Stuur mij een bericht

  • Hidden


Goed luisteren is mijn vak

Naast de mediationdiploma’s die ik heb behaald in het kader van het MfN-register, heb ik mij ook toegelegd op klachtafhandeling en vertrouwenspersoon-werk.

Deze andere beroepen helpen mij om als mediator nog beter te luisteren naar wat er onder de oppervlakte speelt. En ze geven mij soms verrassende manieren van werken, die ik kan toepassen in mijn werk als mediator. Natuurlijk is het luisteren naar iemand die te maken heeft met agressie, pesten, discriminatie of ongewenste intimiteiten op de werkvloer iets heel anders dan luisteren naar jouw verhaal over je relatie – toch scherpt het mij wel de oren om goed te luisteren naar wat je mij vertelt. En datzelfde geldt voor het werken met mensen die een klacht hebben, omdat ze ontevreden zijn over hun zorgverlener. Ook die werkervaring neem ik mee in de mediation, om nog beter naar je te kunnen luisteren en tussen de regels door te lezen.

Ik wil graag weten wat jou beweegt

Gedurende mijn loopbaan bij onder meer ziekenhuizen en gemeentes, heb ik veel ervaring opgedaan met conflicten en het oplossen daarvan. Als er ergens ‘gedoe’ was, werk ik er vaak bij gehaald. Waar ik toen nog vooral vanuit mijn gezond verstand en intuïtie handelde, heb ik enkele jaren geleden besloten om van conflictoplossingen mijn vak te maken. Ik heb mijn mediationdiploma’s gehaald en ben mij gaan specialiseren in het begeleiden van stellen die besloten hebben om te gaan scheiden.

Maar ik werk dus ook als vertrouwenspersoon en als klachtenfunctionaris voor diverse opdrachtgevers. Ik ben van nature erg nieuwsgierig en betrokken. Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe inzichten. Nooit uitgeleerd. Met mijn ervaring in heel uiteenlopende beroepen en functies en een van nature onbevangen, nuchtere houding, beweeg ik mij gemakkelijk tussen mensen met hun diverse achtergronden, karakters en levenservaringen. Ik breng rust in spannende gesprekken. Ik vind niet snel iemand raar en heb een oprechte belangstelling voor wat je beweegt.

Het mediationproces in vogelvlucht

Een mediation begint altijd met een kosteloze en vrijblijvende intake bij mij, een open kennismakingsgesprek. Alles mag daarin besproken worden. Kom gerust met alle vragen die er zijn. Mocht je twijfelen of mediation wel iets voor je is, neem dan ook rustig contact met mij op. Als je helemaal aan het begin van alles staat, en je misschien ook nog niet zeker weet of je wel mediation wilt gaan doen met elkaar, ben je van harte welkom voor een laagdrempelig kennismakingsgesprek.

Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor zo’n kennismaking, waar geen kosten aan verbonden zijn en wat ook volledig vrijblijvend is. Gewoon eens vertellen wat je zoekt en nodig hebt, wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden. Bij mij krijg je al snel rust en overzicht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen. Ik geef jullie alle informatie die je nodig hebt om in alle rust de keuze voor mediation te maken. En of ik de mediator ben, waar het mee klikt.

Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?

Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook.

Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.

Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer bij me aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.