Scheiden zonder zitting

De procedure bij de rechter kan zo kort en beperkt mogelijk gehouden worden. Zijn jullie het eens over de scheiding, de verdeling van de gezamenlijke schulden en bezittingen en de opvoeding/verzorging van de kinderen, dan zal er gewoonlijk geen zitting plaatsvinden.

Om te controleren of er geen afspraken zijn gemaakt die in strijd zijn met de wet- en regelgeving, bestudeert de rechtbank alle stukken die jullie hebben ingestuurd. Tevens nodigt de rechter jullie (eventuele) minderjarige kinderen vanaf 12 jaar uit voor een kindgesprek. In dit gesprek mogen de kinderen, zonder aanwezigheid van de ouders, hun mening geven over de onderwerpen uit het ouderschapsplan. Voor de procedure zonder zitting kunnen jij en jouw partner gebruikmaken van één mediator of advocaat.

Scheiden met zitting

Wil één van jullie beide scheiden, maar lukt het je niet om daar samen afspraken over te maken? Dan kan diegene met de scheidingswens bij de rechtbank een eenzijdig echtscheidingsverzoek indienen. De procedure zal dan uitgebreider zijn en daarom ook meer tijd in beslag nemen. Beide partners hebben voor deze procedure bovendien een eigen advocaat nodig.

Zodra de rechtbank het verzoek heeft ontvangen, heeft de andere partner zes weken de tijd om verweer te voeren. Verweer voeren is echter niet verplicht. Besluit de partner om verweer te voeren, dan vindt er vervolgens een zitting plaats waarbij beide partijen mondeling een toelichting mogen geven. In deze situatie houdt de rechter daarnaast ook een kind gesprek met eventuele minderjarige kinderen die ouder zijn dan 12 jaar. De rechter bespreekt tijdens de zitting, indien daarvoor aanleiding is, ook het ouderschapsplan met beide partijen. Hierna zal de rechter je naar een mediator doorverwijzen om te kijken of jullie er toch samen aan uit kunnen komen. Is dat niet het geval, dan zal de rechter na een aantal weken uitspraak doen.

Meer informatie over scheiden zonder rechter?

Wil je graag meer informatie over scheiden zonder rechter of ben je op zoek naar een mediator bij jou in de buurt? Bijvoorbeeld een mediator in Nijmegen, Deventer of Utrecht? Of zoek je hulp met jouw echtscheiding in Eindhoven? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Scheiden zonder rechter bij geregistreerd partnerschap

Indien jij en jouw partner een geregistreerd partnerschap hebben, beiden de relatie willen eindigen en geen kinderen hebben, dan kunnen jullie scheiden zonder rechter. Deze procedure verloopt doorgaans vrij gemakkelijk en kan via een notaris of advocaat verlopen.

In overleg met jullie stelt de notaris of advocaat (eventueel na mediation) een overeenkomst op. Hierin staat dat jullie het geregistreerd partnerschap willen beëindigen en welke afspraken er zijn gemaakt. Hierbij kan je denken aan afspraken over pensioen en partneralimentatie. Na ondertekening dient de overeenkomst binnen drie maanden te worden ingeschreven bij de registers van de burgerlijke stand. Gewoonlijk zal de notaris of advocaat de overeenkomst naar de burgerlijke stand sturen, waarna de ambtenaar de ontbinding zal inschrijven in de registers. Daarmee wordt het geregistreerd partnerschap beëindigd.