Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Geregistreerd partnerschap ontbinden

De mogelijkheden

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk. Vooral in het beëindigen van een geregistreerd partnerschap worden de verschillen met een huwelijk duidelijk. Zo kan een geregistreerd partnerschap buiten een rechter om worden beëindigd en is een scheiding van tafel en bed juist niet mogelijk. Wanneer één of beide partijen het partnerschap wil(len) beëindigen, is er sprake van een partnerschap scheiding welke, net zoals bij een huwelijk, officieel moet worden ontbonden.

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode

Uw partnerschap beëindigen

Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap hoeft niet altijd via de rechtbank. Wanneer u en uw partner het eens zijn over de beëindiging van de partnerschap, kunt u bijvoorbeeld terecht bij een notaris of advocaat. Deze stelt een overeenkomst op waarin beide partijen verklaren het partnerschap te willen beëindigen. Een voorwaarde is dat de relatie duurzaam is ontwricht. Dit wilt zeggen dat de relatie op geen enkel ander mogelijke manier voortgezet had kunnen worden. In de overeenkomst worden afspraken zoals het verdelen van bezit en andere financiële zaken vastgelegd. Mocht het toch zo zijn dat u en uw partner het niet met elkaar eens zijn? Dan kunt u een mediator inschakelen om het geregistreerd partnerschap te ontbinden.

Geregistreerd partnerschap ontbinden met een kind

U en uw partner hebben samen een minderjarig kind of kinderen. Dit heeft invloed op de ontbindingsprocedure van jullie partnerschap. Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap zal nu via de rechter moeten gaan. Bij het indienen van een verzoek dient er een ouderschapsplan meegestuurd te worden. In dit plan staan afspraken over opvoeding en zorg van de kinderen. Dit plan dient door beide partijen ondertekend te worden. Dit is iets waar een mediator mee kan helpen.

Welke kosten zijn hier aan verbonden?

Welke kosten er verbonden zijn aan een geregistreerd partnerschap ontbinden, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wanneer u en uw partner zonder tussenkomst van een rechter de partnerschap kunnen ontbinden, betaalt u alleen de kosten van de advocaat of notaris. U bepaalt dus zelf het tarief afhankelijk van welke advocaat of notaris u inschakelt.

Kiest u wel voor een ontbinding via de rechter? Dan betaalt u ook nog eens kosten voor het starten van de procedure, de zogenoemde griffierechten. De hoogte van deze kosten hangen af van uw zaak en uw eigen inkomen. Wanneer u kiest voor een mediator, dan zal deze vooraf precies aangeven wat de complete kosten van de mediator en het bijbehorende traject zullen worden.

Wanneer is de ontbinding definitief?

Voor het definitief ontbinden van een geregistreerd partnerschap stuurt uw advocaat of notaris de overeenkomst naar de gemeente. Hier wordt de ontbinding door de ambtenaar geregistreerd in het register van de burgerlijke stand. Op dit moment is het geregistreerde partnerschap officieel verbroken.

Mediation bij uw partnerschap ontbinding

Wilt u uw geregistreerd partnerschap ontbinden, maar komt u er samen niet uit? Schakel hulp van Dé ScheidingsMediator in. Onze deskundigen kunnen u gedurende het proces ondersteunen en adviseren met raad en daad. Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek met een mediator bij u in de buurt. Vul de postcode checker onder aan de pagina in om de dichtstbijzijnde mediator te vinden. 

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode