Bij het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Zo moet de scheiding officieel worden gemaakt en moet er eventueel een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan bij de rechter worden ingediend. Aan deze echtscheidingsprocedure zijn kosten verbonden: de zogenaamde griffierechten. U betaalt deze kosten aan de rechtbank voor de behandeling van uw zaak. De griffierechten worden jaarlijks door het Ministerie van Justitie vastgesteld en dienen voorafgaand aan de procedure te worden voldaan. Het niet of te laat betalen van het griffierecht kan ertoe leiden dat het verzoekschrift tot scheiden niet door de rechter in behandeling wordt genomen. 

Griffierechten 2020

De hoogte van de griffierechten zijn onder andere afhankelijk van de procedure en uw inkomen. Voor het indienen van het verzoekschrift tot scheiding in 2020 bedraagt het griffierecht €297,-. Deze kosten worden verdeeld over u en uw ex-partner. Beide partijen betalen dan respectievelijk €148,50, tenzij anders is afgesproken. Deze afspraken zal uw scheidingsmediator uiteraard met u bespreken. Wanneer u over een laag inkomen beschikt, komt u in aanmerking voor het griffietarief voor onvermogenden. U krijgt dan korting op het griffierecht. In 2020 bedraagt het griffierecht voor onvermogenden €40,50 per persoon. 

Kosten echtscheiding

Wanneer u gaat scheiden bent u verplicht om naar de rechter te gaan. Er zijn aan deze procedure naast griffierechten ook overige kosten verbonden. Zo bent u bij een echtscheiding verplicht een advocaat te nemen, die het verzoek tot scheiden bij de rechter indient. Ook is het mogelijk dat u een gemeentelijk uittreksel nodig heeft. Dit zijn allemaal zaken die betaald moeten worden. Dé Scheidingsmediator helpt u om alle scheidingskosten overzichtelijk in kaart te brengen en al uw vragen over de scheiding te beantwoorden.

Maak gratis een eerste afspraak met een scheidingsmediator. In dit eerste kennismakingsgesprek zullen alle kosten door de mediator inzichtelijk worden gemaakt. Dé Scheidingsmediator is in heel Nederland te vinden. Vul de postcodechecker in en vind een mediator bij u in de buurt!