Dé Scheidings Mediator

T 085 019 3300
E [email protected]

Scheiden stappenplan

Een scheiding in 5 stappen

Het gaat al een tijdje minder goed en u of uw partner heeft de beslissing genomen om te gaan scheiden. Er komt op dat moment veel op u af, zowel praktisch als emotioneel gezien. Om u voldoende houvast in deze onzekere fase te geven, beschrijven we hieronder in stappen hoe het scheidingsproces er globaal uitziet.

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode
Review over Hans Verbruggen, Den Bosch zeer proffesioneel .
Wij de hulp bij onze scheiding als zeer goed ervaren . Als je ergens vragen over had , werd het rustig uitgelegd . Ook Hans hebben we als zeer sympathiek en begaan met ons ervaren . Wat ons betreft , raden wij hem aan voor hulp bij een scheiding . Ina van Gool, Den Dungen 28-10-2020

Stap 1. Mededeling van wens om te scheiden

Misschien is het een gezamenlijke beslissing, misschien is het voor u of uw partner een verrassing. Hoe dan ook, het is belangrijk dat de wens om te scheiden duidelijk wordt uitgesproken. Dit is dan ook de eerste stap in het scheiden stappenplan. Een verbloemde boodschap wordt door de emotionele staat vaak niet helemaal goed begrepen en dit zorgt alleen maar voor meer onduidelijkheid en misplaatste hoop. 

Het is nu erg belangrijk om te beslissen of u met een mediator of met een advocaat wilt scheiden.

Kiezen voor mediator of advocaat? 

Stap 2. Planning van een (gratis) informatiegesprek

Zodra u de keuze voor mediation gemaakt heeft, gaat u, bij voorkeur samen met uw (ex)-partner, voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek met de mediator om tafel. Wilt u liever eerst alleen komen, dan kan dat ook. Maar de mediator zal uw (ex)-partner in dat geval ook de kans geven om eerst alleen kennis met hem te maken.  

De bedoeling van dit informatiegesprek is dat u een beeld krijgt van de verdere stappen in het echtscheiding stappenplan die doorlopen zullen worden, wat van u gevraagd wordt en wat u van de scheidingsmediator mag verwachten. Natuurlijk komen de concrete kwesties die spelen aan de orde, waardoor de mediator zich ook een globaal beeld kan vormen en u al antwoorden krijgt op de meest prangende vragen. Aan de hand van dit eerste gesprek kan een kosteninschatting van het mediationtraject worden gemaakt, zodat u weet waar u aan toe bent. Tevens kunt u vaststellen of u een klik heeft met de mediator. 

Wat anderen over ons zeggen
Daar zijn we trots op
Review over Elma Schouten, Enschede Gewoon super goed
Je bent een topper je hebt ons goed geholpen bedankt daarvoor Maria Franssens, Enschede 11-01-2021
Review over Jan Snijders, Breda Jan staat altijd voor je klaar
Jan is een persoon die betrouwbaar is en hij staat altijd voor je klaar. Hij doet wat hij zegt. Hij heeft de echtscheiding convenant en het ouderschapsplan naar wens netjes geregeld. Top en dank u wel Jan. Wasim Soliman, Den Haag 18-12-2020
Review over Hans Verbruggen, Den Bosch Geweldig
Ik ben blij dat wij Hans tegen zijn gekomen. Hij is de juiste persoon op de juiste plek. Hij denkt mee, beoordeeld niet, luistert en komt met de juiste oplossingen. De scheiding ging ontzettend snel. Het kantoor zou ik aan iedereen aanbevelen, het zijn mensen die je begrijpen en werken hard zodat je snel verder kan gaan. Ze hebben de scheiding draaglijk gemaakt. Nog eens bedankt hiervoor. Kasia, Polska Nowa Wies, Polen 19-08-2020

Stap 3. Mediationsessies: efficiënt, maar wél rekening houdend met úw tempo

Zodra u beiden akkoord bent met het traject, plant u uw eerste afspraak met uw scheidingsbemiddelaar in. Doorgaans zult u samen op deze afspraken verschijnen, maar u vertegenwoordigt natuurlijk ieder uw eigen belangen. De mediator zal hier een gulden middenweg in proberen te vinden. Het streven is om deze sessies zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, maar uiteindelijk houden wij natuurlijk rekening met úw tempo.

Scheiden is een emotioneel proces en uw mediator zal altijd rekening houden met uw emoties en behoeften. De hierop volgende stappen zijn dan ook een globale beschrijving van hoe het proces ongeveer zal verlopen. Uiteraard wordt het aangepast aan uw specifieke wensen en situatie.

