Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Ouderschapsplan

Ouderschapsplan opstellen? Begeleiding door een mediator

Als u uit elkaar gaat en minderjarige kinderen heeft, dan bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Daarin legt u afspraken vast over de zorg voor en de opvoeding van uw kinderen. Een ouderschapsplan kan gezien worden als een handleiding of spoorboekje voor wat u van elkaar mag verwachten met betrekking tot zorg- en opvoedingstaken. Het document bevat een aantal vaste onderwerpen. Daarnaast kunt u afspraken maken over zoveel onderwerpen als u zelf wilt.

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode

Vragen?

Heeft u vragen over het ouderschapsplan? Dé ScheidingsMediator heeft er alvast een aantal voor u op een rij gezet en beantwoord. Ook vindt u op deze pagina een voorbeeld ouderschapsplan. Wanneer u meer wilt weten en een ouderschapsplan wilt opstellen, bent u bij ons aan het juiste adres. Onze mediators hebben stuk voor stuk veel ervaring met begeleiding bij het opstellen van het ouderschapsplan. Er is altijd een mediator bij u in de buurt.

Heeft u hulp nodig bij het ouderschapsplan? Neem dan contact op via Dé ScheidingsMediator.

Wat is een ouderschapsplan?

Een scheiding brengt grote veranderingen voor het ouderschap met zich mee. Uw relatie verandert, u woont niet meer onder één dak en het nemen van beslissingen over de kinderen gaat niet meer ‘vanzelf’. Toch blijven u en uw ex-partner voor altijd aan elkaar verbonden als ouders. Hoe u uw ouderschap in de toekomst wilt invullen, kunt u voor een groot deel samen bepalen. Niet alleen is het wettelijk verplicht, ook in het belang van de kinderen en uzelf is het goed om daar vooraf afspraken over te maken. Dat biedt duidelijkheid aan alle betrokkenen en zorgt ervoor dat u iets heeft om op terug te grijpen, wanneer er onverhoopt onenigheid ontstaat.

Die afspraken komen in een ouderschapsplan. Dat document wordt ook wel ouderschapsconvenant of kindplan genoemd. Ook het begrip ‘omgangsregeling’ wordt wel gebruikt, maar dat is slechts een (mogelijk) onderdeel van het ouderschapsplan. Het document bevat een aantal vaste, verplichte onderwerpen.

  • De manier waarop u de kinderen betrokken heeft bij het opstellen van het ouderschapsplan 
  • De manier waarop u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling) 
  • Hoe en hoe vaak u elkaar informatie geeft over uw kinderen 
  • Hoe u beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen zoals de schoolkeuze en medische zaken 

De kosten van de verzorging en opvoeding (alimentatie)

Het ouderschapsplan kan uitgebreid worden met zoveel onderwerpen als u maar wilt. Het is daarom verstandig om goed na te denken over alles wat er op het pad van uw kinderen kan komen tot zij meerderjarig zijn. Wat doet u bijvoorbeeld wanneer uw kind een tatoeage wil? En hoe gaat u om met feestjes en vakanties? U kunt zoveel vastleggen als u zelf wilt.

Wat anderen over ons zeggen
Daar zijn we trots op
Review over Richard Gregoire, Rotterdam Veel kennis van zaken en neemt de tijd
Richard is een rustige en duidelijke mediator. Neemt de tijd voor je en legt alles goed uit. Heeft veel verstand van zaken en verteld duidelijk wat er allemaal gaat gebeuren, wat er nodig is en wat er allemaal op je af gaat komen. Helpt je op elk vlak en heeft een groot netwerk waarmee hij je andere mensen kan aanwijzen die je met andere belangrijke zaken verder kan helpen (denk aan hypotheekadviseurs, notaris e.d.) Ik ben uiterst tevreden over Richard en zou hem zeker willen aanraden. Ron, Hellevoetsluis 09-12-2021
Review over Elma Schouten, Enschede Deskundig persoon.
De begeleiding van ons scheidingsproces in goede banen geleid. Zeer deskundige mediator. Alles tot in de puntjes verzorgd. Anne, Denekamp 16-10-2020
Review over Esther van Diepen, Heemskerk hele goede begeleiding in een moeilijke tijd.
Wij hadden niet echt een mediator nodig. Maar ben zo blij dat we dit gedaan hebben. Ze is er voor alle 2 en dat is echt heel goed. rob, beverwijk 05-07-2021

Mediator ouderschapsplan? Dé ScheidingsMediator

De mediators van Dé ScheidingsMediator onderscheiden zich onder meer door hun ervaring met en aandacht voor kinderen bij een echtscheiding. Stuk voor stuk zetten ze het belang van het kind voorop tijdens de scheiding. Dat is niet zomaar. Wanneer ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen immers mee. Die breuk en alle bijbehorende gevolgen kunnen veel impact hebben op kinderen. De mediators van Dé ScheidingsMediator doen er alles aan om de negatieve gevolgen van een echtscheiding zo beperkt mogelijk te houden. Dat houdt onder meer in dat het belang van het kind voorop staat bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Neem contact met ons op

Review over Annette Lenderink, Alkmaar Annette heeft ons prima begeleid en geholpen
Uit elkaar gaan is nooit leuk en bij ons waren er wat hobbels te nemen waar we samen niet uit kwamen. Annette heeft ons hierbij prima geholpen en begeleid. Koen, Heerhugowaard 29-07-2021

De kinderen als uitgangspunt

Niet voor niets is de manier waarop u uw kinderen bij het maken van de afspraken betrokken heeft, een van de vaste onderwerpen in een ouderschapsplan. Het is van groot belang om uw kinderen, zeker zodra ze ouder dan 12 jaar zijn, daarbij te betrekken. Zij hebben natuurlijk niet het laatste woord, ze zijn immers nog minderjarig, maar door naar hen te luisteren voelen ze zich erkend en begrepen. Uw kinderen zullen daarom beter inzien waarom u de afspraken op uw manier gemaakt heeft.  

De mediators van Dé ScheidingsMediator zijn getraind in problematiek rondom kinderen in echtscheidingssituaties. Goede en heldere afspraken helpen een belangrijk deel van de mogelijke problemen te voorkomen. Het is daarom altijd verstandig om bij het opstellen van het ouderschapsplan een mediator te betrekken. U vindt altijd een mediator bij u in de buurt: van een mediator in Enschede tot mediation in Amersfoort en van Zeeland tot in Groningen.

Review over Angelique van Nistelrooij, Amsterdam Prettige en zorgvuldige begeleiding
Samen met Angelique hebben mijn ex-vriendin en ik een zorgvuldig ouderschapsplan opgesteld. De begeleiding was betrokken en deskundig. Wij voelden ons op ons gemak en kregen de inhoudelijke ondersteuning die we nodig hadden. Jeroen, Amsterdam 13-11-2020

Is een ouderschapsplan verplicht?

Een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, met of zonder gezamenlijk gezag. Ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag is een ouderschapsplan verplicht. Om een echtscheiding aan te kunnen vragen bij de rechtbank moet een ouderschapsplan meegestuurd worden.

Ouderschapsplan opstellen: zelf doen of met hulp?

De mediators van Dé ScheidingsMediator kunnen u met raad en daad bijstaan tijdens het opstellen van een ouderschapsplan. Zij zijn gespecialiseerd en hebben het belang van uw kinderen altijd voorop staan. Zeker wanneer u en uw (aanstaande) ex-partner nog ‘on speaking terms’ zijn, kunt u echter ook zelf het ouderschapsplan maken. Aan beide methodes kleven voor- en nadelen.

Ouderschapsplan opstellen: voor- en nadelen van een mediator

Begeleiding bij het opstellen van een ouderschapsplan door een mediator biedt veel voordelen. Een mediator begeleidt de gesprekken en zorgt voor rust in het proces. Die rust helpt u om helder na te kunnen denken over de toekomst. Daar zijn alle betrokkenen bij gebaat.

De mediator zorgt er in ieder geval voor dat u niets over het hoofd ziet. Hij of zij legt alle relevante vragen op tafel. U maakt afspraken over de vaste onderwerpen en daarnaast kunt u zelf bepalen welke zaken u wel en niet in het ouderschapsplan wilt opnemen. De mediator schrijft het ouderschapsplan en legt alles helder en overzichtelijk vast. Zodoende kan er later geen onduidelijkheid ontstaan over de afspraken. Ook houdt de mediator u scherp: hij of zij zal ervoor zorgen dat steeds het belang van het kind voorop blijft staan.

Of hulp van een mediator bij het opstellen van een ouderschapsplan ook nadelen kent, is afhankelijk van de staat van uw relatie met uw (ex-)partner. Staat u nog op goede voet met elkaar, bent u zelf in staat om afspraken te maken over alle relevante onderwerpen en kunt u die helder vastleggen? Dan kan hulp van een mediator overbodig zijn en kost het u wellicht onnodig tijd en geld.

Aan de andere kant kan het ook een nadeel zijn wanneer u samen absoluut niet meer door één deur kunt. Via mediation kunnen onderlinge afspraken niet afgedwongen worden. U dient allebei actief op zoek te gaan naar oplossingen. Wanneer een van beide partijen niet meewerkt of zelfs tegenwerkt, gaat de mediation heel veel tijd en geld kosten. Komt u er zelfs met de inzet van een mediator echt niet uit, dan kan het alsnog nodig zijn om een advocaat in te schakelen en een rechter te laten beslissen.

Ouderschapsplan opstellen: voor- en nadelen van zelf doen

Het zelf opstellen van het ouderschapsplan heeft eveneens voor- en nadelen. Die zijn vanzelfsprekend ongeveer tegenovergesteld aan de voor- en nadelen van hulp van een mediator. Is uw onderlinge relatie nog goed, kunt u zelf de juiste afspraken maken en die helder vastleggen? Dan heeft u wellicht geen mediator nodig. In dat geval kunt u zichzelf de tijd en het geld besparen.

De nadelen van zelf het ouderschapsplan opstellen liggen voor de hand. In de emoties die een scheiding vaak met zich meebrengt, kan het erg moeilijk zijn om goede en rationele afspraken te maken voor de toekomst. Jaloezie, boosheid, teleurstelling en verdriet kunnen in de weg zitten. Ook mist u wellicht het overzicht in deze hectische periode. Het is vaak al lastig genoeg om een paar maanden vooruit te kijken. Nadenken over wat uw kinderen over enkele jaren nodig hebben kan dus helemáál een grote opgave worden. U ziet wellicht zaken over het hoofd, waardoor uzelf of uw kinderen later in de problemen komen.

Daarnaast kan het voorkomen dat de afspraken die u onderling gemaakt heeft, niet voldoen aan de wettelijke regels. In dat geval kan het zelf opgestelde ouderschapsplan zelfs niet-rechtsgeldig en daarmee op z’n best nutteloos zijn.

Neem contact met ons op

U wilt het ouderschapsplan herzien

De afspraken die u samen tijdens uw echtscheiding maakt, zijn niet in beton gegoten. Een ouderschapsplan aanpassen is mogelijk. Uw kinderen ontwikkelen zich voortdurend en situaties kunnen veranderen. Er zijn tal van voorbeelden te bedenken die invloed kunnen hebben op de afspraken die u in het ouderschapsplan gemaakt heeft. Een verhuizing, een nieuwe baan of andere werktijden, verminderde inkomsten of een veranderde relatie: allemaal mogelijke redenen om de afspraken aan te passen. Regelmatig het ouderschapsplan herzien, is voor veel ex-partners dan ook gebruikelijk. Soms kiezen cliënten van de mediators van Dé ScheidingsMediator zelfs voor vaste momenten om het ouderschapsplan te herzien.

Het ouderschapsplan aanpassen kan echter niet zomaar. Ook nieuwe afspraken die jullie onderling maken, moeten voldoen aan de regelgeving. Is dat niet het geval, dan kunnen de afspraken onwettig en daardoor uiteindelijk ongeldig zijn. De mediators van Dé ScheidingsMediator kunnen u helpen om dat te voorkomen.

Heeft u tijdens uw scheiding al hulp gehad van een van onze mediators, dan helpt hij of zij u graag bij het aanpassen van het ouderschapsplan. U kunt gewoon contact opnemen met uw eigen mediator. Heeft u tijdens uw scheiding geen gebruik gemaakt van mediation, dan is er in uw buurt altijd een mediator voor herziening van het ouderschapsplan beschikbaar.

Review over Angelique van Nistelrooij, Amsterdam Een zeer deskundige en onpartijdige vakvrouw
Mevrouw van Nistelrooij heeft ons in zeer korte tijd naar onze scheiding begeleid. Ze is betrokken, transparant, helder in haar bewoordingen en to the point. Ik vond haar in het bijzonder uitgesproken over het welzijn van de kinderen en het in acht nemen dat het vooral om hen moet gaan. Ook het verwerken van de concepten ging in rap tempo. Ze denkt mee en draagt effectief bij aan het proces om op een goede manier uit elkaar te gaan, ook al is het moeilijk als er zoveel emoties spelen. Ik zou haar aan iedereen aanraden. Laurien , Amsterdam 25-02-2021

Is een ouderschapsplan rechtsgeldig?

Een ouderschapsplan is rechtsgeldig. Wanneer u allebei uw handtekening onder het document heeft gezet, houdt dat vanzelfsprekend in dat u het samen eens bent over de gemaakte afspraken. U kunt elkaar daar dan ook aan houden en desnoods kunt u naleving van de afspraken afdwingen via de rechter.

Neem contact met ons op

Daar hoort echter wel een aantal kanttekeningen bij. Wanneer u op een later moment samen besluit om zaken aan te passen, dan moeten die opnieuw op papier gezet en ondertekend worden. Is dat niet gebeurd, dan zijn die nieuwe afspraken niet rechtsgeldig. Ook moeten gemaakte afspraken voldoen aan de wet. Ook al bent u het er samen over eens, wanneer u iets afspreekt wat volgens de wet niet kan, dan is uw ouderschapsplan niet rechtsgeldig. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een voorbehoud te maken voor het betalen van alimentatie. Om dat soort missers te voorkomen helpen de mediators van Dé ScheidingsMediator u graag bij het opstellen van het document.

Review over Esther van Diepen, Amstelveen Prettig en Soepel
Esther is heel rustig, professioneel en neutraal. Maar heel leuk in de omgang. Onne, Haarlem 08-12-2020

Ex-partner houdt zich niet aan ouderschapsplan

Hoe mooi en duidelijk de afspraken op papier ook zijn, om het ouderschapsplan succesvol te maken, moeten de betrokkenen wel meewerken. Voor sommige gescheiden ouders is het helaas een probleem: ‘Mijn ex houdt zich niet aan het ouderschapsplan’. Afhankelijk van de situatie, kunt u op dat moment meerdere dingen doen. Wanneer het om relatief kleine zaken gaat, is het verstandig om daar eerst samen over te praten. Is uw ex-partner bijvoorbeeld af en toe te laat met brengen of ophalen, dan kan een goed gesprek al veel helpen.

Houdt uw ex-partner zich structureel niet aan de gemaakte afspraken, dan is het verstandig om een mediator in te schakelen. Hij of zij kan u helpen om opnieuw het gesprek met uw ex aan te gaan. Wellicht had uw ex-partner zelfs een goede reden om zich niet aan de afspraken te houden en is het goed om de afspraken in het ouderschapsplan aan te passen. Een gesprek onder leiding van de mediator kan de situatie ophelderen. Komt u er dan alsnog niet uit, dan kunt u altijd nog verdere stappen ondernemen.

Heeft u al eerder gebruik gemaakt van een mediator en heeft u daar goede ervaringen mee, dan helpt hij of zij u uiteraard graag. Wanneer u nog geen ervaring heeft met mediation, dan is er altijd een mediator van Dé ScheidingsMediator bij u in de buurt.

Voorbeeld ouderschapsplan downloaden

Veel mensen die gaan scheiden hebben nog nooit een ouderschapsplan gezien. Een voorbeeld ouderschapsplan kan daarom bruikbaar zijn. Dankzij onderstaand model weet u wat u kunt verwachten. Aan de hand van dit model ouderschapsplan kunt u alvast nadenken over zaken die noodzakelijk en belangrijk zijn in het document. Eenvoudig kunt u dit ouderschapsplan downloaden. U kunt zelf het ouderschapsplan opstellen, maar ook de hulp van een mediator inschakelen.

Hulp bij het opstellen van uw ouderschapsplan

‘Als het om de kinderen gaat ben ik wél partijdig, want ik ben altijd vóór de kinderen’. 

‘Daarom doe ik er alles aan om de gevolgen van een echtscheiding voor de kinderen zo beperkt mogelijk te houden’.

‘Ik weet uit eigen ervaring wat een echtscheiding met een kind kan doen. Die ervaring motiveert mij telkens weer’.

Het zijn zomaar wat uitspraken van mediators die verbonden zijn aan Dé ScheidingsMediator. Het belang van kinderen staat voor hen tijdens een echtscheiding voorop. Zij maken zich hard voor een stabiele, veilige en liefdevolle omgeving voor uw kind. Een duidelijk, praktisch en doeltreffend ouderschapsplan is daarbij van het grootste belang.

Er is altijd een mediator bij u in de buurt die u graag helpt bij het opstellen van het ouderschapsplan. Neem contact op via Dé ScheidingsMediator.

Neem contact met ons op

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode