Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E contact@descheidingsmediator.nl

Scheiding aanvragen

Hulp bij scheiden

Hebben u en uw partner besloten om te gaan scheiden, dan dient er veel geregeld te worden in deze emotionele periode. Naast de verwerking van jullie besluit om te gaan scheiden dienen jullie ook afspraken te maken over de toekomst. Om de scheiding zo snel, voordelig, efficiënt en prettig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u weet welke stappen u moet nemen en welke gegevens u allemaal nodig hebt. Wij leggen het proces van een scheiding aanvragen voor u uit.

Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode

1. Mededeling van scheidingswens

Een scheiding aanvragen kan een gezamenlijke beslissing zijn, of wellicht is de scheidingswens voor u of uw partner een verrassing. Hoe dan ook is het belangrijk dat de wens om te scheiden duidelijk naar elkaar wordt uitgesproken. Vaak wordt een verbloemde boodschap door de emotionele staat niet helemaal goed begrepen en dit zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer onduidelijkheid en misplaatste hoop.

2. Zoek de juiste hulp bij scheiding aanvragen

Een scheiding wordt door de rechter uitgesproken en daarvoor heeft u een advocaat of mediator nodig. Wat voor jullie de juiste hulp bij scheiding is, is afhankelijk van jullie financiële situatie, de manier waarop jullie getrouwd zijn en hoe jullie willen scheiden. Een scheidingsmediator is gericht op harmonie en probeert de scheiding samen met u en uw partner goed en zonder frustraties te laten verlopen. Nemen jullie beide een advocaat in de arm, dan komt u als partners tegenover elkaar te staan. Vaak duurt de procedure dan langer en moeizamer en kost de scheidingsprocedure meer geld.

3. Scheiding aanvragen

U kunt volgens de Nederlandse wet alleen scheiden als uw huwelijk 'duurzaam ontwricht' is. Dit houdt in dat de verhouding tussen u en uw partner dermate verstoord is, dat u niet langer bij elkaar kunt blijven. U kunt dan een verzoek tot echtscheiding indienen of scheiding van tafel en bed aanvragen. In beide gevallen dient de echtscheiding te worden aangevraagd bij de rechter. Gewoonlijk wordt dit door de advocaat of mediator gedaan.

4. Na scheiding aanvragen, gaan we een financieel plan opstellen

Hoe worden de bezittingen en schulden verdeeld, wie gaat er voor de kinderen zorgen en wat is de hoogte van de alimentatie? Allemaal financiële vragen waarover bij het regelen van de echtscheiding afspraken gemaakt dienen te worden. Hoe meer afspraken u en uw partner alvast doorspreken voordat u naar de mediator of advocaat gaat, hoe sneller en eenvoudiger het gehele proces zal verlopen. De gemaakte afspraken worden door de mediator of advocaat vastgelegd in het scheidingsconvenant en vervolgens bekrachtigd door de rechter.

5. Maak afspraken over (eventuele) kinderen

U heeft als ouder een zorgplicht voor uw kinderen. Hierbij maakt het niet uit of u samenwoont of getrouwd of gescheiden bent. Zijn er kinderen bij de scheiding betrokken, dan dienen er goede afspraken te worden gemaakt over onder andere de omgangsregeling, de kinderalimentatie en zorg- en opvoedingstaken. Het ouderschapsplan dat wordt opgesteld door de mediator of advocaat maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.

6. Bekrachtiging door de rechtbank

Wanneer u en uw partner op alle gebieden afspraken hebben gemaakt, is de scheiding aanvragen en laten uitspreken bij de rechtbank enkel nog een formaliteit. Zijn jullie het nog niet eens over bepaalde zaken, dan maakt de rechter een beslissing. Bent u het niet eens met de uitspraak, dan kunt u altijd in hoger beroep gaan of een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter zal dan tijdelijk bepalen waar de kinderen gaan wonen of wat de hoogte van de alimentatie is totdat de uitspraak wordt gedaan.

7. Het definitief maken van de scheiding

De scheiding is pas officieel wanneer de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit wordt ook wel scheiding aanvragen bij de gemeente genoemd. Zijn jullie gescheiden van tafel en bed, dan is de scheiding pas officieel als de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank.

De beschikking dient binnen 6 maanden na uitspraak van de rechter ingeschreven te zijn. Is dat niet het geval, dan verliest de beschikking zijn rechtskracht en blijft het huwelijk in stand.

Scheiding aanvragen kosten

Veelal kost een scheiding behoorlijk wat geld, maar vooraf zijn de kosten vaak moeilijk in te schatten. Echtparen betalen gemiddeld voor een scheiding rond de €3.000,-. Hoeveel uw scheiding precies kost, hangt af van een aantal factoren. Globaal gezien dient u rekening te houden met de volgende kosten:

Heeft u nog vragen over een scheiding aanvragen, of bent u op zoek naar een scheidingsmediator bij u in de buurt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dé ScheidingsMediator: een kwaliteitskeurmerk bij scheiding

Een scheiding aanvragen? Dé ScheidingsMediator staat voor kwaliteit. Elke mediator in ons netwerk is namelijk aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland en beschikt over de nodige fiscale, juridische en financiële kennis om uw scheiding goed te kunnen begeleiden. Door jarenlange ervaring en de genoemde professionele kennis, kan Dé ScheidingsMediator u optimaal bijstaan tijdens uw scheiding en deze volledig samen met u afwikkelen. U heeft geen andere deskundigen meer nodig.

Onze scheidingsmediators volgen verplichte bij- en nascholing om hun kennis actueel te houden. Daarnaast bestaat ons netwerk uit mediators verspreid over heel Nederland. Het maakt dus niet uit of u op zoek bent naar een mediator in Apeldoorn, of dat u mediation in Breda zoekt. Zoek via de zoekmodule een geschikte scheidingsmediator bij u in de buurt en zet uw scheiding aanvragen in gang. 

Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode