Hoe werkt het ontbinden van een samenlevingscontract?

Het ontbinden van een samenlevingscontract is in juridisch opzicht de meest eenvoudige vorm van scheiden in Nederland. In principe kunnen de partners die besloten hebben om uit elkaar te gaan dit zelfstandig regelen. De ontbinding verloopt niet via de rechter en het is dan ook niet nodig om een advocaat in te schakelen. Tenzij hier iets anders over is afgesproken, kan het samenlevingscontract schriftelijk opgezegd worden. Het is dus voldoende wanneer een van beide partners de ander een aangetekende brief stuurt met de mededeling dat hij of zij het samenlevingscontract wil beëindigen. Gebeurt dat niet, dan blijft het contract geldig.

Koopwoning bij samenlevingscontract ontbinden

Partners met een samenlevingscontract zijn in veel gevallen samen eigenaar van een koopwoning. Wanneer ze uit elkaar gaan, moet er ten eerste besloten worden of een van beiden in het huis blijft wonen. Is dat het geval, dan zal diegene de ander moeten uitkopen en daarbij rekening moeten houden met eventuele overwaarde of onderwaarde. Vaak is daar in het samenlevingscontract al iets over afgesproken. Het kan zijn dat er overdrachtsbelasting betaald moet worden en vergeet ook niet de zaken met de bank en de notaris goed te regelen. Geven de afspraken in het samenlevingscontract geen duidelijkheid of zijn ze niet meer van toepassing, dan kan een mediator van Dé ScheidingsMediator helpen om er samen op een goede manier uit te komen.

Waar moet ik op letten bij het ontbinden van een samenlevingscontract?

Net als bij een echtscheiding, moeten er bij het ontbinden van een samenlevingscontract vaak veel praktische zaken geregeld worden. Om te beginnen is het daarom goed om het samenlevingscontract erbij te pakken en nog eens nauwkeurig door te lezen wat je destijds samen hebt afgesproken. Mede afhankelijk van wat er in het samenlevingscontract staat, moeten beide partijen bijvoorbeeld iets beslissen over de koop- of huurwoning, de verdeling van bezittingen en schulden en eventuele partneralimentatie. Wanneer er kinderen bij de ontbinding van het samenlevingscontract betrokken zijn, staat de zorg voor hen voorop. Het is verplicht om een Ouderschapsplan op te stellen.

Kinderen bij samenlevingscontract ontbinden

Ouders die een samenlevingscontract ontbinden, dienen een Ouderschapsplan op te stellen. Daarin staat hoe ze in de toekomst voor de kinderen willen gaan zorgen. Zo kunnen ze kiezen voor co-ouderschap, wanneer ze de dagelijkse zorg voor de kinderen gelijkmatig willen verdelen. Wanneer ze kiezen voor een omgangsregeling, dan komen de afspraken daarover eveneens in het ouderschapsplan. In veel gevallen gaat een van beide ouders alimentatie betalen aan zijn of haar ex-partner. Ook dat wordt vastgelegd in het plan. Kom je er niet samen uit, dan helpen de mediators van Dé ScheidingsMediator je graag om een goed Ouderschapsplan op te stellen.

Wat kost mediation bij het ontbinden van een samenlevingscontract?

Mediation bij het ontbinden van een samenlevingscontract is doorgaans goedkoper dan bij een echtscheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. Het is dan namelijk niet nodig om hiervoor een rechterlijke uitspraak te krijgen, waardoor er geen rechter of advocaat nodig is. Wel zijn de kosten van mediation bij ontbinding van een samenlevingscontract afhankelijk van de situatie. Bij voorbeeld: welke concrete afspraken staan er in jullie contract? Is er sprake van een huurwoning of gemeenschappelijke koopwoning Of ook: is er misschien een gezamenlijke onderneming? Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen de mediators van Dé ScheidingsMediator vaak al een inschatting van het benodigde aantal gesprekken en de bijbehorende kosten maken.