voortgezet. Tenminste, als je gehuwd bent of geregistreerd partnerschap hebt met elkaar. Als samenwonende partners is de rechtsgang niet nodig. Als je relatie door een rechter moet worden ontbonden, zullen de door jou ondertekende documenten door een met jouw mediator samenwerkende advocaat ingediend worden bij de rechtbank, zodat je afspraken officieel bekrachtigd kunnen worden. Wij hebben als Dé ScheidingsMediator een vaste samenwerking met een advocaat, waardoor wij dit proces efficiënt en voordelig voor je laten afwikkelen.

De advocaat zorgt ervoor dat zodra de rechtbank de beschikking heeft afgegeven, deze vervolgens naar de gemeente gaat waar je destijds gehuwd bent en dat je scheiding daar ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Daarmee is de laatste stap van het scheiden stappenplan doorlopen en is de scheiding definitief.

Verwerking

De laatste stap in het scheiden stappenplan is de verwerking. De beëindiging van het mediationproces betekent vaak pas het begin van het verwerkingsproces. Dat neemt gemiddeld veel meer tijd in beslag dan het mediationproces op zichzelf. In feite gaat het om een intensief rouwproces. De tijd die je daarvoor nodig hebt, moet jij je zelf ook gunnen! Wel is de tijd van onderhandelen en juridische formaliteiten afgesloten en ben je geheel vrij om je blik op de toekomst te richten. Veel van onze mediators bieden met het oog daarop ook nazorg aan. Sommige ex partners voelen pas na alle turbulentie van het regelen en proberen te investeren in ieders eigen plek, de behoefte om goed terug te blikken op hun relatie en – zeker als ze ook samen ouder zijn – extra te investeren in hun nieuwe verhouding als ouderteam vanuit twee gescheiden thuisplekken. De druk van het acuut moeten regelen is er vanaf en er bestaat meer ruimte voor allerlei gevoelens waar geen aandacht voor kon zijn.