Stuur mij een bericht

  • Hidden


Van verandermanagement naar mediation

Na mijn studies commerciële economie en informatie- en bedrijfsarchitectuur ben ik aan het werk gegaan in allerlei verschillende omgevingen. Ik heb bij de gemeente Amstelveen gewerkt, bij de Amsterdamse RAI. Heb bij SKA consultancy werk gedaan. Ben bij ggz instellingen gedetacheerd geweest. Al deze ervaringen kwamen voor mij samen in het woord ‘verandermanagement’. En de boeiende processen die ik daar aantrof, begonnen mijn interesse te wekken voor de verandertrajecten die mensen doormaken als ze in conflict waren met elkaar. Ik krijg de meeste energie van met mensen samenwerken en hen motiveren. En zeker in zo’n onoverzichtelijk proces als een scheiding kan ik dan van grote waarde voor mensen zijn.

Een goede nieuwe start

Mediation is voor mij een manier om jullie met elkaar in gesprek te krijgen en te houden. Soms betekent dat ervaren van pijn, ruimte voelen voor boosheid en verdriet; maar ook altijd het ontvangen van begrip. Mediation vraagt om een persoonlijke samenwerking met elkaar, als gezin, als partners. Als je daartoe bereid bent, biedt dat enorme kansen voor een goede samenwerking tussen jullie in de toekomst. Het komt door de persoonlijke, veilige gesprekken die je in een mediation met elkaar voert, dat een betere kans op een goede nieuwe start ontstaat.

Je bent niet alleen

Ook als je al lang je scheiding achter de rug hebt, maar toch lopen de zaken niet meer zo goed als je zou willen, ben je van harte welkom. Ik heb zoveel scheidende en gescheiden mensen bij mij aan tafel gehad, dat ik uit heel veel ervaring kan putten. Daarnaast ben ik ook gespecialiseerd Effortless Coach, waardoor ik veel in huis heb om je weer samen op gang te helpen. Je bent niet alleen hierin; er zijn veel mensen je voorgegaan die soortgelijke problemen hebben meegemaakt én opgelost. Ik geef je graag handvatten en tools, waardoor je weer hoop op herstel krijgt.

Kindbehartiger

Ik heb zelf een opleiding tot Kindbehartiger gedaan en daarin ook veel ervaring opgedaan. Het heeft mijn blik op de plaats van het kind in een scheidingssituatie verscherpt en verhelderd. Als (stief)moeder in een samengesteld gezin ben ik ook nog eens ervaringsdeskundige, zoals dat zo mooi heet. Ik heb van dichtbij mee kunnen maken hoe een scheiding invloed heeft op kinderen. Door meer naar het gezin als geheel te kijken, krijgen de kinderen een plaats en stem in de scheiding. Het kerngezin – oorspronkelijke ouders en kinderen – blijft op die manier dus gewoon bestaan! Dat is een waardevol inzicht dat ik graag met je wil delen en uitwerken.

Erkend Scheidingsadviseur

Als het gaat om de zakelijke kant van een scheiding, ben ik als Erkend Scheidingsadviseur op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van pensioen, fiscaliteit, ondernemingen, financiële kwesties en zo voorts. Dat betekent dat ik in alle grote onderwerpen die op jullie bordje liggen, deskundig mee kan denken en scenario’s met jullie kan maken over wat jullie opties zijn. Dan moet je denken aan de eigen woning, ontvlechting van ondernemingen, alimentatieberekeningen en zo voorts.

SCHIP aanpak voor omgaan met verlies

Ten slotte is het goed om te vermelden dat ik ben opgeleid in de zogenaamde “SCHIP aanpak”, ‘de enige methode die het verlies in conflict serieus neemt’ zoals ze zelfs het omschrijven. De SCHIPaanpak krijgt boven water wat lang ondergedompeld is geweest. SCHIP staat voor 1 Samenkomen, 2 Conflict- en verliesverheldering, 3 Helpend horen, 4 Integratie en 5 Partners in ouderschap. Samen leer je luisteren naar de verwondingen die je elkaar (onbedoeld) hebt aangedaan. En je gaat je opnieuw verbinden; als ex-partners of als partners in ouderschap. Als ik denk dat deze benadering iets voor jullie is, zal ik het opperen als een mogelijkheid. Niets is verplicht natuurlijk, het is een extra dienstverlening die ik voor je heb als daar behoefte aan is.

Het mediationproces

Een mediation begint altijd met een kosteloze en vrijblijvende intake bij mij, een open kennismakingsgesprek. Alles mag daarin besproken worden. Kom gerust met alle vragen die er zijn. Mocht je twijfelen of mediation wel iets voor je is, neem dan ook rustig contact met mij op. Als je helemaal aan het begin van alles staat, en je misschien ook nog niet zeker weet of je wel mediation wilt gaan doen met elkaar, ben je van harte welkom voor een laagdrempelig kennismakingsgesprek.

Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor zo’n kennismaking, waar geen kosten aan verbonden zijn en wat ook volledig vrijblijvend is. Gewoon eens vertellen wat je zoekt en nodig hebt, wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden. Bij mij krijg je al snel rust en overzicht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen. Ik geef jullie alle informatie die je nodig hebt om in alle rust de keuze voor mediation te maken. En of ik de mediator ben, waar het mee klikt.

Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dat zou zelfs al aansluitend kunnen zijn. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?

Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook. Sterker nog, het snel inzetten op het overzicht krijgen van je financiële situatie geeft vaak al heel veel emotionele rust. Je weet waar je aan toe bent en wat de keuzemogelijkheden zijn.

Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.

Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.

Wat anderen over Elma Schouten zeggen

Daar zijn we trots op

Betrokken en doelgerichte begeleiding

Elma is doelgericht, begripvol en betrokken. Ze verstaat haar vak goed. Zaken die we niet duidelijk hadden , zoekt ze uit en komt ze op terug met een uitleg zodat het allemaal klopt en het proces goed kunnen afronden.
Francis Koop uit OLDENZAAL
5 december 2023

Een hele warme en vriendelijke vrouw

Ik vond het heel erg fijn , ze heeft veel begrip en gevoel voor de situatie en werkt erg mee met de wensen en denkt in oplossingen. Het voelde erg vertrouwd en warm. Zeker aan te raden.
Iwan uit Haaksbergen

Deskundig persoon.

De begeleiding van ons scheidingsproces in goede banen geleid. Zeer deskundige mediator. Alles tot in de puntjes verzorgd.
Anne uit Denekamp

Vriendelijke vrouw, veel kennis en ervaring!

Elma heeft van af het begin af aan ons een duidelijk en goed beeld gegeven van het traject dat we gingen doorlopen. Mede door Elma’s deskundigheid zijn wij snel tot een ouderschapsplan gekomen.
Teun uit Wierden

Deskundig

Fijn in de omgang deskundig betrokken .
Patricia uit Enschede

Gewoon super goed

Je bent een topper je hebt ons goed geholpen bedankt daarvoor
Maria Franssens uit Enschede