Alles wat je moet weten
Nee, je bent niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen bij aanvraag van je echtscheiding. Wel zitten er verscheidene voordelen aan het gezamenlijk opstellen van een convenant. Het echtscheidingsconvenant is namelijk de basis van je gescheiden toekomst. Jij en je partner beslissen samen over de inhoud van het convenant en dus ook over de gemaakte afspraken. De situatie kan zich voordoen dat jij en je partner niet meer in staat zijn gezamenlijke afspraken vast te leggen wegens onderling conflict. In dit geval neemt de rechter de beslissingen over de afspraken en kan dit een ongewenst resultaat opleveren.
Een echtscheidingsconvenant is niets meer dan een schriftelijke bindende overeenkomst tussen twee partijen. Deze twee partijen zijn aan elkaar verbonden door middel van huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Wanneer jij en je partner overeenstemmen om je huwelijk of partnerschap te beëindigen, zullen afspraken omtrent de echtscheiding worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Deze afspraken gaan onder andere over verdeling van de boedel, bezittingen, alimentatie en het koop- of huurhuis. Dit document wordt samen met een verzoekschrift tot scheiding naar de rechter gestuurd.
Zijn er minderjarige kinderen bij je scheiding betrokken? Dan ben je (meestal) verplicht afspraken omtrent de kinderen apart vast te leggen in een ouderschapsplan. Dit document wordt als bijlage van het echtscheidingsconvenant bijgevoegd en zal samen met de anderen documenten naar de rechter worden gestuurd.
In de beginfase van een scheiding is het echtscheidingsconvenant een leidraad om afspraken en regels omtrent de scheiding in vast te leggen. Het document kan door je eigen advocaat worden toegevoegd aan de echtscheidingshandeling door middel van een aanvraag bij de rechter. Hierna zal het echtscheidingsconvenant een executoriale titel krijgen waarmee beide partijen het recht op de gemaakte afspraken in het convenant kunnen afdwingen.
In sommige gevallen is het mogelijk om de gemaakte afspraken in het convenant te wijzigen. Dit kan alleen tot stand worden gebracht wanneer jullie beiden het eens zijn over de wijzigingen of wanneer een rechter bepaalt dat de afspraken door omstandigheden niet meer aannemelijk zijn. Voor het wijzigen van een echtscheidingsconvenant zal een aanvullende overeenkomst moeten worden opgesteld.
Een echtscheidingsconvenant bij bemiddeling van een notaris of advocaat wordt rechtsgeldig verklaard door een rechter. Door het rechtsgeldig maken van dit document kun je veel conflicten tussen jou en je partner voorkomen. Zo kan het convenant door deurwaarders worden gebruikt bij wanbetaling van de alimentatie.
Een echtscheidingsconvenant kan worden opgesteld door een notaris, advocaat of mediator. Ook is het een optie om een convenant zelf op te stellen. Dit wordt echter in vele gevallen afgeraden doordat belangrijke zaken die in het convenant moeten worden opgenomen wellicht over het hoofd worden gezien. Het is dan ook verstandig een deskundige in te schakelen die jou en je partner kan helpen en begeleiden in het scheidingsproces en bij het maken van bindende afspraken. Dé ScheidingsMediator kan je helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant.
Een echtscheidingsconvenant blijft altijd geldig en komt nooit te vervallen. Wel kan het voorkomen dat er wijzigingen in het convenant worden gemaakt. Deze wijzigingen kunnen alleen worden aangebracht wanneer jij en je partner het beide eens zijn met de herziening van het convenant of wanneer er sprake is van een onvoorziene omstandigheid.
Het is mogelijk om in het convenant een niet-wijzigingsbeding op te nemen. In dit geval vervalt het wettelijke recht om op grond van onvoorziene omstandigheden de afspraken in het echtscheidingsconvenant te wijzigen. Indien het echtscheidingsverzoek niet binnen drie maanden na het aangaan van het convenant wordt ingediend, vervalt het niet-wijzigingsbeding.
Het is verstandig om je echtscheidingsconvenant zelf altijd te bewaren. Er kan om dit document met rechtsgeldige afspraken worden gevraagd bij toekomstige handelingen, zoals het aanvragen van een nieuwe hypotheek. In dit geval zul jij je echtscheidingspapieren moeten overdragen. Dit soort situaties kunnen op elk onverwachts moment in je leven plaatsvinden, waardoor je je documenten goed dient te bewaren.
Heb je je echtscheidingspapieren niet bewaard en moet je deze overdragen? Dan kun je terecht bij je advocaat, de gemeente waar je echtscheiding is ingediend of de rechtbank waar je echtscheiding heeft plaatsgevonden. Deze instanties moeten je papieren volgens wettelijke regels een aantal jaar bewaren.
De Wet verdeling van Ouderdomspensioen bij scheiding zorgt ervoor dat het opgebouwde pensioen na scheiding van beide partners wordt verdeeld. Ieder partner krijgt de helft van het pensioen van de ander. Je kunt beide ook beslissen om het pensioen niet of anders te verdelen.
Tijdens een echtscheiding hebben beide partijen recht op een verdeling van de inboedel. Dit betekent dat er gekeken moet worden hoe niet alleen bezittingen maar ook schulden en rekeningen worden verdeeld.
Wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan valt het eigen bedrijf ook onder de verdeling van je bezittingen. Het is belangrijk een gepaste regeling op te stellen in belang van het bedrijf en ieder van jullie.
In het echtscheidingsconvenant moeten gegevens, documenten en bewijsstukken worden opgenomen die betrekking hebben op de echtscheiding. Het is dan ook belangrijk de volgende punten op te nemen in het echtscheidingsconvenant wanneer deze van toepassing zijn:
Het is belangrijk om tijdens de echtscheidingsbemiddeling duidelijke afspraken betreft het koophuis te maken. Zo is het mogelijk een partner uit te kopen of het volledige huis te verkopen. Wanneer je gezamenlijk een woning huurt, zal het huurcontract aangeven wat de gevolgen zijn bij een scheiding.
Partneralimentatie is van toepassing wanneer een partner na scheiding onvoldoende inkomen blijkt te hebben. In dit geval wordt berekend hoeveel draagkracht bij de andere partner resteert om in partneralimentatie te voorzien.
Het is voor zowel jou als je partner belangrijk een echtscheidingsconvenant op te stellen waar je beide tevreden mee bent. Het is dan ook verstandig hulp in te schakelen van een deskundige die je door dit proces kan begeleiden. Dé ScheidingsMediator heeft door het hele land gesprekslocaties, waardoor er altijd wel een deskundige mediator bij je in de buurt is. Zo bieden wij bijvoorbeeld mediation aan in o.a. Deventer, Leiden, verspreid door Limburg en helpen wij je met je echtscheiding in Eindhoven. Neem contact op met Dé ScheidingsMediator voor het bespreken van de mogelijkheden.
Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je ex-partner, waarbij afspraken rondom de beëindiging van een huwelijk of partnerschap staan vastgelegd. In het convenant worden alle afspraken rondom alimentatie, inboedel, bezittingen en pensioen genoteerd. Wanneer er minderjarige kinderen bij de scheiding zijn betrokken, moet er verplicht een ouderschapsplan worden toegevoegd. Een echtscheidingsconvenant is een vereiste bij een scheiding en wordt door de rechter bekrachtigd.
De afspraken die zijn opgenomen in het echtscheidingsconvenant zijn bindend en door de rechter ondertekend. Dit wil zeggen dat beide partners het convenant moeten nakomen. Wanneer afspraken in het echtscheidingsconvenant door je ex niet worden nageleefd, kun je je ex-partner hierop aanspreken en naleving van de afspraken eisen. Het is ook mogelijk om het nakomen van de afspraken via de rechter af te dwingen. Hiervoor dien je een advocaat in de armen te nemen.
Na ondertekening blijft het echtscheidingsconvenant altijd geldig en zal het nooit komen te vervallen. Het is wel mogelijk om het convenant te wijzigingen. Dit kan wanneer jij en je ex-partner beide akkoord gaan met de herziening van het echtscheidingsconvenant of als er sprake is van onvoorziene omstandigheden. In het convenant kan echter ook een niet-wijzigingsbeding worden opgenomen. Hierbij zien beide partijen af van de wettelijke mogelijkheid om n.a.v. veranderde omstandigheden het convenant te herzien.
Ga je scheiden en heb je minderjarige kinderen? Sinds 1 maart 2009 is het verplicht om een ouderschapsplan toe te voegen aan het echtscheidingsconvenant. Hierbij worden er afspraken gemaakt over het hoofdverblijf van het kind, de verdeling van de dagelijkse zorg, communicatie en praktische zaken als kosten. Bij het indienen van het echtscheidingsconvenant beoordeelt de rechter het ouderschapsplan.