Stuur mij een bericht

  • Hidden


Verbindingen leggen als rode draad

Na het VWO studeerde ik in Amsterdam Theaterwetenschap, met als specialisatie film en televisie. Ik werkte als programmamaker bij de Publieke Omroep. Daarna ben ik manager en (programma)directeur geweest voor een non-profit organisatie. De lijn naar mijn werk als mediator is eigenlijk dat verbindingen zoeken en leggen een soort rode draad is in mijn leven. Een andere belangrijke gebeurtenis in mijn leven, was het krijgen van mijn eerste kind. Als moeder heb ik heel veel geleerd over het leven. Het maakt mij empathisch naar de ouders die bij mij aan tafel zitten. Ik begrijp waar je doorheen gaat.

Sinds 2016 werk ik zelfstandig als familiemediator, nadat ik met hart én verstand voor het vak van mediator heb gekozen.

Wat is jouw verhaal?

Ik ben zeer geïnteresseerd in jou en je verhaal. Mensen en hun verhalen intrigeren mij. Dat maakt mij naast deskundig, ook een betrokken mediator. In aanvulling op alle vereiste mediation opleidingen en specialisaties, heb ik dan ook een basisopleiding Relatietherapie gevolgd. Als je bij een mediator, zoek je natuurlijk geen relatietherapie. Ook al ben ik naast mediator tegelijk professioneel relatiecoach en pas ik in mijn mediationpraktijk wel heel veel toe uit wat ik in de basisopleiding Relatietherapie geleerd heb. Het maakt mij een betere mediator, want ook als je uit elkaar gaat spelen er allerlei zaken een rol die ook tijdens jullie relatie heel belangrijk waren. Hoe maak je ruzie? Hoe zijn jullie communicatiestijlen? Zeker als je kinderen hebt, moet je sowieso nog een hele tijd met elkaar verder. En dan helpt het enorm om hierin tips en begeleiding van je mediator te kunnen krijgen.

Kinderen aan tafel

Ik begeleid veel stellen met kinderen. Ik vind het belangrijk de kinderen figuurlijk aan tafel te brengen, door aan het begin van de mediation naar de je kinderen te vragen. En hen voortdurend in gesprek met jullie als ouders erbij te betrekken. Mijn ervaring is dat dit je eigen denkproces over allerlei onderwerpen enorm kan helpen verdiepen. Bekijk het eens vanuit het perspectief van je eigen kind. Allerlei onderwerpen, van huisvesting tot omgangsregeling, komen daarmee in een ander licht te staan. En voor de kinderen zelf, hun welzijn en ontwikkeling, is het cruciaal hoe je als ouder tijdens je scheiding met hen omgaat. Ouders die erin slagen om de belangen van hun zoon of dochter écht op de eerste plaats te zetten, bewijzen hun kind en zichzelf een enorme dienst. Ik help je daar graag bij.

Kindbehartigers

Met kindbehartigers werk ik hierin graag samen. Zij geven kinderen letterlijk een stem in het proces. Je kind kan worden geholpen zorgen, verdriet of eigen behoefte te verwoorden, zodat je als ouder je nog bewuster wordt van waar het voor je kind om draait. We hebben als ouder, met de beste bedoeling, soms de neiging om te denken voor ons kind, in plaats van dat we ons kind zelf bevragen. Ik merk dit in ieder geval enorm als ouder met mijn eigen kinderen. En voor kinderen is het soms ook lastig om helemaal eerlijk te zijn naar de eigen ouder, want je wil je vader of moeder toch geen pijn doen? Daarom is het zo fijn dat een kindbehartiger een neutrale en veilige plek kan zijn, waar je kind zijn of haar eerlijke verhaal kan doen. Dit heeft bij mij aan tafel al vaak tot verrassende mooie aanpassingen van het Ouderschapsplan geleid. Waar je als ouder eerst misschien nog wat moeite mee had, kan daardoor sterk veranderen. Je kind is toch het belangrijkste, daar doe je alles voor.

Het mediationproces

Een mediation beginnen is echt iets spannends voor de meeste mensen. Zeker als je nog flink in de emoties zit en een van jullie beiden voor zijn of haar gevoel nog helemaal niet toe is aan zo’n proces. Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor een laagdrempelig en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Gewoon eens vertellen wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden, waar de pijn zit. Bij mij krijg je al snel rust en aandacht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen.

Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?

Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook.

Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.

Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer bij me aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.

Wat anderen over Anouk van der Jagt zeggen

Daar zijn we trots op

Overzichtelijk en de scheiding makkelijk en snel geregeld

Mediation met mijn ex bij deze mediator mag als prettig worden ervaren snel en in omgang prettig geregeld. Nu maanden later kijk ik terug en ben ik blij dat wij voor Anouk hebben gekozen.
Kevin Nugter uit Zaandam
5 december 2023

Respectvol en geduldig.

We hebben met Anouk veel online meetingen gehad. Ook vanwege helaas Corona. Anouk vond het geen probleem om het ook online te doen. Het is natuurlijk anders dan live elkaar ontmoeten. Anouk geeft ons rustig de tijd om dingen te bespreken, als partners maar ook in een meeting. Ze wilt het beste voor beide partijen. Wat wij erg fijn vonden was dat Anouk 100% voor onze dochter ging. Wat goed zou zijn voor haar. Zo konden we inleven wat voor onze dochter beter was. Anouk is een fijn persoon om een gesprek mee te voeren. Rustig en begripvol. Ze begrijpt je ook wat je zegt. En voelt ook mee in de situatie. We hebben Anouk als zeer fijn ervaren. De laatste meeting hebben we elkaar live gezien. Het was fijn om elkaar te ontmoeten. Wij zouden zeker je aanraden om Anouk te kiezen.
Yvon uit Almere

Goede uitleg veel geduld en luisterde naar ons verhaal

Het was voor mij zeer vertrouwd, er werd naar mij geluisterd, wat ik persoonlijk heel veel vond. Het was in een rustige omgeving, waar je ook op een prettige manier heen ging ondanks de rede waarom een stuk minder leuk was. Bedankt voor jou hulp.
Robert Morlog uit Purmerend

Warm, betrokken, deskundig, en vakkundig.

Ik heb Anouk tijdens het mediationproces als een fijne mediator beschouwd. Ze liet zowel mij als mijn ex-partner zeggen wat we wilden zeggen, gaf daar geen oordeel over, en liet ons continu reflecteren op onszelf maar ook op de ander. Tussendoor gaf ze waardevolle tips of werd er even concreet samengevat zodat we verder konden gaan in het proces. Anouk is betrokken geweest, ik heb geen moment het gevoel gehad dat ik ‘één van de casussen’ was. Ze dacht met ons mee, vanuit een vakkundig, professioneel maar zeker ook vanuit ‘menselijk’ standpunt. Buiten het hele proces om kregen we van Anouk tips toegestuurd omtrent goede communicatie, ze dacht met ons mee over onderliggende oorzaken van misverstanden; pakte het probleem bij de kern aan in plaats van door te stomen en zo snel mogelijk naar het eindplan te gaan. Heel fijn! Natuurlijk hoop ik niet nogmaals in een traject als dit terecht te komen, maar mocht dat wel het geval zijn dan zou ik zonder twijfel weer het vertrouwen in Anouk hebben.
Liselot uit Purmerend

Ontzettend fijn!

Anouk kan ik iedereen aanbevelen. Een echte mediator, fijne persoon en denkt echt mee in belang van alle partijen.
Johnny Abdoel uit ZAANDAM

Goed

Leuke vrouw duidelijk en correct werden we door het proces heen geleid
Shirley uit Zaandam