Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Na scheiding samen in huis blijven wonen

29-03-2022 Herman Schaeffer
Na scheiding samen in huis blijven wonen

Een scheiding gaat vaak gepaard met heftige emoties en ruzies. Als het besluit eenmaal genomen is, kiezen de meeste stellen ervoor om direct nieuwe woonruimte voor één van de twee te zoeken. Niettemin is iedere scheiding natuurlijk anders. Er zijn wel degelijk situaties mogelijk waarin het prettiger, praktischer of zelfs noodzakelijk is om in ieder geval tijdelijk samen in het huis te blijven wonen. Omdat het besluit om te scheiden de nodige consequenties heeft, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken over het samen blijven wonen. De mediators van Dé ScheidingsMediator hebben hier ervaring mee en helpen jullie graag. 

Tijdens scheiding samen in huis blijven wonen

Lang niet alle stellen die gaan scheiden vliegen elkaar voortdurend in de haren. Het gebeurt regelmatig dat de scheidende partners nog prima door een deur kunnen en het nog wel een tijdje volhouden om samen te blijven wonen. Geldt dat ook voor jullie, dan biedt dat verschillende praktische voordelen. Wanneer jullie kinderen hebben, hoeft daar voorlopig niet veel aan te veranderen. Jullie kunnen samen voor de kinderen blijven zorgen, zoals jullie altijd al deden. Daarnaast biedt deze situatie de kans om grote beslissingen uit te stellen en goed na te denken over de toekomst. Ook is het vanzelfsprekend goedkoper wanneer er (nog) geen extra woonruimte gehuurd of gekocht hoeft te worden. 

Afspraken over samenwonen na scheiding

Niet alleen tijdens de scheiding, ook daarna kiezen sommige stellen ervoor om samen te blijven wonen. Ook aan die beslissing kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen, zoals de financiële situatie, de zorg voor de kinderen of het uitstellen van beslissingen. 

Desondanks zullen jullie niet zomaar hebben besloten om te gaan scheiden en is er wel degelijk iets veranderd in jullie relatie. Om te voorkomen dat de situatie alsnog verslechtert, is het goed om daar rekening mee te houden. Voor veel stellen is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben om zich terug te trekken en/of eigen slaapruimte hebben. Jullie kunnen samen afspraken maken over wat het betekent dat jullie niet meer getrouwd zijn. Een mediator kan daar bij helpen. 

Financiële en fiscale gevolgen van samenwonen na scheiding

Een huwelijk is óók een juridische constructie, dus een scheiding heeft juridische, fiscale en financiële gevolgen. Dat is net zo goed het geval wanneer jullie besluiten om (voorlopig) samen te blijven wonen. Om niet met verrassingen geconfronteerd te worden, is het belangrijk om te weten welke gevolgen de scheiding voor jullie precies heeft. 

Die gevolgen zijn per situatie verschillend, maar wel zijn er zaken om in ieder geval rekening mee te houden. Zo zijn er de financiële gevolgen nu jullie niet meer (in gemeenschap van goederen) getrouwd zijn. Jullie zijn financieel weliswaar een stuk onafhankelijker van elkaar geworden, maar wanneer jullie samen blijven wonen hebben jullie vanzelfsprekend ook gezamenlijke kosten. Denk daarbij aan de dagelijkse boodschappen, maar ook aan zaken als het onderhoud van de woning. Zeker wanneer er duidelijke verschillen zijn tussen jullie inkomens, kan er makkelijk onenigheid ontstaan over wie wat betaalt. Daarnaast kan een scheiding gevolgen hebben voor mogelijke toeslagen. 

Dé ScheidingsMediator helpt bij samenwonen na scheiding

Zoals bij elke scheiding is het belangrijk om heldere en werkbare afspraken te maken wanneer jullie na de scheiding samen blijven wonen. Een mediator kan jullie daarbij helpen. Tijdens het mediationtraject gaan jullie samen in gesprek over de gevolgen van jullie beslissing. De mediator begeleidt het traject en treedt op als gesprekspartner. Hij of zij is geen scheidsrechter die jullie vertelt of dit de juiste beslissing is, maar wel zal de mediator jullie wijzen op de uitdagingen en valkuilen. Hij of zij zorgt ervoor dat er geen onderwerp onbesproken blijft en dat jullie toekomstige situatie financieel, fiscaal, juridisch en praktisch goed geregeld is. 

Zijn jullie van plan om te gaan scheiden, maar willen jullie (in ieder geval voorlopig) nog wel samen blijven wonen? De mediators van Dé ScheidingsMediator staan voor jullie klaar. Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Er is altijd een mediator in jullie buurt. 


 

Bekijk alle artikelen
Herman Schaeffer Mediator
Heeft u vragen of wilt u een gratis kennismakingsgesprek plannen? Direct contact
Vind een mediator voor een
gratis kennismakingsgesprek
Kaart van NL
Uw postcode