Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Uit elkaar gaan met een samenlevingscontract

Het ontbinden van een samenlevingscontract is uiteraard niet hetzelfde als een echtscheiding. Het is niet nodig om een advocaat in te schakelen en ook komt er geen rechter aan te pas. Toch zijn er ook de nodige overeenkomsten. De breuk kan op emotioneel gebied net zo’n grote impact hebben als een echtscheiding en in veel gevallen moet er net zo goed het nodige geregeld worden. De mediators van Dé Scheidingsmediators helpen u daar graag bij. Samenlevingscontract ontbinden? Ook hiervoor kunt u gerust contact opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek.

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode

Hoe werkt het ontbinden van een samenlevingscontract

Het ontbinden van een samenlevingscontract is in juridisch opzicht de meest eenvoudige vorm van scheiden in Nederland. In principe kunnen de partners die besloten hebben om uit elkaar te gaan dit zelfstandig regelen. De ontbinding verloopt niet via de rechter en het is dan ook niet nodig om een advocaat in te schakelen. Tenzij hier iets anders over is afgesproken, kan het samenlevingscontract schriftelijk opgezegd worden. Het is dus voldoende wanneer een van beide partners de ander een aangetekende brief stuurt met de mededeling dat hij of zij het samenlevingscontract wil beëindigen. Gebeurt dat niet, dan blijft het contract geldig.

Waar moet ik op letten bij het ontbinden van een samenlevingscontract?

Net als bij een echtscheiding, moeten er bij het ontbinden van een samenlevingscontract vaak veel praktische zaken geregeld worden. Om te beginnen is het daarom goed om het samenlevingscontract erbij te pakken en nog eens nauwkeurig door te lezen wat u destijds samen heeft afgesproken. Mede afhankelijk van wat er in het samenlevingscontract staat, moeten beide partijen bijvoorbeeld iets beslissen over de koop- of huurwoning, de verdeling van bezittingen en schulden en eventuele partneralimentatie. Wanneer er kinderen bij de ontbinding van het samenlevingscontract betrokken zijn, staat de zorg voor hen voorop. Het is verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Koopwoning bij samenlevingscontract ontbinden

Partners met een samenlevingscontract zijn in veel gevallen samen eigenaar van een koopwoning. Wanneer ze uit elkaar gaan, moet er ten eerste besloten worden of een van beiden in het huis blijft wonen. Is dat het geval, dan zal diegene de ander moeten uitkopen en daarbij rekening moeten houden met eventuele overwaarde of onderwaarde. Vaak is daar in het samenlevingscontract al iets over afgesproken. Het kan zijn dat er overdrachtsbelasting betaald moet worden en vergeet ook niet de zaken met de bank en de notaris goed te regelen. Geven de afspraken in het samenlevingscontract geen duidelijkheid of zijn ze niet meer van toepassing, dan kan een mediator van Dé ScheidingsMediator helpen om er samen op een goede manier uit te komen. 

Kinderen bij samenlevingscontract ontbinden

Ouders die een samenlevingscontract ontbinden, dienen een ouderschapsplan op te stellen. Daarin staat hoe ze in de toekomst voor de kinderen willen gaan zorgen. Zo kunnen ze kiezen voor co-ouderschap, wanneer ze de dagelijkse zorg voor de kinderen willen delen. Wanneer ze kiezen voor een omgangsregeling, dan komen de afspraken daarover eveneens in het ouderschapsplan. In veel gevallen gaat een van beide ouders alimentatie betalen aan zijn of haar ex-partner. Ook dat wordt vastgelegd in het plan. Komt u er niet samen uit, dan helpen de mediators van Dé ScheidingsMediator u graag om een goed ouderschapsplan op te stellen.

Klik hier om contact met ons op te nemen

Wat kost mediation bij het ontbinden van een samenlevingscontract?

Mediation bij het ontbinden van een samenlevingscontract is doorgaans goedkoper dan bij een echtscheiding of het beëindigen van geregistreerd partnerschap. Het is immers niet nodig om de rechter of de gemeente in te schakelen. Toch zijn de kosten van mediation bij ontbinding van een samenlevingscontract afhankelijk van de situatie. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen de mediators van Dé Scheidingsmediator vaak al een inschatting van het benodigde aantal gesprekken en de bijbehorende kosten maken. 

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode