Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Scheiding aanvragen

Hulp bij het aanvragen van een scheiding

Hebben u en uw partner besloten om te gaan scheiden, dan dient er veel geregeld te worden in deze emotionele periode. Naast de verwerking van jullie besluit om te gaan scheiden dienen jullie ook afspraken te maken over de toekomst. Om de scheiding zo snel, voordelig, efficiënt en prettig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u weet welke stappen u moet nemen en welke gegevens u allemaal nodig hebt. Wij leggen het proces van een scheiding aanvragen voor u uit.

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode

1. Scheidingsmelding

Aan een scheiding aanvragen gaat natuurlijk iets vooraf, namelijk dat u dit samen met uw partner bespreekt. Uw partner moet weten dat u wilt scheiden. Deze stap in uw scheidingsproces kan erg moeilijk zijn. Hoe gaat u dit vertellen? Het is belangrijk dat de wens om te scheiden duidelijk naar de ander wordt uitgesproken. Maar ook al heeft u er weken, maanden of zelfs jaren over nagedacht, misschien is uw scheidingswens voor uw partner een volledige verrassing. En soms duurt het dan weken of maanden voordat de scheidingsmelding daadwerkelijk is binnen gekomen bij uw partner; dat heeft tijd nodig. Geef uw partner daar ruimte voor, zodat hij of zij voor zichzelf ook een en ander op een rijtje kan krijgen en zich een voorstelling kan maken van hoe het nu in de toekomst verder zal moeten gaan. Een scheiding aanvragen is geen kleinigheid. Als de scheidingsmelding goed is gedaan en u beiden eraan toe bent, kan een scheiding aanvragen kan na verloop van tijd dan een gezamenlijke beslissing zijn.

2. Zoek de juiste hulp bij scheiding aanvragen

Een echtscheiding kan alleen door een rechter worden uitgesproken en daarvoor heeft u een advocaat of mediator nodig. Wat voor u de juiste hulp bij scheiding is, is afhankelijk van uw financiële situatie, van de manier waarop u getrouwd bent en vooral van hoe u wilt scheiden. Bent u erop gericht om in goed overleg er samen uit te komen, dan kunt u het beste een scheiding aanvragen met hulp van een scheidingsmediator. Een mediator is neutraal en onpartijdig, en helpt u om in harmonie met elkaar afspraken te maken. De mediator begeleidt u in alle moeilijke en soms ingewikkelde gesprekken, zodat u zo goed mogelijk en zonder frustrerende en vruchteloze discussies uw afspraken kunt maken. 

Vind hier een mediator

Als u door middel van mediation uitkomt bij een gemeenschappelijk verzoek aan de rechter en op die manier een scheiding kunt aanvragen, heeft u een advocaat nodig voor de laatste stap: de advocaat dient een gemeenschappelijk verzoek voor u in en vraagt daarmee uw scheiding aan bij de rechtbank. Ook zorgt hij/zij ervoor dat de rechterlijke uitspraak ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Het proces daarnaar toe heeft dan onder begeleiding van de mediator plaatsgevonden; officieel de scheiding aanvragen neemt de advocaat voor zijn/haar rekening.

3. Scheiding aanvragen hoe?

U kunt volgens de Nederlandse wet alleen een scheiding aanvragen als uw huwelijk of geregistreerd partnerschap 'duurzaam ontwricht' is . Dit houdt in dat de verhouding tussen u en uw partner dermate verstoord (‘ontwricht’) is, dat de kans op herstel minimaal is en u niet langer bij elkaar kunt en/of wilt blijven (‘duurzaam’). Een scheiding aanvragen gaat dan zo in zijn werk, dat u een verzoek tot echtscheiding indient of scheiding van tafel en bed aanvraagt. In beide gevallen dient de echtscheiding te worden aangevraagd bij de rechter. Dit moet door een advocaat worden gedaan. Als uw verzoek gemeenschappelijk is en u het, onder begeleiding van uw mediator, volledig eens bent geworden, hoeft u hiervoor niet zelf in persoon naar een rechter. Het is in feite bijna een administratieve handeling; de stukken worden door de advocaat ingediend en de rechter zendt de stukken opgenomen in een beschikking aan u terug.

