Stuur mij een bericht

  • Hidden


Van het bankwezen naar mediation

Na mijn Atheneum ben ik gelijk in het bankwezen gaan werken. In die periode heb ik mijn HBO Commerciële Economie behaald. Maar liefst 27 jaar heb ik in de financiële dienstverlening gewerkt bij een van de Nederlandse grootbanken.

Daar kwam ik veel mensen tegen die ik hielp bij de fiscale en financiële aspecten van hun scheiding. Zodoende ben ik later mijn eigen praktijk begonnen en heb ook de persoonlijke begeleiding aan mijn werkwijze toegevoegd.

Robuuste vakkennis

Mijn kracht ligt in de combinatie van de persoonlijke, betrokken begeleiding (inclusief alle emotionele en systemische aspecten die daarbij komen kijken) én mijn robuuste kennis rond al het zakelijke wat van belang is bij een scheiding.

Ik ben geregistreerd Financieel Planner en ook Register Erkend Scheidingsadviseur (RES). Bij de RES zit ik ook in de Raad van Advies.

Kindbehartiger

Ik werk samen met een kindbehartiger die gespecialiseerd is in het begeleiden van kinderen in een scheiding. Als je kind ervoor open staat, kan ik altijd een gesprek met de kindbehartiger regelen om zo de behoeften van je kind en dat wat hem of haar bezighoudt aan jullie als ouders over te kunnen brengen.

Persoonlijk én zakelijk, beide nodig

Ik heb 27 jaar gewerkt in de financiële dienstverlening, bij één van de Nederlandse grootbanken. Het was mijn passie om mensen als financieel planner echt te kunnen helpen op belangrijke momenten in hun leven. Scheiden was zo’n belangrijk moment. Mijn drive om mensen echt te helpen komt daarbij volledig tot zijn recht. Zo is het gekomen dat ik mijn eigen praktijk ben gestart. Als mediator zet ik nu mijn fiscale en financiële kennis en ervaring in, om je te helpen bij je scheiding.

En wat is dat hard nodig, dat je mediator ook echt kennis van zaken heeft. Natuurlijk is de emotionele begeleiding keihard nodig en heel erg belangrijk. Maar als je geen goede afspraken met elkaar hebt kunnen maken doe toekomstbestendig zijn, dan heb je later een heel ander gevoel over je mediation. Of als je geen idee hebt van de financiële of fiscale consequenties van je afspraken, dan kom je vaak voor nogal onaangename verrassingen te staan en tellen de persoonlijke ervaringen van je tijdens de mediation gehoord en gezien voelen toch niet meer zo zwaar mee. Mijn ervaring leert dat mensen beide kanten even hard nodig hebben. De persoonlijke kant, maar de zakelijke kant niet minder. Dat maakt mijn manier van werken ook zo waardevol voor je. Je wordt niet alleen begeleid op emotioneel vlak, maar ook juist op financieel gebied. Op die manier wordt er een fundament gelegd voor een gezonde toekomst voor jullie allemaal.

Zelf bepaalde afspraken

Het mooie van mediation is dat jij zelf alle ruimte krijgt om te bepalen wat goed voor je is, zodat je ieder weer verder kunt – niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Wanneer je samen de wil hebt om tot een oplossing te komen die voor ieder van jullie werkt, worden de daarbij behorende afspraken ook door ieder persoonlijk gedragen; en dat zorgt voor duurzame en bestendige afspraken. Het zijn namelijk afspraken die je zelf hebt bedacht en die niemand van buitenaf zijn afgedwongen. Dat geeft onderlinge rust en ruimte, omdat er geen wrok of ongenoegen meer onder ligt.

Voorkomen beter dan genezen

Ik werk zelf ook graag aan ‘de voorkant’ van relaties. Voorkomen is immers beter dan genezen? Als mensen in liefde leven en een volgende stap gaan maken door samen te wonen of zelfs te gaan trouwen, is het belangrijk om daar ook ‘contractueel’ goed over na te denken. Bewust of onbewust gaan er toch dingen veranderen in je relatie als wettelijke partners of samenwoners. En daar kun je je maar beter bewust van zijn. Om te gaan samenwonen of trouwen, ga je misschien wel het belangrijkste contract van je leven aan. Goed om daar in alle rust en zonder taboes eens goed met elkaar over na te denken.

De ervaring die ik hierin met mensen van alle kleur en achtergrond op heb gedaan, zet ik ook weer in in mijn mediation praktijk. Want ook het zogenaamde ‘nahuwelijk’ is een fase waar je maar beter heel goed over na kunt denken. In zekere zin is het een nieuwe stap in je ‘relatie’ als ex-partners en, als je kinderen hebt, als ouders voor het leven.

Het mediationproces

Een mediation begint altijd met een kosteloze en vrijblijvende intake bij mij, een open kennismakingsgesprek. Alles mag daarin besproken worden. Kom gerust met alle vragen die er zijn. Mocht je twijfelen of mediation wel iets voor je is, neem dan ook rustig contact met mij op. Als je helemaal aan het begin van alles staat, en je misschien ook nog niet zeker weet of je wel mediation wilt gaan doen met elkaar, ben je van harte welkom voor een laagdrempelig kennismakingsgesprek.

Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor zo’n kennismaking, waar geen kosten aan verbonden zijn en wat ook volledig vrijblijvend is. Gewoon eens vertellen wat je zoekt en nodig hebt, wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden. Bij mij krijg je al snel rust en overzicht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen. Ik geef jullie alle informatie die je nodig hebt om in alle rust de keuze voor mediation te maken. En of ik de mediator ben, waar het mee klikt.

Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?

Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook.

Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.

Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer bij me aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.

Wat anderen over Esther van Diepen zeggen

Daar zijn we trots op

Mijn ervaring met Esther als mijn mediator heb ik als heel fijn ervaren.

Esther stond altijd klaar voor mij waar neer ik haar nodig had. Ze maakt haar beloftes waar zodat er een vertrouwensband kon worden opgebouwd. Esther is open, spontaan, direct en toont compassie en begrip. Ze wist mij goed uit te leggen over bepaalde zaken en daar ook eerlijk in te zijn zodat je weet waar je aan toe bent. Esther maakt een deskundige en betrokken indruk zodat je het gevoel hebt dat je in goede handen bent. Zonder haar was het scheidingsproces voor mij nog lastiger en moeilijker geweest. Bedankt Esther voor alles! Groetjes Ellen
Ellen Rijnders uit Heemskerk
5 december 2023

Geweldig

Een professionele, neutrale en tevens empatische mediator. Ze wil het echt goed voor je regelen. Ze werkt snel. En ze heeft ons ook geholpen met de hypotheek. Ik ben Esther enorm dankbaar!
Esther uit Koog aan de Zaan

Fantastisch

Esther heeft ons ontzettend goed geholpen. Wij zijn samen met Esther tot een bemiddeling gekomen qua ouderschapsplan en alimentatie. Esther werkt snel en denkt echt aan beiden partijen. Ze luistert echt naar de wensen en behoeftes van beiden kanten wat wij als zeer prettig hebben ervaren. Ik/wij raden Esther zeker aan.
Lindsay uit Beverwijk

Zeer deskundige, warme zakelijk begeleiding

Esther heeft ons goed meegenomen in de verschillende mogelijkheden die wij hadden. Ze gaf ons beiden ruimte voor ons eigen verhaal, zonder daarover een mening te hebben. Zij probeerde met onze input op een zakelijke manier tot afspraken te komen.
Wendy uit Zaanstad

Goede begeleiding

Esther heeft ons de juiste begeleiding gegeven om onze zaken te behartigen. Als zeer prettig ervaren, omdat Esther ook vraagt naar de persoonlijke situatie.
Danny uit Heemskerk

hele goede begeleiding in een moeilijke tijd.

Wij hadden niet echt een mediator nodig. Maar ben zo blij dat we dit gedaan hebben. Ze is er voor alle 2 en dat is echt heel goed.
rob uit beverwijk