Zelf weet je het al: je wilt scheiden. Maar hoe vertel je tegen je partner dat je wilt scheiden? Het belang van een goede scheidingsmelding wordt heel vaak onderschat. Natuurlijk is het geen fijne mededeling om te doen. Toch is deze melding belangrijk en legt het een basis om op een goede manier, dus zonder voortdurend conflict, het scheidingsproces te voltooien. 

Zelf én persoonlijk vertellen

Allereerst is het belangrijk dat je zélf op een goede manier vertelt dat je wilt scheiden. Een goede manier betekent persoonlijk, dus geen appje, geen mailtje en ook geen briefje op het aanrecht. En dat is best moeilijk. Immers heb je vaak al een lange tijd nagedacht over de beslissing om de relatie te beëindigen. Vertellen dat je wil scheiden is dan veelal het einde van een lastig, intern proces. 

Lees ook: Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

Emoties van jezelf en je partner

Op het moment dat je de scheidingsmelding doet, start er bij de ander voornamelijk een emotioneel proces. Dat kan starten met verbazing, doorgaan in woede en overgaan in verdriet. Dit emotionele proces kan samengevat worden in een rouwcurve. 

Het verlies van een waardevolle relatie is een stressfactor en rouw over het verlies van een relatie is volkomen normaal. Het is belangrijk om dit rouwproces volledig te ondergaan. Rouw kent vele fases van teleurstelling, boosheid, woede tot verdriet. Ook komt er weer een periode dat je weer kunt nadenken en je je kunt richten op de nabije toekomst, vanuit emotionele stabiliteit. 

Leid het scheidingsproces in goede banen

Na het doen van de scheidingsmelding is het goed om dit emotionele proces in goede banen te leiden. Dat kan bij een mediator aan tafel. De mediator is juist gespecialiseerd in begeleiden van dit sociaal-emotioneel proces. Hij kan je ondersteunen en inzichten geven in dit proces. Dat kan het rouwproces draaglijker maken. Met steun van een mediator word je op een goede wijze door deze lastige periode geleid. 

Regeling voor de kinderen, de financiën en de woning

Nadat de scheidingsmelding is aanvaard, kunnen we in het scheiden stappenplan doorgaan met een regeling maken voor de kinderen en de financiële afwikkeling van de huwelijksgemeenschap. Dat zijn twee onderwerpen waar ook veel emoties bij komen kijken. Op dat moment is het ook fijn dat de mediator deze emoties kan benoemen en onderzoekt welke informatie deze emoties geven. Wanneer deze waardevolle informatie op tafel komt, wordt het mogelijk om goede afspraken voor beiden te maken. 

Waarom kiezen voor mediation?

Mediation is een waardevolle manier om je huwelijk of geregistreerd partnerschap op een respectvolle manier te laten eindigen. Mediation stimuleert autonomie en verantwoordelijkheid nemen van je eigen beslissingen. Investeer in een goede afwikkeling van je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het bevordert je eigen welzijn en dat van je kinderen. 

Bart Verberne, jurist en Mfn registermediator, is tevens aangesloten bij Dé ScheidingsMediator, een landelijke mediationorganisatie, specifiek gespecialiseerd in een deskundige afwikkeling van scheidingen.