Stuur mij een bericht

  • Hidden


Van conservatorium naar mediation

Na mijn conservatoriumstudie (fluit) heb ik gekozen voor het bedrijfsleven. Ik heb onder andere als leidinggevende en juridisch adviseur gewerkt. Ik heb mij ontwikkeld als coach van medewerkers en collega’s. Naast mijn werk heb ik rechten en psychologie gestudeerd. Gedurende mijn loopbaan in het bedrijfsleven heb ik veel kennis over en ervaring met alles wat verbonden is met gevoel, begrip en mensenkennis; maar ook met financiële en juridische zaken. Al die ervaringen hebben eraan bijgedragen dat ik een aantal jaren geleden de stap naar mediation heb gemaakt, een veelzijdig soort werk waar al die aspecten in samenkomen.

Emoties tot rust brengen

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat emotie enorm bepalend is voor het goede gesprek dat je met elkaar te voeren hebt. In een scheiding zijn er veel financiële en juridische onderwerpen die besproken moeten worden en waar (vaak) ingrijpende keuzes in moeten worden gemaakt; maar als de emotie nog hoog zit, is er vaak weinig ruimte om de informatie te kunnen verwerken. Door stil te staan bij de emoties die zich – of je dat nu wilt of niet – aandienen, ontstaat die ruimte om in rust erover te spreken, waardoor afspraken kunnen worden gemaakt die werken.

Stapjes terug

Het afsluiten van een huwelijk of relatie is de afsluiting van een heel leven samen en de start van een toekomst zonder elkaar. Wanneer het nodig is, neem ik samen met je een stapje terug. Ik laat zien dat de onrust die je voelt tijdens het mediationproces gaandeweg minder zal worden, omdat je overzicht en grip terugkrijgt.

Eigen keuzes

Wat voor mij belangrijk is, is dat je zelf heel veel invloed hebt op je keuzes. Natuurlijk zijn er de wettelijke kaders, en daar informeer ik je ook over. Allerlei onzekerheden over de eigen woning, onderneming, het vermogen of pensioen kunnen de kop op steken. Maar ik behandel ze met je stap voor stap. Per onderwerp informeer ik je over de wettelijke kaders. Tegelijk maak ik duidelijk dat je in veel gevallen van de officiële regels mag afwijken, als je het er samen maar over eens bent en helder hebt welk consequenties daaraan verbonden zijn. In gezamenlijk, creatief overleg is er veel meer mogelijk dan veel mensen denken.

Het mediationproces

Een mediation begint altijd met een kosteloze en vrijblijvende intake bij mij, een open kennismakingsgesprek. Alles mag daarin besproken worden. Kom gerust met alle vragen die er zijn. Mocht je twijfelen of mediation wel iets voor je is, neem dan ook rustig contact met mij op. Als je helemaal aan het begin van alles staat, en je misschien ook nog niet zeker weet of je wel mediation wilt gaan doen met elkaar, ben je van harte welkom voor een laagdrempelig kennismakingsgesprek.

Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor zo’n kennismaking, waar geen kosten aan verbonden zijn en wat ook volledig vrijblijvend is. Gewoon eens vertellen wat je zoekt en nodig hebt, wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden. Bij mij krijg je al snel rust en overzicht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen. Ik geef jullie alle informatie die je nodig hebt om in alle rust de keuze voor mediation te maken. En of ik de mediator ben, waar het mee klikt.

Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?

Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook.

Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.

Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.

Wat anderen over ons zeggen

Daar zijn we trots op

en fijn duidelijk contact.

Mijn ervaring met Annette,was zeer postief,erg betrokken fijn om mee te praten,dacht goed mee. En heeft ons/mijn heel goed geholpen,in de gehele afhandeling van de medeation.
D H Kloes uit alkmaar
5 december 2023

Fantastisch!

Ik ben enorm tevreden. Ontspannen sfeer. Uitstraling van rust. Fijne gesprekken, goede adviezen.
Mariska uit Brakels

Uitstekende service

Snel, vriendelijk en duidelijk. Zeker aan te bevelen!

Charissa – Deventer
5 december 2023

Ivette is een professionele, maar ontzettend vriendelijk ondersteuner in een lastige periode.

Ivette heeft met ons heel prettig alle stappen doorlopen om een goed plan en convenant op te stellen waar wij beide ons in kunnen vinden. Ivette is erg professional, maar ook een lief persoon. Er was genoeg ruimte om ook even stil te staan bij persoonlijke momenten. Ondanks de niet leuke situatie, heb ik Ivette het hulp als zeer prettig ervaren.
Natascha uit Emmercompascuum
5 december 2023

Helpend

Esther gaf op een prettige manier informatie, advies en sturing in het samen afspraken maken over de scheiding. Mede met dank aan haar hebben we alle afspraken volledig en weloverwogen kunnen maken zonder onderwerpen over het hoofd te zien waar we zelf niet over na gedacht zouden hebben. Mediation kost even wat maar ik vond het de inverstering waard.
Madelief uit Beverwijk

Uitmuntende hulp

Dank u wel dat u onze mediator wilde zijn. U heeft ons stap voor stap uitstekend begeleid, met oprechte interesse en verstand van zaken. Groeten, Ulrike.
Ulrike uit Hoensbroek