Voor werkende ouders is het jaarlijks een puzzel om de zes weken zomervakantie goed in te vullen. Paar weken vakantie, paar weken werken en de kinderen naar de opvang of bij opa en oma logeren. Dat probleem lijkt in ieder geval opgelost als de ouders zijn gescheiden. Beide ouders kunnen onafhankelijk van elkaar vakantie vieren en zo de kinderen in de zomervakantie opvangen. Was het maar zo eenvoudig. Veelal beginnen de problemen dan pas… Vakantie is namelijk niet iets dat standaard in het scheiden stappenplan wordt behandeld. Daarom hebben we 5 tips hoe u als gescheiden ouders de vakantie optimaal kunt invullen. 

1) Overleggen en rekening houden met elkaar

Waar ouders in vorige jaren zonder problemen en in overleg de zomervakantie invulden, blijkt dat na scheiden ineens lastig te zijn. Een reguliere zorgverdeling is keurig vastgelegd in het ouderschapsplan, maar dat is nagenoeg niet haalbaar voor alle toekomstige zomervakanties. Overleg en rekening houden met elkaar is het sleutelwoord. Zodra de vakantieweken aan de werkgever doorgegeven moeten worden zullen de ouders “de koppen bij elkaar moeten steken” en voor de aanstaande zomer de weken verdelen.

2) Houd rekening met de leeftijd van de kinderen

Bij de zorgverdeling in de vakantie dient u rekening te houden met de leeftijd van de kinderen. Voor kleine kinderen is een regeling waarbij ze de eerste drie weken bij de ene ouder en de laatste drie weken bij de andere ouder verblijven lastig. Drie weken papa of mama niet zien is erg lang, zeker voor een klein kind. Dan zou het beter zijn om tussendoor een weekendje bij de andere ouder in te plannen of de weken anders te verdelen, zodat ze niet langer dan twee weken bij één ouder verblijven. Dat vraagt medewerking van beide ouders en zeker ook van de werkgevers. Oudere kinderen zoeken zelf wel contact met de andere ouder als ze daar behoefte aan hebben, maar dan is drie weken nog een lange periode. 

3) Reizen met kind na scheiding? Niet de hele zomervakantie!

Als beide ouders afzonderlijk met de kinderen op reis willen gaan, dan kan dat uiteraard. Maar eerst drie weken met papa naar Frankrijk en vervolgens met mama drie weken naar Italië is voor een kind niet te doen. Gun ze ook een beetje rust, waarbij ze gewoon lekker thuis kunnen zijn. Plan dus niet hun hele vakantie vol.

4) Water bij de wijn

En wat als zowel papa als mama een partner heeft, die ook mee gaat met vakantie? En wat als die nieuwe partner ook kinderen heeft en rekening moet houden met een ex-partner? Ga er maar aan staan. Niet te doen! Wees in dat geval tevreden met een weekje weg. Dat is nu eenmaal de consequentie van een samengesteld gezin zijn. Geniet van de momenten die jullie samen hebben en accepteer dat na een scheiding alles anders is, ook reizen / vakanties.

5) Reizen met minderjarig kind(eren) met andere achternaam? Vraag toestemming.

Wilt u uw kind(eren) meenemen naar het buitenland na de scheiding? Voorkom problemen en vraag de andere ouder schriftelijk toestemming voor een dergelijke vakantie. Zeker wanneer de kinderen een andere achternaam hebben dan uzelf. Deze toestemming van de andere ouder is niet altijd verplicht, maar het kan problemen voorkomen en de grenscontroles versnellen. Het is heel vervelend als u bij de douane staat om eindelijk aan een fijne vakantie te beginnen en dit is niet geregeld.

Download het toestemmingsformulier van RijksOverheid hier >>

Vakanties en feestdagen zoals Kerst na scheiding zijn vaak een beetje puzzelen. Maar met de onze tips kunt u alles optimaal regelen. Toch nog vragen? Neem contact op met Dé ScheidingsMediator.