Stuur mij een bericht

  • Hidden


Geen open eindjes, geen tijdbommetjes

Om een oplossing te kunnen vinden, is het eerst noodzakelijk om de verschillende mogelijkheden helder te krijgen. We moeten eerst eens alles in kaart brengen op het gebied van de kinderen, de huisvesting, het inkomen, het vermogen, eventuele erfenissen, een onderneming, en zo voorts. Ik help je daarbij snel en overzichtelijk, zodat al aan het begin van de mediation er niets meer onduidelijk is. Het is natuurlijk de bedoeling dat er geen open eindjes zijn of ‘tijdbommetjes’, waardoor je later niet voor onverwachte en onaangename verrassingen komt te staan!

Van financieel adviseur naar mediator

Ik ben als jurist opgeleid. Ik ben vandaaruit werkzaam geweest als financieel adviseur en financieel planner. In die hoedanigheid kreeg ik veel met mensen in echtscheiding te maken, naast ook andere typen conflicten en heb daar toen aardig wat ervaring in opgedaan. Dit leidde bij mij ertoe om in 2010 de opleiding tot registermediator te gaan volgen. Sinds die tijd heb ik me steeds verder bekwaamd in het begeleiden van mensen in een conflictsituatie of in een situatie waarin een ‘lastig gesprek’ noodzakelijk was.

Naar een gelukkiger levensfase

Het viel mij in de praktijk als financieel adviseur op dat mensen in een scheiding lang niet altijd de juiste voorlichting kregen over hun financiën, alimentatie en hypotheek. Om nog maar te zwijgen van alles wat met belastingregels te maken heeft. Terwijl dit ontzettend belangrijk is, ook al is het nu niet gelijk het meest sexy onderwerp. Bij mij krijg je in ieder geval die juiste voorlichting zeker wel. En dat is zo belangrijk. Het gaat mij erom dat je na de scheiding naar een gelukkiger levensfase kunt toeleven, waarbij ook je kinderen zich zo ongestoord mogelijk en op gezonde wijze kunnen ontwikkelen. Daarom moet er niets over het hoofd worden gezien en komt mijn andere vak van financieel adviseur en planner erg goed van pas.

De stem van het kind

In mijn praktijk kom ik veel ouders met kinderen tegen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat de stem van de kinderen goed gehoord wordt in het hele scheidingsproces. En niet alleen ik zelf natuurlijk, dat vinden de ouders bij mij aan tafel zelf vooral van het grootste belang. Als hier erg veel aandacht voor nodig is, werk ik graag samen met een KIES- of kindercoach. Soms komt deze collega in de mediation bij mij aan tafel erbij, om je te adviseren en met je mee te denken. Soms ook worden er losse afspraken met hem of haar gemaakt, en kun je zelf een eigen traject lopen parallel aan de mediation. Het gaat er maar om dat het allerbeste voor de kinderen wordt gekozen.

Ieders belang telt

Overigens is niet alleen het belang van het kind, maar natuurlijk ook het belang van jou als ouder heel groot. Het staat niet voor niets in de wet rond gezag over minderjarigen, dat gezag niet alleen betekent ‘de plicht om je minderjarige kind op te voeden en te verzorgen’ maar ook ‘het recht’. Mooi woord vind ik dat. Het is een recht, zelfs een voorrecht, om je minderjarige kind te mogen verzorgen en opvoeden. Daarom is het ook prima als je in de mediation voor je eigen belang als ouder opkomt. Natuurlijk nooit ten koste van het belang van je kind; maar in veel gevallen gaat het hand in hand met elkaar. Je hoeft je in ieder geval nooit te schamen of te verontschuldigen, als je in het gesprek over de omgangsregeling ook spreekt over wat voor jou als ouder fijn of minder fijn voelt. Ieders belang telt.

Het mediationproces

Aan het begin van een mediation, is het voor de meeste mensen allemaal nog volkomen onoverzichtelijk. Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor een laagdrempelig en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Gewoon eens vertellen wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden. Bij mij krijg je al snel rust en overzicht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen.

Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?

Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook.

Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.

Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer bij me aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.

Wat anderen over ons zeggen

Daar zijn we trots op

Fantastisch!

Ik ben enorm tevreden. Ontspannen sfeer. Uitstraling van rust. Fijne gesprekken, goede adviezen.
Mariska uit Brakels
5 december 2023

Uitstekende service

Snel, vriendelijk en duidelijk. Zeker aan te bevelen!

Charissa – Deventer
5 december 2023

en fijn duidelijk contact.

Mijn ervaring met Annette,was zeer postief,erg betrokken fijn om mee te praten,dacht goed mee. En heeft ons/mijn heel goed geholpen,in de gehele afhandeling van de medeation.
D H Kloes uit alkmaar
5 december 2023

Ivette is een professionele, maar ontzettend vriendelijk ondersteuner in een lastige periode.

Ivette heeft met ons heel prettig alle stappen doorlopen om een goed plan en convenant op te stellen waar wij beide ons in kunnen vinden. Ivette is erg professional, maar ook een lief persoon. Er was genoeg ruimte om ook even stil te staan bij persoonlijke momenten. Ondanks de niet leuke situatie, heb ik Ivette het hulp als zeer prettig ervaren.
Natascha uit Emmercompascuum

Uitmuntende hulp

Dank u wel dat u onze mediator wilde zijn. U heeft ons stap voor stap uitstekend begeleid, met oprechte interesse en verstand van zaken. Groeten, Ulrike.
Ulrike uit Hoensbroek

Helpend

Esther gaf op een prettige manier informatie, advies en sturing in het samen afspraken maken over de scheiding. Mede met dank aan haar hebben we alle afspraken volledig en weloverwogen kunnen maken zonder onderwerpen over het hoofd te zien waar we zelf niet over na gedacht zouden hebben. Mediation kost even wat maar ik vond het de inverstering waard.
Madelief uit Beverwijk