Vervolgafspraak 1: Financiën en woning

Aangezien we uit ervaring weten dat zekerheid over huisvesting en alimentatie uw zorgen al aanzienlijk doen afnemen, beginnen we meestal met bespreking van de huisvestings- en financiële kwesties. Alle opties die u bedacht heeft, komen ter sprake, eventueel aangevuld met nieuwe varianten. De mediator rekent alle besproken varianten door en rekent u voor hoeveel u bij de verschillende opties beiden maandelijks na scheiding te besteden zult hebben.

Neem contact met ons op

Vervolgafspraak 2: De kinderen

Zodra u overeenstemming heeft bereikt over de toekomstige huisvesting en de alimentatie, bespreken we alle elementen die in een ouderschapsplan aan de orde moeten komen. Bijvoorbeeld: hoe worden de zorg- en opvoedingstaken tussen u beiden verdeeld? Hoe ziet de omgangsregeling er uit? Zijn er mogelijkheden voor co-ouderschap en zo ja, wat zijn de voor- en nadelen?

Uw scheidingsbemiddelaar biedt u handvatten om beiden uw eigen mening te vormen, om deze vervolgens samen te bespreken. Ook betrekken wij graag de mening(en) van uw kind(eren) hierbij. Onze scheidingsmediators zijn goed getraind in de problematiek van kinderen in een echtscheidingssituatie.

Na elk gesprek ontvangt u desgewenst een kort maar krachtig gespreksverslag waarin alle afspraken en actiepunten uiteen worden gezet. Ook wordt vermeld welke onderwerpen in een eventueel volgend gesprek aan bod zullen komen.

Review over Afra Koning, Nijmegen Prettig schakelen
Dé ScheidingsMediator Afra Koning heeft mij geholpen met de mediation. Je kunt online scheiden voor een goedkoop bedrag, maar ik vind het schakelen met een persoon toch prettiger dan online. Je kunt net wat gerichtere vragen stellen en Afra legt goed uit wat de mogelijkheden zijn. Wij hebben binnen 1 afspraak en wat mail contact de scheiding geregeld. Letticia de Hart, Nijmegen 15-09-2020

Stap 4. Juridische vastlegging van de afspraken in convenant en ouderschapsplan

De volgende stap in het scheiden stappenplan is alles op papier zetten. Zodra u overeenstemming heeft bereikt over wonen, verdeling van bezittingen, alimentatie, pensioenverdeling, e.d., stelt de scheidingsmediator een scheidingsconvenant op. Daarin worden alle afspraken op een heel zorgvuldige manier vastgelegd, waardoor nimmer in de toekomst een discussie kan ontstaan. De afspraken met betrekking tot de kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Bekijk hier uit onze MfN-registermediators

Stap 5. Bekrachtiging door de rechtbank

Pas als u beiden akkoord bent met het convenant en het eventuele ouderschapsplan, zal het traject worden voortgezet. De ondertekende documenten worden door een advocaat ingediend bij de rechtbank zodat deze officieel bekrachtigd kunnen worden. Wij hebben een vaste samenwerking met een advocaat, dus wij regelen dit efficiënt en voordelig voor u.

De mediator zorgt ervoor dat de beschikking vervolgens naar de gemeente gaat waar u gehuwd bent en daar ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Daarmee is de laatste stap van het scheiden stappenplan doorlopen en is de scheiding definitief rond.

Hoelang duurt een scheiding met mediation?

Door de jarenlange ervaring en specialisatie, is de werkwijze van onze scheidingsmediators heel efficiënt en volstaan gemiddeld 2 à 3 gesprekken. In meerderheid wordt het mediationproces binnen 1 maand afgerond, maar uiteraard bepaalt u zelf hoeveel tijd u nodig heeft. Emoties laten zich nu eenmaal niet aan tijd binden.

Gemiddeld duurt de afwikkeling bij de rechtbank daarna nog eens 2 à 3 weken. In totaal zal het scheidingsproces ongeveer anderhalve maand in beslag nemen.

Verwerking

De laatste stap in het scheiden stappenplan is de verwerking. De beëindiging van het mediationproces betekent vaak pas het begin van het verwerkingsproces. Dat neemt gemiddeld veel meer tijd in beslag dan het mediationproces op zichzelf. Die tijd moet u zichzelf ook gunnen! Maar gelukkig is de tijd van onderhandelen en formaliteiten afgesloten en bent u geheel vrij om uw blik op de toekomst te richten.

Vind een mediator voor een gratis kennismakingsgesprek

Uw postcode