Mijn naam is Arold. Fijn dat je even op mijn pagina rondkijkt. Hoewel de reden niet fijn is natuurlijk. Je bent niet voor niets op deze scheidingssite aan het rondkijken. Je bent je aan het oriënteren op een scheiding of hebt daar samen al toe besloten. En je denkt na of mediation je daarbij zou kunnen helpen. Welkom om dat met mij eens te bespreken.
Mijn manier van mediaten kenmerkt zich door mijn creatieve, flexibele en analytische benadering. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het mediation proces gestructureerd verloopt en niet onnodig blijft hangen. Ik vind het mijn taak als mediator om ervoor te zorgen dat er voldoende voortgang wordt geboekt. Uiteindelijk richt een mediation zich op een vruchtbare samenwerking tussen jullie in de toekomst. Bij een scheiding draait het niet om winnen of verliezen. Het belangrijkste is dat alle betrokkenen hun leven na afloop van deze periode weer goed op kunnen pakken, met vertrouwen in de toekomst.
Ik heb alle begrip voor emoties die gewoon om aandacht vragen, ook al lijken ze het proces op dat moment te verstoren. Het hoort er volledig bij. ‘Zonder wrijving geen glans!’ zeggen mensen dan vaak. En dat is ook zo, wat mij betreft. De emoties laten ook zien hoeveel er voor je op het spel staat en hoe belangrijk het voor je is. En ze kunnen ook goede richting geven in het zoeken van de oplossingen die het beste bij je passen. Ik stimuleer het creatief zoeken naar een oplossing en help om niet-helpende emoties of gedragingen tot rust te brengen, zodat er weer ruimte komt voor het goede, constructieve gesprek. Mediation is natuurlijk geen relatietherapie, maar kan wel helpen om elkaar beter te begrijpen en om betere keuzes te maken.
Voordat ik besloot om mij te gaan specialiseren als mediator, was ik ruim 22 jaar werkzaam geweest in de technische sector. Ik werkte binnen de ICT, met audiovisuele techniek en installatietechniek. Ook ben ik bij een vrijwilligersorganisatie in de sector Dierenwelzijn actief geweest. In al die functies speelden het omgaan met belangentegenstellingen een rol, en dus ook mediation en conflictbemiddeling. Dit begon me zodanig te boeien dat ik besloten heb om mij daar verder in te gaan specialiseren. Ik ben gaan werken als mediator.
Als mediator heb ik veel ervaring opgedaan als buurtbemiddelaar. Dat geeft me een ervaring met mensen in de meest diverse thuissituaties, waardoor ik goed kan schakelen en me snel weet aan te passen aan wat er bij mij aan tafel gebeurt.
Daarnaast ben ik werkzaam voor de landelijke Vereniging Humanitas, die als doel heeft om mensen te helpen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Dat is ook de kern van mediation in feite: mensen helpen op eigen kracht en met eigen inzicht oplossingen te vinden voor hun conflict of meningsverschil. Binnen Humanitas ben ik vooral actief om ouders te helpen om na de scheiding invulling te geven aan de omgangsregeling voor hun kinderen. Want iets kan heel mooi op papier staan, het gaat natuurlijk om de vaak weerbarstige praktijk. Soms lukt dat ouders niet zelfstandig. De redenen daarvoor kunnen heel heftig zijn. Het kan gaan om huiselijk geweld, psychische problemen of een verslaving. Maar soms gaat het ook ‘gewoon’ om het ontbreken van duidelijke afspraken, goede communicatie of bepaalde vaardigheden bij een ouder. Ik leer hier ontzettend veel van. En ook al zijn de mensen bij mij aan tafel meestal in een andere situatie, ik merk dat het mijn werk als mediator alleen maar versterkt. Ik help jullie om elkaar als partners los te laten, maar juist als ouders heel erg intensief te blijven samenwerken. Lerend van de ‘foute voorbeelden’ uit mijn Humanitas werk, heb ik jullie goede afspraken over de toekomstige zorg voor de kinderen te maken, geef ik advies over de omgang met jullie kinderen en elkaar, tijdens en na de scheiding.
Een mediation begint altijd met een kosteloze en vrijblijvende intake bij mij, een open kennismakingsgesprek. Alles mag daarin besproken worden. Kom gerust met alle vragen die er zijn. Mocht je twijfelen of mediation wel iets voor je is, neem dan ook rustig contact met mij op. Als je helemaal aan het begin van alles staat, en je misschien ook nog niet zeker weet of je wel mediation wilt gaan doen met elkaar, ben je van harte welkom voor een laagdrempelig kennismakingsgesprek.
Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor zo’n kennismaking, waar geen kosten aan verbonden zijn en wat ook volledig vrijblijvend is. Gewoon eens vertellen wat je zoekt en nodig hebt, wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden. Bij mij krijg je al snel rust en overzicht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen. Ik geef jullie alle informatie die je nodig hebt om in alle rust de keuze voor mediation te maken. En of ik de mediator ben, waar het mee klikt.
Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?
Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook.
Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.
Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.