Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E contact@descheidingsmediator.nl

Scheiding van tafel en bed

Gescheiden van elkaar leven

Willen u en uw partner het huwelijk (nog) niet beëindigen, maar wilt of kunt u niet langer samenwonen? Dan kunt u een scheiding van tafel en bed aanvragen. Dit houdt in dat jullie beiden apart leven, maar wel nog officieel getrouwd blijven. De rechten en plichten die het huwelijk met zich meebrengt blijven bestaan.

Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode

Wat is scheiding van tafel en bed?

In Nederland komt een scheiding van tafel en bed niet meer zo vaak voor. Het is sinds 2000 in ons land namelijk niet meer verplicht om tijdens het huwelijk samen te wonen. Er is daardoor vaak geen noodzaak meer tot scheiding van tafel en bed en kunnen er andere oplossingen worden bedacht, zoals een proefscheiding. Mensen kiezen bijvoorbeeld wel nog uit religieuze overwegingen voor scheiding van tafel en bed. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de financiële situatie van het echtpaar het niet toelaat om te scheiden. Scheiding van tafel en bed kan in zo'n situatie (tijdelijk) uitkomst bieden.

Gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden

Zijn u en uw partner in gemeenschap van goederen getrouwd, dan wordt dit bij een scheiding van tafel en bed omgezet naar huwelijkse voorwaarden. De gemeenschap van goederen dient dan te worden verdeeld en u heeft beide na de scheiding van tafel en bed eigen inkomen, vermogen en eventuele schulden.

De procedure

Alhoewel een scheiding van tafel en bed geen officiële scheiding is, is de procedure vrijwel gelijk aan een echtscheidingsprocedure. Is de rechter ervan overtuigd dat jullie relatie 'duurzaam ontwricht' is, dan zal hij de scheiding van tafel en bed toewijzen. Hebben u en uw partner minderjarige kinderen, dan moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Ondanks dat jullie nog voor de wet getrouwd blijven, is het proces dat u dient te doorlopen hetzelfde als bij een gewone scheiding.

De scheiding van tafel en bed dient te worden opgenomen in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De beschikking dient binnen 6 maanden te worden ingeschreven. Gebeurt dat niet, dan verliest deze haar kracht.

De gevolgen van scheiding van tafel en bed

De belangrijkste gevolgen van deze scheidingsvorm zijn:

Partners kunnen ervoor kiezen om voor de rest van hun leven gescheiden te blijven van tafel en bed, maar u kunt er ook voor kiezen om de scheiding van tafel en bed te beëindigen en het huwelijk officieel te ontbinden. Hieraan zijn echter wel enkele regels verbonden. Komen de partners toch weer bij elkaar, dan kunnen zij de scheiding van tafel en bed ook beëindigen door de rechtbank te laten weten weer officieel getrouwd te willen zijn.

Dé ScheidingsMediator, een keurmerk voor kwaliteit bij scheiding

Dé ScheidingsMediator bestaat uit een groep ervaren MfN- registermediators, verspreid over heel Nederland. Elke mediator is gespecialiseerd in bemiddeling bij echtscheiding en is veelal financieel en/of juridisch geschoold. U wordt tijdens deze moeilijke periode dus deskundig bijgestaan door iemand met kennis, kunde en ervaring.

Alle aangesloten mediators van Dé ScheidingsMediator zijn verplicht tot na- en bijscholing om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom scheiden, op onder andere financieel, fiscaal en juridisch vlak. Dit betekent dat u géén andere deskundigen nodig heeft om uw scheiding af te wikkelen.

Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode