Stuur mij een bericht

  • Hidden


Mag ik je helpen?

Het is belangrijk voor mij dat jij je gehoord en gezien voelt. Alleen dan kun je met een zo goed mogelijk gevoel een traject bij mij afsluiten. De mediation moet in een veilige sfeer plaatsvinden. In een tempo dat bij je past. Het is belangrijk om goed na te denken over wat we bespreken. We nemen de tijd voor het maken van de juiste beslissingen. Ik werk daarbij niet met standaard documenten. Ieder mens heeft toch andere behoeftes? Dat betekent dat ik alles voor je op maat maak. Ik informeer jullie tegelijk over alle financiële, fiscale en juridische mogelijkheden en eventuele consequenties. Ik kan een alimentatieberekening op maat of een vermogensopstelling voor jullie maken. Dit leidt tot een serie afspraken waar je beiden achter kunt staan. Die afspraken neem ik vervolgens in begrijpelijke taal op in een Echtscheidingsconvenant. Hoe dan ook, een solide basis voor de toekomst op maat van jullie gezin, hebben jullie in feite zelf in de hand. Mijn vraag aan jou: mag ik je helpen bij het leggen van die basis?

Van journalistiek naar mediation

Na mijn studie Journalistiek in Tilburg, heb ik jarenlang verschillende functies binnen de communicatiebranche bekleed. Maar enkele jaren geleden heb ik mijn hart gevolgd en heb ik gekozen voor het vak van mediator. Sinds 2018 werk ik als zelfstandig familiemediator in de regio Utrecht. Ik merk wel dat ik veel heb aan de vaardigheden die ik ontwikkeld heb in mij werk binnen de communicatiebranche: met een open en nieuwsgierige blik en oprechte interesse vragen stellen; doortastend te werk gaan; op een vriendelijke manier de juiste snaar weten te raken, zonder dat het vervelend voor je voelt.

Emoties

Daarbij heb ik mij gespecialiseerd in EFT, op emotie gerichte therapie. EFM, de variant die zich richt op mediation, vind ik heel waardevol. Het helpt mij enorm om de onderlagen waar te nemen en bespreekbaar, hanteerbaar te maken voor je.

De kinderen scheiden mee

Wanneer jullie kinderen hebben, vind ik het belangrijk om daar uitgebreid aandacht aan te besteden. Als coach bij “De kinderen scheiden mee” heb ik veel ervaring met kinderen in echtscheidingen opgedaan. Dat betekent dat ik niet alleen ouders, maar ook kinderen een steuntje in de rug kan bieden. Natuurlijk begin ik altijd met jou als ouder. Als ouders uit elkaar gaan, bespreek ik natuurlijk allerlei ‘grote mensen dingen’ als de financiën met hen. Maar ik kijk ook naar wat ze als ‘totaal gezin’ nodig hebben om deze hectische periode door te komen. De ene keer geef ik je handvatten om je kind te kunnen bijstaan als er twee huizen gaan komen en het ingewikkelde heen en weer voor je kind begint. Maar er zijn ook ouders die menen dat hun kind het zelf fijn vindt om mij te spreken en alle vragen te mogen stellen die hij of zij heeft. Gezien en gehoord worden op een manier die bij het kind past, is voor mij essentieel. Een Ouderschapsplan maken ziet er op papier namelijk altijd goed uit; maar hoe het uiteindelijk in de praktijk goed gaat werken voor ouders én kinderen is natuurlijk veel belangrijker. Een Ouderschapsplan is in feite maar een papieren tijger. Het gaat om de praktijk. Daarbij komt dat ieder kind ander is, andere behoeftes heeft en andere wensen. Ieder kind verdient twee ouders die, ook al gaan ze uit elkaar, er nog steeds in gezamenlijkheid voor hem of haar kunnen zijn. Graag help je erbij om dit werkelijkheid te laten worden voor je kind.

Samen kijken we wat je als ouder nodig hebt om als team met de andere ouder te kunnen blijven functioneren. En bij mij worden de kinderen ook echt betrokken tijdens het proces. Het gaat immer om hun toekomst. Hoe belangrijk is het dat ook zij later op deze periode met een zo goed mogelijk gevoel kunnen terugkijken. Dat ze denken: “Dat hebben wij als gezin toch maar stoer gedaan met elkaar!”

Zelf gescheiden

Toen mijn kinderen nog jong waren, ben ik zelf gescheiden. Ik heb toen zelf aan den lijve ondervonden hoe intensief een mediationtraject kan zijn. Ik kan me goed voorstellen hoe mensen zich soms bij mij aan tafel voelen. Wat overigens niet wil zeggen dat iedereen op eenzelfde manier een scheiding ervaart. Maar mijn eigen ervaring maakt het voor mij wat makkelijker om te benoemen wat jij of een ander doormaakt. Empathie en begrip vind ik erg belangrijk tijdens een mediation.

Zaken regelen

Tijdens een mediation help ik je effectief te communiceren met elkaar en tot overeenstemming te komen over alle kwesties die tijdens het proces aan de orde moeten komen. Denk dan aan de verdeling van het vermogen, voogdijregelingen, alimentatie en andere financiële, juridische en fiscale zaken. Ook het pensioen regelen hoort daarbij.

Het mediationproces

Een mediation begint altijd met een kosteloze en vrijblijvende intake bij mij, een open kennismakingsgesprek. Alles mag daarin besproken worden. Kom gerust met alle vragen die er zijn. Mocht je twijfelen of mediation wel iets voor je is, neem dan ook rustig contact met mij op. Als je helemaal aan het begin van alles staat, en je misschien ook nog niet zeker weet of je wel mediation wilt gaan doen met elkaar, ben je van harte welkom voor een laagdrempelig kennismakingsgesprek.

Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor zo’n kennismaking, waar geen kosten aan verbonden zijn en wat ook volledig vrijblijvend is. Gewoon eens vertellen wat je zoekt en nodig hebt, wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden. Bij mij krijg je al snel rust en overzicht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen. Ik geef jullie alle informatie die je nodig hebt om in alle rust de keuze voor mediation te maken. En of ik de mediator ben, waar het mee klikt.

Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?

Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook.

Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.

Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer bij me aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.

Wat anderen over Patricia van der Zande zeggen

Daar zijn we trots op

Goede hulp bij moeilijke zaken

Je kan zelf een hoop maar het is heel fijn als er iemand zit die vanaf afstand kan kijken naar de situatie waar je in zit. En ook op die manier je kan begeleiden daarin.
Frans uit Woerden
4 december 2023

Ik heb een goed gevoel overgehouden aan het hele traject.

Wij zijn goed bijgestaan in het hele proces en hebben in goed overleg alles goed kunnen regelen.
Danielle uit Woerden

Geweldig

Wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Maar zeer professioneel en luisterde aandachtig.
Lisa uit Breukelen

Good mediation

Patricia was professional and walked us through the mediation process in a good way. Sometimes it felt like we where taking extra time but I do understand that this was to make sure the decisions we took were 100% correct. Only thing to point out is that I felt charges were a bit higher than expected e.g. when calculating time to set up the parenting plan or answer emails
Angelos Panagiotopoulos uit UTRECHT

Prima mediator!

Patricia is een prettige persoon om als mediator te hebben. Ze snapt waar ze het over heeft, biedt ruimte voor emoties en let ook nadrukkelijk op het belang van de kinderen. Ze heeft het hele traject op professionele wijze begeleid.
G. Janssen uit Vleuten

Prettig

Patricia is een aardige, objectieve, onafhankelijke, prettige en deskundige mediator. Denkt met je mee. Geïnteresseerd. Neemt de tijd voor je.
JW uit Utrecht