Stuur mij een bericht

  • Hidden


Verbindingen leggen als rode draad

Na het VWO studeerde ik in Amsterdam Theaterwetenschap, met als specialisatie film en televisie. Ik werkte als programmamaker bij de Publieke Omroep. Daarna ben ik manager en (programma)directeur geweest voor een non-profit organisatie. De lijn naar mijn werk als mediator is eigenlijk dat verbindingen zoeken en leggen een soort rode draad is in mijn leven. Een andere belangrijke gebeurtenis in mijn leven, was het krijgen van mijn eerste kind. Als moeder heb ik heel veel geleerd over het leven. Het maakt mij empathisch naar de ouders die bij mij aan tafel zitten. Ik begrijp waar je doorheen gaat.

Sinds 2016 werk ik zelfstandig als familiemediator, nadat ik met hart én verstand voor het vak van mediator heb gekozen.

Wat is jouw verhaal?

Ik ben zeer geïnteresseerd in jou en je verhaal. Mensen en hun verhalen intrigeren mij. Dat maakt mij naast deskundig, ook een betrokken mediator. In aanvulling op alle vereiste mediation opleidingen en specialisaties, heb ik dan ook een basisopleiding Relatietherapie gevolgd. Als je bij een mediator, zoek je natuurlijk geen relatietherapie. Ook al ben ik naast mediator tegelijk professioneel relatiecoach en pas ik in mijn mediationpraktijk wel heel veel toe uit wat ik in de basisopleiding Relatietherapie geleerd heb. Het maakt mij een betere mediator, want ook als je uit elkaar gaat spelen er allerlei zaken een rol die ook tijdens jullie relatie heel belangrijk waren. Hoe maak je ruzie? Hoe zijn jullie communicatiestijlen? Zeker als je kinderen hebt, moet je sowieso nog een hele tijd met elkaar verder. En dan helpt het enorm om hierin tips en begeleiding van je mediator te kunnen krijgen.

Kinderen aan tafel

Ik begeleid veel stellen met kinderen. Ik vind het belangrijk de kinderen figuurlijk aan tafel te brengen, door aan het begin van de mediation naar de je kinderen te vragen. En hen voortdurend in gesprek met jullie als ouders erbij te betrekken. Mijn ervaring is dat dit je eigen denkproces over allerlei onderwerpen enorm kan helpen verdiepen. Bekijk het eens vanuit het perspectief van je eigen kind. Allerlei onderwerpen, van huisvesting tot omgangsregeling, komen daarmee in een ander licht te staan. En voor de kinderen zelf, hun welzijn en ontwikkeling, is het cruciaal hoe je als ouder tijdens je scheiding met hen omgaat. Ouders die erin slagen om de belangen van hun zoon of dochter écht op de eerste plaats te zetten, bewijzen hun kind en zichzelf een enorme dienst. Ik help je daar graag bij.

Kindbehartigers

Met kindbehartigers werk ik hierin graag samen. Zij geven kinderen letterlijk een stem in het proces. Je kind kan worden geholpen zorgen, verdriet of eigen behoefte te verwoorden, zodat je als ouder je nog bewuster wordt van waar het voor je kind om draait. We hebben als ouder, met de beste bedoeling, soms de neiging om te denken voor ons kind, in plaats van dat we ons kind zelf bevragen. Ik merk dit in ieder geval enorm als ouder met mijn eigen kinderen. En voor kinderen is het soms ook lastig om helemaal eerlijk te zijn naar de eigen ouder, want je wil je vader of moeder toch geen pijn doen? Daarom is het zo fijn dat een kindbehartiger een neutrale en veilige plek kan zijn, waar je kind zijn of haar eerlijke verhaal kan doen. Dit heeft bij mij aan tafel al vaak tot verrassende mooie aanpassingen van het Ouderschapsplan geleid. Waar je als ouder eerst misschien nog wat moeite mee had, kan daardoor sterk veranderen. Je kind is toch het belangrijkste, daar doe je alles voor.

Het mediationproces

Een mediation beginnen is echt iets spannends voor de meeste mensen. Zeker als je nog flink in de emoties zit en een van jullie beiden voor zijn of haar gevoel nog helemaal niet toe is aan zo’n proces. Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor een laagdrempelig en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Gewoon eens vertellen wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden, waar de pijn zit. Bij mij krijg je al snel rust en aandacht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen.

Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?

Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook.

Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.

Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer bij me aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.

Wat anderen over ons zeggen

Daar zijn we trots op

en fijn duidelijk contact.

Mijn ervaring met Annette,was zeer postief,erg betrokken fijn om mee te praten,dacht goed mee. En heeft ons/mijn heel goed geholpen,in de gehele afhandeling van de medeation.
D H Kloes uit alkmaar
5 december 2023

Ivette is een professionele, maar ontzettend vriendelijk ondersteuner in een lastige periode.

Ivette heeft met ons heel prettig alle stappen doorlopen om een goed plan en convenant op te stellen waar wij beide ons in kunnen vinden. Ivette is erg professional, maar ook een lief persoon. Er was genoeg ruimte om ook even stil te staan bij persoonlijke momenten. Ondanks de niet leuke situatie, heb ik Ivette het hulp als zeer prettig ervaren.
Natascha uit Emmercompascuum

Uitmuntende hulp

Dank u wel dat u onze mediator wilde zijn. U heeft ons stap voor stap uitstekend begeleid, met oprechte interesse en verstand van zaken. Groeten, Ulrike.
Ulrike uit Hoensbroek

Uitstekende service

Snel, vriendelijk en duidelijk. Zeker aan te bevelen!

Charissa – Deventer
5 december 2023

Helpend

Esther gaf op een prettige manier informatie, advies en sturing in het samen afspraken maken over de scheiding. Mede met dank aan haar hebben we alle afspraken volledig en weloverwogen kunnen maken zonder onderwerpen over het hoofd te zien waar we zelf niet over na gedacht zouden hebben. Mediation kost even wat maar ik vond het de inverstering waard.
Madelief uit Beverwijk
5 december 2023

Fantastisch!

Ik ben enorm tevreden. Ontspannen sfeer. Uitstraling van rust. Fijne gesprekken, goede adviezen.
Mariska uit Brakels