Wat is scheiding van tafel en bed?

In Nederland komt een scheiding van tafel en bed niet meer zo vaak voor. Het is sinds 2000 in ons land namelijk niet meer verplicht om tijdens het huwelijk samen te wonen. Er is daardoor vaak geen noodzaak meer tot scheiding van tafel en bed en kunnen er andere oplossingen worden bedacht, zoals een proefscheiding. Mensen kiezen bijvoorbeeld wel nog uit religieuze overwegingen voor scheiding van tafel en bed. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de financiële situatie van het echtpaar het niet toelaat om te scheiden. Scheiding van tafel en bed kan in zo’n situatie (tijdelijk) uitkomst bieden.

De procedure

Alhoewel een scheiding van tafel en bed geen officiële scheiding is, is de procedure vrijwel gelijk aan een echtscheidingsprocedure. Is de rechter ervan overtuigd dat jullie relatie ‘duurzaam ontwricht’ is, dan zal hij de scheiding van tafel en bed toewijzen. Hebben u en uw partner minderjarige kinderen, dan moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Ondanks dat jullie nog voor de wet getrouwd blijven, is het proces dat u dient te doorlopen hetzelfde als bij een gewone scheiding, inclusief echtscheidingsbemiddeling.

De scheiding van tafel en bed dient te worden opgenomen in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De beschikking dient binnen 6 maanden te worden ingeschreven. Gebeurt dat niet, dan verliest deze haar kracht.

Gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden

Zijn u en uw partner in gemeenschap van goederen getrouwd, dan wordt dit bij een scheiding van tafel en bed omgezet naar huwelijkse voorwaarden. De gemeenschap van goederen dient dan te worden verdeeld en u heeft beide na de scheiding van tafel en bed eigen inkomen, vermogen en eventuele schulden.

De gevolgen van scheiding van tafel en bed

De belangrijkste gevolgen van deze scheidingsvorm zijn:

  • U bent niet langer financieel verantwoordelijk voor schulden die door uw ex-partner worden aangegaan.
  • Net zoals bij een echtscheiding blijft de onderlinge onderhoudsplicht bestaan.
  • Als jullie kinderen hebben, blijft het gezamenlijk ouderlijk gezag bestaan. In het ouderschapsplan wordt onder andere de omgang met de kinderen en regels omtrent het ouderlijk gezag vastgelegd.
  • Er wordt bij het scheiden van tafel en bed gekozen om de gezamenlijke gemeenschap te beëindigen. Dit houdt in dat vermogen (pensioen, woning en verzekeringen), inkomen en bezittingen niet meer gemeenschappelijk zijn.
  • De opbouw van het nabestaandenpensioen kan gewoon doorgaan.
  • U kunt met een nieuwe partner gaan samenwonen en een nieuw leven opbouwen, maar u kunt niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.
Partners kunnen ervoor kiezen om voor de rest van hun leven gescheiden te blijven van tafel en bed, maar u kunt er ook voor kiezen om de scheiding van tafel en bed te beëindigen en het huwelijk officieel te ontbinden. Hieraan zijn echter wel enkele regels verbonden. Komen de partners toch weer bij elkaar, dan kunnen zij de scheiding van tafel en bed ook beëindigen door de rechtbank te laten weten weer officieel getrouwd te willen zijn.

Dé Scheidingsmediator: uw keurmerk bij scheiding

Doordat Dé Scheidingsmediator gesprekslocaties door heel Nederland heeft, maakt het niet uit waar u mediation zoekt. Er zijn bijvoorbeeld gesprekslocaties in o.a. Amersfoort, Eindhoven, Apeldoorn of Breda. Daarin vertellen we u precies hoe het proces in zijn werk zal gaan, inclusief het precieze kostenplaatje. Wilt u een scheiding van tafel en bed in gang zetten? Vind dan een scheidingsmediator bij u in de buurt voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek.