Stuur mij een bericht

  • Hidden


Gevormd door het leven

In plaats van de focus te leggen op allerlei specialisaties en cursussen, hecht ik er juist enorm aan dat ik door het leven gevormd ben. Als zesjarige moest ik al een scheiding van mijn ouders meemaken; daardoor voel ik mij goed in staat me te verplaatsen in jouw situatie en die van je kind. In die zin ben ik ervaringsdeskundige. Als kind van gescheiden ouders kan ik mij dan ook goed inleven in je situatie. De scheiding van mijn vader en moeder en de daaropvolgende verhuizing met mijn moeder en broers, kan ik mij nog als de dag van gisteren herinneren. Ik was een jong meisje van zes en begreep er natuurlijk niks van. Ik zag mijn vader amper en voelde het verdriet van mijn moeder. Mijn hele jeugd heeft in het teken gestaan van deze periode. Nu, bijna een halve eeuw later, motiveert die ervaring mij nog altijd om scheidende partners zo goed mogelijk te begeleiden.

Ik ben ook meer een generalist eigenlijk, wat ook goed bij mij past. Doordat ik zelf kind ben van gescheiden ouders, weet ik vrij goed hoe het niet moet. Daardoor kan ik je helpen zien dat bepaalde gedragingen beter kunnen worden veranderd of achterwege kunnen blijven. Daar zit niet zozeer een ‘behandelmethode’ achter, maar eenvoudigweg eigen ervaring.

Ervaring van Annette

Jaren ervaring: 4 jaar ervaring in het vak

Schatting van aantal gewerkte cases: 50

Relevante opleidingen: Register Erkend Scheidingsadviseur De Scheidingsdeskundige, basis en familie specialisatie MfN mediator,

Relevante cursussen: Beginner en gevorderde alimentatie rekenen Split Online, toepassen geweldloze en verbindende communicatie Merlijn Groep

Relevante certificaten: HBO module relatietherapie Psychodidact

Expertise / specialisatie: Financiële afwikkeling echtscheiding

Vakkennis

Natuurlijk is vakkennis tegelijk van grote waard. Ik ben dan ook, naast het basisregister van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) ook opgenomen in het Register Erkend Scheidingsadviseur (RES). Iedere aangesloten professional voldoet aan hoge kwaliteitsnormen ten aanzien van de financiële, fiscale en juridische aspecten van een scheiding. Een Erkend Scheidingsadviseur heeft een intensieve opleiding gevolgd, een zwaar examen afgelegd en houdt haar kennis permanent bij. Daarnaast dient een Erkend Scheidingsadviseur zich te houden aan een gedragscode die jouw belangen dient. Op deze manier kun je ervan op aan dat ik naast mijn eigen ervaring en gezond verstand, ook voldoende vakkennis paraat heb om je scheiding deskundig te kunnen begeleiden.

Emotionele schade beperken

Een echtscheiding is vrijwel altijd een emotionele periode. Je worstelt met verdriet, boosheid, teleurstelling of zelfs wanhoop. Je hebt veel vragen en weet niet waar je moet beginnen. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het dan is dat er juist dan voldoende aandacht is voor alle emoties. Ik ben ervan overtuigd dat de emotionele schade van een echtscheiding op die manier enorm beperkt kan worden.

Kinderen op de eerste plaats

De emotionele schade beperken is natuurlijk extra belangrijk wanneer er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn. Kinderen horen op de eerste plaats te komen. Maar door de onzekere situatie waar je in zit, is het lastig om in het belang van je kind beslissingen te maken. Ik kan je daarbij helpen. En het mooie is, omdat je niet via een advocaat communiceert, maar rechtstreeks met elkaar blijft overleggen, blijft de relatie tussen jullie als ouders beter in stand, wat belangrijk is voor jullie toekomst.

Het mediationproces

Een mediation begint altijd met een kosteloze en vrijblijvende intake bij mij, een open kennismakingsgesprek. Alles mag daarin besproken worden. Kom gerust met alle vragen die er zijn. Mocht je twijfelen of mediation wel iets voor je is, neem dan ook rustig contact met mij op. Als je helemaal aan het begin van alles staat, en je misschien ook nog niet zeker weet of je wel mediation wilt gaan doen met elkaar, ben je van harte welkom voor een laagdrempelig kennismakingsgesprek.

Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor zo’n kennismaking, waar geen kosten aan verbonden zijn en wat ook volledig vrijblijvend is. Gewoon eens vertellen wat je zoekt en nodig hebt, wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden. Bij mij krijg je al snel rust en overzicht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen. Ik geef jullie alle informatie die je nodig hebt om in alle rust de keuze voor mediation te maken. En of ik de mediator ben, waar het mee klikt.

Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?

Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook.

Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.

Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.

Wat anderen over Annette Lenderink zeggen

Daar zijn we trots op

Annette heeft ons prima begeleid en geholpen

Uit elkaar gaan is nooit leuk en bij ons waren er wat hobbels te nemen waar we samen niet uit kwamen. Annette heeft ons hierbij prima geholpen en begeleid.
Koen uit Heerhugowaard
5 december 2023

Snel geregeld

Betrokken , duidelijk en snel geregeld
Jolanda uit Alkmaar

Top keuze

Via de scheidingsmediator bij Annette terecht gekomen. We waren zeer tevreden over haar kunde. Annette reageerd lekker snel op vragen die je stelt dat vonden we erg fijn. Door Annette zijn we zeer snel door het hele proces heen gegaan.
Lex van Dijk uit HEILOO

Deskundig en goed geholpen

Deskundig. Snel. Onpartijdig. Prettig in de omgang
René uit Obdam

en fijn duidelijk contact.

Mijn ervaring met Annette,was zeer postief,erg betrokken fijn om mee te praten,dacht goed mee. En heeft ons/mijn heel goed geholpen,in de gehele afhandeling van de medeation.
D H Kloes uit alkmaar
5 december 2023