Bij het scheiding aanvragen heeft de rechter een gewaarmerkte kopie nodig van uw huwelijksakte of uw partnerschapsakte nodig en, als u minderjarige kinderen heeft, een gewaarmerkte kopie van de geboorteakte(n) van uw kin(eren). Deze stukken kunt u (vaak online) aanvragen bij de gemeente waar u destijds gehuwd bent of uw partnerschap hebt geregistreerd, en bij de gemeente waar ieder kind geboren is. De kosten zijn ongeveer € 12 per akte. Belangrijk bij een scheiding aanvragen is dat de geldigheidsduur van de akten slechts drie maanden is, zodat u nieuwe akten moet opvragen zodra deze langer dan drie maanden geleden zijn opgevraagd.

Review over Elly Kuijvenhoven, Arnhem Open, Eerlijk en zakelijk.
De juiste keuze om te kiezen voor de scheidingsmediator voor een traject die ook al zoveel impact heeft en dan bijgestaan worden door Afra in een open en eerlijk maar ook zakelijke afwikkeling. Dank voor de goede zorg en het meedenken. Ronald, Eerbeek 15-05-2021

4. Zakelijk correct een scheiding aanvragen

Het is erg belangrijk dat uw scheiding aanvragen gebeurt met door u volledig begrepen en zelf goedgekeurde stukken. Inhoudelijk het meest ingewikkeld zijn vaak de zakelijke en financiële aspecten van uw scheiding. Hoe worden de bezittingen en schulden verdeeld? Wat is de hoogte van de alimentatie? Wat gebeurt er met de woning? Is er een onderneming of zijn er beleggingen of pensioenreserveringen, hoe worden die dan het beste verdeeld? Wat zeggen eventuele huwelijkse voorwaarden? Is er een erfenis geweest met koude uitsluiting?

Allemaal financiële, fiscale en juridische vragen waarover bij het regelen van de echtscheiding afspraken gemaakt dienen te worden. U kunt hierover vooraf, voordat u naar de mediator of advocaat gaat, uitgebreid met elkaar spreken en hier informatie over inwinnen; anderen vinden het prettiger om hierin van a tot z te worden begeleid door een deskundige mediator of advocaat die hen helpt niets te vergeten en hen van alle nodige informatie voorziet. De gemaakte afspraken worden door de mediator of advocaat vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en vervolgens bekrachtigd door de rechter. Op die manier zal een scheiding aanvragen altijd zakelijk correct kunnen worden gedaan.

Bekijk mediators

5. Met goede zorg voor uw kinderen een scheiding aanvragen

Heeft u minderjarige kinderen, dan heeft u als ouder een zorgplicht voor hen. Hierbij maakt het overigens niet uit of u samenwoont zonder enige vorm van contract, een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap heeft of getrouwd bent. Na een scheiding van hun ouders hebben de kinderen in elk geval steeds recht op het ouderschap van beide ouders en heeft u als gescheiden ouders de plicht om in goede samenwerking voor hen te zorgen en hen financieel te ondersteunen. Een scheiding aanvragen dient dan ook met goede zorg voor uw kinderen te gebeuren.

Er behoren goede afspraken te worden gemaakt over onder andere de omgangsregeling, de kinderalimentatie en zorg- en opvoedingstaken. Het is wettelijk verplicht om dit alles in het ouderschapsplan op te nemen dat wordt opgesteld onder begeleiding van uw mediator; dit ouderschapsplan maakt dan wezenlijk onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Op die manier zal een scheiding aanvragen altijd met goede zorg voor uw kinderen kunnen worden gedaan.

Review over Geraldine Mandas, Leiden Fijne laagdrempelige begeleiding
Ik kreeg op een duidelijk gestructureerde manier begeleiding tijdens deze vervelende fase van scheiden. De kracht van Geraldine ligt in eenvoudig en concreet maken van complexe een complexe situatie. Ze is mensgericht en duidelijk in de communicatie. Jako Nieuwenweg, Delft 22-02-2021

6. Bekrachtiging door de rechtbank

Wanneer u en uw partner onder begeleiding van uw scheidingsmediator op alle gebieden afspraken hebben gemaakt waar u beiden achter kunt staan, is de scheiding aanvragen en laten uitspreken bij de rechtbank enkel nog een formaliteit. Er kan dan namens u door een advocaat een gemeenschappelijk verzoek aan de rechtbank worden gedaan om de ontbinding van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap uit te spreken en op te nemen in een beschikking. Op deze manier een scheiding aanvragen, betekent dus dat u hiervoor niet zelf in persoon naar de rechter hoeft. Omdat u het samen eens bent en het derhalve een gemeenschappelijk verzoek is, volgt de rechter in principe uw onderlinge afspraken en kan een en ander schriftelijk worden afgedaan. U krijgt veelal tussen de twee en vier weken van de rechtbank ieder een exemplaar van de beschikking, wat in feite niets anders is dan uw convenant (en ouderschapsplan als u minderjarige kinderen heeft) opgenomen in een rechtbank dossier. Een scheiding aanvragen is op deze manier goed geregeld.

Hulp nodig? Onze mediators helpen graag

Alleen in het geval u het met elkaar blijvend oneens bent, zal er een beroep moeten worden gedaan op de wijsheid en deskundigheid van een rechter om voor u een knoop door te hakken. In dat geval worden er vaak voorlopige voorzieningen (rond omgang en woning bij voorbeeld) aangevraagd – dan bent u echter niet meer in onderling overleg in een goede verstandhouding onder begeleiding van een scheidingsmediator aan het werk; dan bent u al bij ieder een eigen advocaat aanbeland. Als er voorlopige voorzieningen zijn aangevraagd, zal de rechter tijdelijk bepalen waar de kinderen gaan wonen of wat de hoogte van de alimentatie is totdat de definitieve uitspraak wordt gedaan. In dat proces stimuleert de rechter in Nederland echter veelal opnieuw mediation – dus in veel gevallen gaan de ouders dan alsnog in mediation om te proberen zelf tot een oplossing te komen. Een scheiding aanvragen heeft daarom altijd de beste kan van slagen als het via mediation tot stand komt.

7. Het definitief maken van de scheiding

Een scheiding aanvragen moet altijd officieel worden gemaakt. U bent officieel pas gescheiden op het moment dat de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand; die datum wordt dan ook wel uw ‘scheidingsdatum’ genoemd. U krijgt bericht van de gemeente zodra deze datum op uw huwelijksakte is aangetekend en zodoende uw echtscheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister van de burgerlijke stand. Dit wordt ook wel scheiding aanvragen bij de gemeente genoemd. 

Tegen elke uitspraak van een rechter in Nederland heeft iedere burger het recht om binnen drie maanden in beroep te gaan. In het geval van een gemeenschappelijk verzoek om uw scheiding aan te vragen is dat natuurlijk niet voor de hand liggend en vaak wensen mensen de scheiding snel definitief te maken omdat er veel van afhangt; denk aan toeslagen als kindgebonden budget, zorgtoeslag en dergelijke; maar ook aan het kunnen kopen van een nieuwe woning. Daarom is het zaak dat u bij uw scheiding aanvragen dan de inschrijving in het huwelijksgoederenregister bespoedigt. De advocaat die voor u het gemeenschappelijke verzoek heeft ingediend, maakt altijd voor ieder van u een zogenaamde akte van berusting op die u getekend aan de advocaat dient te retourneren – daarmee geeft u de advocaat toestemming de inschrijving van de rechterlijke uitspraak in het huwelijksgoederenregister te bewerkstelligen. Als u deze per ommegaande retourneert, bespoedigt u het inschrijven van uw scheiding enorm.

Daarnaast is het bij uw scheiding aanvragen belangrijk om te weten dat deze inschrijving in het huwelijksgoederenregister binnen zes maanden na uitspraak van de rechter moet plaats hebben. Is dat niet het geval, dan verliest de beschikking zijn rechtskracht en blijft het huwelijk in stand. Dan blijft u dus gehuwd en zult een nieuwe echtscheidingsprocedure moeten opstarten.

Wat anderen over ons zeggen
Daar zijn we trots op
Review over Jan Snijders, Breda Deskundig en betrokken.
Jan is een prettig persoon om mee te praten. Hij is deskundig en brengt goed de balans aan tussen de beide partijen. J. Veldkamp, Oosterhout 28-09-2021
Review over Angelique van Nistelrooij, Amsterdam Prettige en warme hulp tijdens een nare periode
Angelique heeft ons zeer kundig begeleid. Dankzij haar vakkundigheid en onpartijdigheid heeft ze ons in korte tijd naar beide tevredenheid ondersteund. Blij dat het op deze manier heeft kunnen gaan ipv tegen over elkaar te staan hebben we samengewerkt aan de oplossing. Niek, Amsterdam 22-12-2021
Review over Anouk van der Jagt, Zaandam Op een ontspannen manier spannende dingen bespreken
Het was prettig om met Anouk samen te werken. Zij heeft een rustige en open houding en voelde het goed aan als één van de partijen ergens moeite mee had. Ze was duidelijk in haar communicatie en kwam ook met ideeën en voorbeelden waar wij wat aan hadden. Yvonne, Assendelft 07-04-2021

8. Scheiding aanvragen kosten

Er zijn partijen die een scheiding aanvragen gratis aanbieden, echter gaat dit altijd zeer ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening. Vaak is een gratis scheiding aanvragen online en er wordt dan nagenoeg geen op maat dienstverlening geleverd of nazorg gegeven. Het is belangrijk dat u voor uw scheiding aanvragen ook goed kijkt naar de kwaliteit van de dienstverlening – uw situatie verdient aandacht en professionele en deskundige begeleiding.

De goedkoopste manier van scheiden is wanneer u in aanmerking zou komen voor toevoeging, een vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand vanuit de Raad voor Rechtsbijstand. Of u daarvoor in aanmerking komt kunt u lezen in onze pagina over de kosten van mediation. Als u in aanmerking komt voor toevoeging, betaalt u € 55,- of € 109,- voor de gehele mediation. Het enige wat daar dan nog bij komt is het griffierecht van de rechtbank; in 2020 is het bedrag voor mensen met toevoeging € 40,50.

Als u of een van u beiden niet in aanmerking komt voor toevoeging, kunt u nog steeds een tegemoetkoming of volledige vergoeding in de kosten krijgen, als u voldoende particulier bent verzekerd bij uw rechtsbijstandsverzekering. Veelal zijn mensen dan gedekt tot een bedrag van maar liefst € 3.000,=. Voorwaarde is dan wel dat de mediator die u begeleidt een officieel geregistreerde MfN registermediator is, zoals alle scheidingsmediators van Dé ScheidingsMediator. 

Als u geen dekkende verzekering hebt en niet in aanmerking komt voor toevoeging, betaalt u per persoon in 2020 aan de rechtbank het griffierecht van € 148,50. De advocaatkosten ten behoeve van indiening en inschrijving in het huwelijksgoederenregister variëren van € 170,= tot € 250,= ex BTW per zaak (dus voor u beiden).  De mediator werkt vaak met een uurtarief van € 150,= tot € 180,= ex BTW. Maar dikwijls kan er ook een prijsafspraak met u overeengekomen worden.

Daarbij moet u bij Dé ScheidingsMediator niet denken aan bedragen die andere partijen regelmatig vragen, in de grootte van € 4.000,= of zelfs € 6.000,=. In vrijwel alle gevallen blijft dit (ver) onder de € 3.000,=. Zeker als u veel zelf heeft kunnen doen en het over vrijwel alles eens bent en er geen ingewikkelde vraagstukken zijn rond ondernemingen en dergelijke, hoort een bedrag van rond de € 2.000,= zeker tot de mogelijkheden. En dan ook nog alleen als u of uw partner niet in aanmerking komt voor toevoeging of geen dekkende rechtsbijstandsverzekering heeft.

Heeft u nog vragen over een scheiding aanvragen, of bent u op zoek naar een scheidingsmediator bij u in de buurt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dé ScheidingsMediator: een kwaliteitskeurmerk bij scheiding

Een scheiding aanvragen? Dé ScheidingsMediator staat voor kwaliteit. Elke mediator in ons netwerk is namelijk aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland en beschikt over de nodige fiscale, juridische en financiële kennis om uw scheiding goed te kunnen begeleiden. Door jarenlange ervaring en de genoemde professionele kennis, kan Dé ScheidingsMediator u optimaal bijstaan tijdens uw scheiding en deze volledig samen met u afwikkelen. U heeft geen andere deskundigen meer nodig.

Kom in contact

Onze scheidingsmediators volgen verplichte bij- en nascholing om hun kennis actueel te houden. Daarnaast bestaat ons netwerk uit mediators verspreid over heel Nederland. Het maakt dus niet uit of u op zoek bent naar een mediator in Apeldoorn, Hilversum of Eindhoven, of dat u mediation in Breda zoekt. Zoek via de zoekmodule een geschikte scheidingsmediator bij u in de buurt en zet uw scheiding aanvragen in gang. 

Veelgestelde vragen

Hoe moet je een scheiding aanvragen?

Wanneer kunt u toeslagen aanvragen bij een scheiding?

Wanneer kunt u een (bijstands)uitkering aanvragen bij scheiding?

Wanneer kunt u huurtoeslag aanvragen bij scheiding?

Waar kunt u een scheiding aanvragen?

Hoe lang duurt een scheiding aanvragen?

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode