Vragen over het Ouderschapsplan?

Heb je vragen over het Ouderschapsplan? Dé ScheidingsMediator heeft er alvast een aantal voor je op een rij gezet en beantwoord. Ook vind je op deze pagina een voorbeeld Ouderschapsplan. Wanneer je meer wilt weten en een ouderschapsplan wilt opstellen, ben je bij ons aan het juiste adres. Onze mediators hebben stuk voor stuk veel ervaring met begeleiding bij het opstellen van het Ouderschapsplan. Er is altijd een mediator bij jou in de buurt.

Heb je hulp nodig bij het ouderschapsplan? Neem dan contact op via Dé ScheidingsMediator.

Wat is een Ouderschapsplan?

Een scheiding brengt grote veranderingen voor het ouderschap met zich mee. Je relatie verandert, je woont niet meer onder één dak en het nemen van beslissingen over de kinderen gaat niet meer ‘vanzelf’. Toch blijven jullie voor altijd aan elkaar verbonden als ouders. Hoe je je ouderschap in de toekomst wilt invullen, kun je voor een groot deel samen bepalen. Niet alleen is het wettelijk verplicht, ook in het belang van de kinderen en jou is het goed om daar vooraf afspraken over te maken. Dat biedt duidelijkheid aan alle betrokkenen en zorgt ervoor dat je iets hebt om op terug te grijpen, wanneer er onverhoopt onenigheid ontstaat.

 

 

Ouderschapsplan

De kosten van de verzorging en opvoeding (alimentatie)

Het Ouderschapsplan kan uitgebreid worden met zoveel onderwerpen als je maar wilt. Het is daarom verstandig om goed na te denken over alles wat er op het pad van je kinderen kan komen tot zij meerderjarig zijn. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer je kind een tatoeage wil? En hoe ga je om met feestjes en vakanties? Je kunt zoveel vastleggen als je zelf wilt.

Ouderschapsplan

Ouderschapsconvenant of kindplan

Die afspraken komen in een Ouderschapsplan. Dat document wordt ook wel ouderschapsconvenant of kindplan genoemd. Ook het begrip ‘omgangsregeling’ wordt wel gebruikt, maar dat is slechts een (mogelijk) onderdeel van het Ouderschapsplan. Het document bevat een aantal vaste, verplichte onderwerpen.

  • De manier waarop je de kinderen betrokken hebt bij het opstellen van het Ouderschapsplan
  • De manier waarop je de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling)
  • Hoe en hoe vaak je elkaar informatie geeft over je kinderen
  • Hoe je beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen zoals de schoolkeuze en medische zaken
Lily is iemand met ervaring, geduldig en een neutrale 3e partij.
De Mediation is niet leuk om aan te gaan omdat je in een emotionele en tijd rovende situatie zit. Voor mij en mijn ex was het ook helemaal niet zeker dat we met Mediation onze geschillen konden bijleggen. Gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt, dit was zonder Lily Dekker als Mediator mogelijk een Juridische strijd geworden. Het enige minpuntje is dat het 6 maanden heeft geduurd. Maar goed dit getuigd ook van betrokkenheid van Lily! bedankt!..Tristan, Alphen aan den rijn13-07-2021
Goede uitleg veel geduld en luisterde naar ons verhaal
Het was voor mij zeer vertrouwd, er werd naar mij geluisterd, wat ik persoonlijk heel veel vond. Het was in een rustige omgeving, waar je ook op een prettige manier heen ging ondanks de rede waarom een stuk minder leuk was. Bedankt voor jou hulp.Robert Morlog, Purmerend10-12-2020
Prettig, deskundig, secuur
De samenwerking met Patricia is in een prettige sfeer verlopen. Als mediator heeft ze zich altijd heel secuur gehouden aan de rol die ze heeft: een onpartijdige derde die helpt bij het behartigen van de belangen van mij en van mijn partner. Patricia doet dat deskundig en niet overhaast. Daardoor had ik het gevoel dat we alle zaken groot en klein juist en zorgvuldig hebben doorlopen en dat geeft rust.Willianne, Utrecht20-04-2021

Mediator Ouderschapsplan? Dé ScheidingsMediator

De mediators van Dé ScheidingsMediator onderscheiden zich onder meer door hun ervaring met en aandacht voor kinderen bij een echtscheiding. Stuk voor stuk zetten ze het belang van het kind voorop tijdens de scheiding. Dat is niet zomaar. Wanneer ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen immers mee. Die breuk en alle bijbehorende gevolgen kunnen veel impact hebben op kinderen. De mediators van Dé ScheidingsMediator doen er alles aan om de negatieve gevolgen van een echtscheiding zo beperkt mogelijk te houden. Dat houdt onder meer in dat het belang van het kind voorop staat bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Is een ouderschapsplan verplicht?

Een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, met of zonder gezamenlijk gezag. Ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag – wat sinds januari 2023 wettelijk ook geregeld is – is een ouderschapsplan verplicht. Om een echtscheiding aan te kunnen vragen bij de rechtbank moet een ouderschapsplan meegestuurd worden.

Ouderschapsplan opstellen: zelf doen of met hulp?

De mediators van Dé ScheidingsMediator kunnen je met raad en daad bijstaan tijdens het opstellen van een ouderschapsplan. Zij zijn gespecialiseerd en hebben het belang van je kinderen altijd voorop staan. Zeker wanneer jullie nog ‘on speaking terms’ zijn, kun je echter ook zelf het ouderschapsplan maken. Aan beide methodes kleven voor- en nadelen.

De kinderen als uitgangspunt

Niet voor niets is de manier waarop je je kinderen bij het maken van de afspraken betrokken heeft, een van de vaste onderwerpen in een Ouderschapsplan. Het is van groot belang om je kinderen, zeker zodra ze ouder dan 12 jaar zijn, daarbij te betrekken. Zij hebben natuurlijk niet het laatste woord, ze zijn immers nog minderjarig, maar door naar hen te luisteren voelen ze zich erkend en begrepen. Je kinderen zullen daarom beter inzien waarom je de afspraken op uw manier gemaakt heeft.

De mediators van Dé ScheidingsMediator zijn getraind in problematiek rondom kinderen in echtscheidingssituaties. Goede en heldere afspraken helpen een belangrijk deel van de mogelijke problemen te voorkomen. Het is daarom altijd verstandig om bij het opstellen van het Ouderschapsplan een mediator te betrekken. Je vindt altijd een mediator bij jou in de buurt: van een mediator in Enschede tot mediation in Amersfoort en van Zeeland tot in Groningen.

Ouderschapsplan opstellen

Nadelen van een mediator

Of hulp van een mediator bij het opstellen van een Ouderschapsplan ook nadelen kent, is afhankelijk van de staat van uw relatie met je (ex-)partner. Sta je nog op goede voet met elkaar, ben je zelf in staat om afspraken te maken over alle relevante onderwerpen en kun je die helder vastleggen? Dan kan hulp van een mediator overbodig zijn en kost het je wellicht onnodig tijd en geld. Onderschat echter niet de nadelen van een Ouderschapsplan waarin onhaalbare afspraken zijn komen te staan of wezenlijke zaken ontbreken.

Aan de andere kant kan het ook een nadeel zijn wanneer je samen absoluut niet meer door één deur kunt. Via mediation kunnen onderlinge afspraken niet afgedwongen worden. Je dient allebei actief op zoek te gaan naar oplossingen. Wanneer een van beide partijen niet meewerkt of zelfs tegenwerkt, gaat de mediation heel veel tijd en geld kosten. Kom je er zelfs met de inzet van een mediator echt niet uit, dan kan het alsnog nodig zijn om een advocaat in te schakelen en een rechter te laten beslissen.

Ouderschapsplan opstellen

Voordelen van een mediator

Begeleiding bij het opstellen van een ouderschapsplan door een mediator biedt veel voordelen. Een mediator begeleidt de gesprekken en zorgt voor rust in het proces. Die rust helpt je om helder na te kunnen denken over de toekomst. Daar zijn alle betrokkenen bij gebaat.

De mediator zorgt er in ieder geval voor dat je niets over het hoofd ziet. Hij of zij legt alle relevante vragen op tafel. Je maakt afspraken over de vaste onderwerpen en daarnaast kun je zelf bepalen welke zaken je wel en niet in het Ouderschapsplan wilt opnemen. De mediator schrijft het Ouderschapsplan en legt alles helder en overzichtelijk vast. Zodoende kan er later geen onduidelijkheid ontstaan over de afspraken. Ook houdt de mediator je scherp: hij of zij zal ervoor zorgen dat steeds het belang van het kind voorop blijft staan.

Ouderschapsplan opstellen

Nadelen van zelf doen

De nadelen van zelf het Ouderschapsplan opstellen liggen voor de hand. In de emoties die een scheiding vaak met zich meebrengt, kan het erg moeilijk zijn om goede en rationele afspraken te maken voor de toekomst. Jaloezie, boosheid, teleurstelling en verdriet kunnen in de weg zitten. Ook mis je wellicht het overzicht in deze hectische periode. Het is vaak al lastig genoeg om een paar maanden vooruit te kijken. Nadenken over wat je kinderen over enkele jaren nodig hebben kan dus helemáál een grote opgave worden. Je ziet wellicht zaken over het hoofd, waardoor jezelf of je kinderen later in de problemen komen.

Daarnaast kan het voorkomen dat de afspraken die je onderling gemaakt heeft, niet voldoen aan de wettelijke regels. In dat geval kan het zelf opgestelde Ouderschapsplan zelfs niet-rechtsgeldig en daarmee op z’n best nutteloos zijn.

Ouderschapsplan opstellen

Voordelen van zelf doen

Het zelf opstellen van het Ouderschapsplan heeft eveneens voor- en nadelen. Die zijn vanzelfsprekend ongeveer tegenovergesteld aan de voor- en nadelen van hulp van een mediator. Is je onderlinge relatie nog goed, kun je zelf de juiste afspraken maken en die helder vastleggen? Dan heb je wellicht geen mediator nodig. In dat geval kun je jezelf de tijd en het geld besparen.

 

U wilt het ouderschapsplan herzien

De afspraken die je samen tijdens je echtscheiding maakt, zijn niet in beton gegoten. Een Ouderschapsplan aanpassen is mogelijk. Je kinderen ontwikkelen zich voortdurend en situaties kunnen veranderen. Er zijn tal van voorbeelden te bedenken die invloed kunnen hebben op de afspraken die je in het Ouderschapsplan gemaakt heeft. Een verhuizing, een nieuwe baan of andere werktijden, verminderde inkomsten of een veranderde relatie: allemaal mogelijke redenen om de afspraken aan te passen. Regelmatig het Ouderschapsplan herzien, is voor veel ouders dan ook gebruikelijk. Soms kiezen cliënten van de mediators van Dé ScheidingsMediator zelfs voor vaste momenten om het ouderschapsplan te herzien.

Het Ouderschapsplan aanpassen kan echter niet zomaar. Ook nieuwe afspraken die jullie onderling maken, moeten voldoen aan de regelgeving. Is dat niet het geval, dan kunnen de afspraken onwettig en daardoor uiteindelijk ongeldig zijn. De mediators van Dé ScheidingsMediator kunnen je helpen om dat te voorkomen.

Heb je tijdens je scheiding al hulp gehad van een van onze mediators, dan helpt hij of zij je graag bij het aanpassen van het Ouderschapsplan. Je kunt gewoon contact opnemen met je eigen mediator. Heb je tijdens je scheiding geen gebruik gemaakt van mediation, dan is er in jouw buurt altijd een mediator voor herziening van het Ouderschapsplan beschikbaar.

