De spandoeken van Veilig Verkeer Nederland hangen er al weer. De jaarlijkse aankondiging dat de scholen weer zijn begonnen of gaan beginnen. Je kind of kinderen gaan naar de volgende groep, klas  of misschien voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. Allemaal veranderingen en spannende momenten. Als een schooljaar eenmaal loopt, dan is dat voor iedereen een fijne start.

Het nieuwe schooljaar kan ook een aanknopingsmoment zijn om als gescheiden ouders het ouderschapsplan weer eens onder de loep te nemen. Een ouderschapsplan is een dynamisch document dat regelmatig aanpassing nodig heeft. Een evaluatie en actualisatie van zo’n plan kan soms noodzakelijk zijn, omdat er veranderingen zijn opgetreden. 

Houd het ouderschapsplan actueel

Kinderen gaan naar een andere school en hebben een andere fiets nodig of willen met een buskaart reizen. Vallen de kinderkosten hoger uit dan vooraf is ingepland? Of het lesrooster is zodanig aangepast dat de zorgregeling opnieuw bekeken dient te worden, opdat veiligheid en ondersteuning door de ouders gewaarborgd kan blijven. Dit zijn wat voorbeelden van veranderingen die zich aan het begin van een schooljaar kunnen voordoen.

Het actueel houden van een ouderschapsplan bevordert een betrokken ouderschap na scheiding. Het voorkomt problemen en door een evaluatie met elkaar te houden met als collega-ouders vergroot je het welzijn van je kinderen en door mee te gaan in de veranderingen kan je beter aansluiten bij hun behoeften.

Bekijk de mogelijkheden voor mediation

En ja, het is ook realistisch dat het soms lastig kan zijn om met elkaar in gesprek te blijven. Denk er in dat geval eens aan om de evaluatie te laten begeleiden door een mediator. Hij of zij kan je informeren en de communicatie over de kinderen tussen collega-ouders helpen optimaliseren.

Mediation is een waardevolle manier om je huwelijk of geregistreerd partnerschap op een respectvolle manier te laten eindigen. Mediation stimuleert autonomie en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen beslissingen. Investeer in een goede afwikkeling van je huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwoning. Het bevordert je eigen welzijn en dat van je kinderen.

Bart Verberne, jurist en Mfn registermediator, is tevens aangesloten bij Dé Scheidingsmediator, een landelijke mediationorganisatie, professioneel gespecialiseerd in een deskundige afwikkeling van scheidingen.