Het gebeurt maar al te vaak: gescheiden stellen maken fouten met hun belastingaangifte en worden vervolgens geteisterd door fikse naheffingen. Er worden zelfs zo veel fouten gemaakt dat de belastingdienst er een campagne over is begonnen. De campagne begint op het juiste moment, aangezien na de zomervakantie een van de twee piekmomenten is qua scheidingen. Het andere moment is overigens na Kerst.

Wat gaat er mis?

Wanneer u in het midden van een scheiding zit, dan dient u al met veel zaken rekening te houden. Toeslagen en belastingaangifte staan dan veelal onderaan de lijst. Toch is het belangrijk om er voldoende aandacht aan te besteden. Gescheiden koppels met een eigen huis maken bijvoorbeeld 2,5 keer zoveel fouten in de aangifte dan getrouwde stellen met een koophuis.

De belastingdienst checkte de aangiftes van 1800 pas-gescheiden personen, en in ruim 8% van de gevallen werd er een dwangbevel voor één of meerdere vorderingen verstuurd. Bij de gemiddelde belastingplichtige ligt dit percentage op slechts iets boven de 2%. Ook bellen gescheiden mensen ruim vijf keer vaker met de belastingtelefoon. In 20% van de gevallen hangt een pas-gescheiden persoon al binnen één maand na de scheiding met de belastingdienst aan de telefoon. Tenslotte maken pas-gescheiden personen 2x zo vaak bezwaar tegen een ontvangen aanslag.

De cijfers zijn alarmerend. Volgende de fiscus lopen veel mensen toeslagen mis, óf ontvangen te veel en moeten dus flink gaan terugbetalen. Het komt zelfs regelmatig voor de mensen hierdoor in de schuldsanering belanden.

Welke belastingfouten worden gemaakt?

Het bezit van een eigen gezamenlijke woning zorgt voor een groot aantal fouten. Zo wordt er vaak méér hypotheekrente afgetrokken dan men eigenaar is van de woning. Vaak zijn beide partners elk 50% eigenaar. Dus zélfs als één partner de gehele hypotheek na de scheiding betaalt, mag deze dan slechts 50% aan hypotheekrente aftrekken.

Ook worden er fouten gemaakt in het eigen nadeel. Indien één van de twee ex-partners uit het gezamenlijk huis vertrekt, maar wel hypotheekrente blijft betalen, dan verstrekt de vertrekkende partij een stukje woongenot aan de blijver. De vertrekker mag dit opvoeren als alimentatie. Daarnaast moet de blijver dit opvoeren als inkomen bij de alimentatie, en als dat niet gebeurt, dan kan dit leiden tot flinke naheffingen.

En hoe zit het met fouten met betrekking tot toeslagen?

Na een scheiding komt het vaak voor dat één of beide partners recht heeft gekregen op toeslagen. Echter, omdat de financiële situatie na een scheiding vaak incorrect wordt ingeschat, wordt er al snel te veel of te weinig toeslag uitgekeerd. Ook bij het aanvragen van toeslagen gaat het vaak mis. Zo moet de scheiding ingediend zijn bij de rechtbank alvorens een partner voor zichzelf toeslagen kan aanvragen.

Er worden regelmatig fouten gemaakt met kinderopvangtoeslag. Beide partners kunnen in principe kinderopvangtoeslag aanvragen, maar omdat kinderen maar op één adres ingeschreven kunnen staan, dienen ex-partners bewijs aan te leveren van co-ouderschap. Hoeveel dagen zijn de kinderen bij de één, en hoeveel bij de ander? De belastingdienst moet daar dan mee instemmen. Dit wordt vaak vergeten.

Ook het terugbetalen van toeslagen kan leiden tot problemen. Wanneer toeslagen terugbetaald moeten worden, dan ligt de terugbetaalplicht geheel bij de aanvrager. Het is dan aan de aanvrager om het verder met zijn of haar ex-partner te verrekenen.

Wat kunt u doen om fouten te voorkomen?

1) Blijf fiscaal partner in het jaar van scheiden en doe samen belastingaangifte

Het is wettelijk toegestaan om in het jaar van de scheiding nog als fiscaal partner door het leven te gaan en samen belastingaangifte te doen. Dit voorkomt fouten en heeft daarnaast ook voor u persoonlijk nog voordelen. Zo kunt u de inkomsten en aftrekposten op optimale wijze verdelen.

Wanneer u een voorlopige aanslag ontvangt, dan kunt u deze het beste meteen laten aanpassen na de scheiding.

2) Schakel hulp in van een professional

Er kan veel misgaan bij de belastingaangifte na een scheiding, dus u kunt het beste professionele hulp inschakelen in de vorm van een belastingadviseur. Deze is op de hoogte van alle regels en mogelijkheden, en kan er voor zorgen dat u geen naheffing gaat ontvangen. U dient wel alle gegevens correct te verstrekken, anders kan het alsnog misgaan.

Wanneer u gaat scheiden met hulp van een scheidingsbemiddelaar, zoals Dé ScheidingsMediator, dan kunt u tijdens de gesprekken ook de fiscale consequenties van afspraken doorspreken.