Ex-partner houdt zich niet aan ouderschapsplan

Hoe mooi en duidelijk de afspraken op papier ook zijn, om het Ouderschapsplan succesvol te maken, moeten de betrokkenen wel meewerken. Voor sommige gescheiden ouders is het helaas een probleem: ‘Mijn ex houdt zich niet aan het Ouderschapsplan’. Afhankelijk van de situatie, kun je op dat moment meerdere dingen doen. Wanneer het om relatief kleine zaken gaat, is het verstandig om daar eerst samen over te praten. Is je ex-partner bijvoorbeeld af en toe te laat met brengen of ophalen, dan kan een goed gesprek al veel helpen.

Houdt je ex-partner zich structureel niet aan de gemaakte afspraken, dan is het verstandig om een mediator in te schakelen. Hij of zij kan je helpen om opnieuw het gesprek met je ex aan te gaan. Wellicht had je ex-partner zelfs een goede reden om zich niet aan de afspraken te houden en is het goed om de afspraken in het Ouderschapsplan aan te passen. Een gesprek onder leiding van de mediator kan de situatie ophelderen. Kom je er dan alsnog niet uit, dan kun je altijd nog verdere stappen ondernemen.

Heb je al eerder gebruik gemaakt van een mediator en heb je daar goede ervaringen mee, dan helpt hij of zij je uiteraard graag. Wanneer je nog geen ervaring heeft met mediation, dan is er altijd een mediator van Dé ScheidingsMediator bij jou in de buurt.

Is een Ouderschapsplan rechtsgeldig?

Een Ouderschapsplan is rechtsgeldig. Wanneer je allebei je handtekening onder het document hebt gezet, houdt dat vanzelfsprekend in dat je het samen eens bent over de gemaakte afspraken. Je kunt elkaar daar dan ook aan houden en desnoods kun je naleving van de afspraken afdwingen via de rechter.

Daar hoort echter wel een aantal kanttekeningen bij. Wanneer je op een later moment samen besluit om zaken aan te passen, dan moeten die opnieuw op papier gezet en ondertekend worden. Is dat niet gebeurd, dan zijn die nieuwe afspraken niet rechtsgeldig. Ook moeten gemaakte afspraken voldoen aan de wet. Ook al ben je het er samen over eens, wanneer je iets afspreekt wat volgens de wet niet kan, dan is je Ouderschapsplan niet rechtsgeldig. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een voorbehoud te maken voor het betalen van alimentatie. Om dat soort missers te voorkomen helpen de mediators van Dé ScheidingsMediator je graag bij het juridisch correct opstellen van het document.

Voorbeeld Ouderschapsplan downloaden

Veel mensen die gaan scheiden hebben nog nooit een Ouderschapsplan gezien. Een voorbeeld Ouderschapsplan kan daarom bruikbaar zijn. Dankzij onderstaand model weet je wat je kunt verwachten. Aan de hand van dit model Ouderschapsplan kun je alvast nadenken over zaken die noodzakelijk en belangrijk zijn in het document. Eenvoudig kun je dit Ouderschapsplan downloaden. Je kunt zelf het Ouderschapsplan opstellen, maar ook de hulp van een mediator inschakelen.

Hulp bij het opstellen van je Ouderschapsplan

‘Als het om de kinderen gaat ben ik wél partijdig, want ik ben altijd vóór de kinderen’. 

‘Daarom doe ik er alles aan om de gevolgen van een echtscheiding voor de kinderen zo beperkt mogelijk te houden’.

‘Ik weet uit eigen ervaring wat een echtscheiding met een kind kan doen. Die ervaring motiveert mij telkens weer’.

Het zijn zomaar wat uitspraken van mediators die verbonden zijn aan Dé ScheidingsMediator. Het belang van kinderen staat voor hen tijdens een echtscheiding voorop. Zij maken zich hard voor een stabiele, veilige en liefdevolle omgeving voor je kind. Een duidelijk, praktisch en doeltreffend Ouderschapsplan is daarbij van het grootste belang.

Er is altijd een mediator bij jou in de buurt die je graag helpt bij het opstellen van het Ouderschapsplan. Neem contact op via Dé ScheidingsMediator.

Neem contact met ons op