Mijn naam is Eddy. Fijn dat je even op mijn pagina hier rondkijkt. Hoewel de reden niet fijn is natuurlijk. Je bent niet voor niets op deze scheidingssite aan het rondkijken. Je bent je aan het oriënteren op een scheiding of hebt daar samen al toe besloten. En je denkt na of mediation je daarbij zou kunnen helpen. Welkom om dat met mij eens te bespreken!
Uit onderzoek van Motivaction (2019) is gebleken dat ruim 40% van de mensen die in de voorgaande drie jaren waren gescheiden achteraf spijt heeft gekregen van de gemaakte afspraken. Toch schakelt 39% van de mensen geen enkele hulp in bij het overzien en regelen van de financiën en andere zaken bij hun echtscheiding. Ik doe er alles aan om te voorkomen dat je spijt krijgt en bied je graag persoonlijke, objectieve en oplossingsgerichte hulp aan bij je scheiding. Van harte welkom om eens kennis te maken!
Ik werk als mediator persoonlijk, deskundig en neutraal. Het mooie aan mediation is dat je zelf het probleem met elkaar oplost, samen met de persoon die je gesprekspartner is. Doe ik dan als mediator in feite niets? Als onafhankelijke bemiddelaar help ik je daar wel degelijk bij, al neem ik dan geen standpunt in en neem ik geen beslissingen van je over. Het is mijn taak om het gesprek te begeleiden, het proces te bewaken, te zorgen dat alle relevante informatie op tafel ligt en dat de sfeer en de rust er is voor jou om zelf je eigen beslissingen goed geïnformeerd te kunnen nemen. Je doet zelf actief mee en zoekt samen met je gesprekspartner gezamenlijk een creatieve oplossing voor alles. Het gaat in mediation uiteindelijk niet om winnen of verliezen, maar om dat je beiden tevreden uit de onenigheid komt.
Ik heb jarenlang gewerkt bij verschillende banken en verzekeringsmaatschappijen. Ik bekleedde daar verschillende leidinggevende functies, waarbij ik onder meer betrokken was bij fusies en reorganisaties. Als leidinggevende, maar ook als (vice)voorzitter van enkele ondernemingsraden, heb ik dan ook ondervonden wat veranderingsprocessen met mensen en organisaties kunnen doen. In de loop van de tijd begon ik het directe contact met de mensen zelf te missen, de directe toegevoegde waarde van mij voor iemand. Daarom ben ik in 2009 als mediator begonnen en dat werk doe ik tot op de dag van vandaag met veel plezier.
Ik heb me flink gespecialiseerd in de loop van de tijd en mijn kennis en kwaliteiten op verschillende manieren ontwikkeld. Diverse opleidingstrajecten heb ik gevolgd. Ik mag mij naast MfN-geregistreerd mediator ook Erkend Scheidingsadviseur noemen (RES, voorheen RFEA). Dat houdt in dat ik gespecialiseerd ben in de financiële, fiscale en juridische zaken die bij een echtscheiding komen kijken. Voor bijvoorbeeld ondernemers is dat ook extra belangrijk. Een eigen bedrijf maakt het afhandelen van een scheiding vaak extra gecompliceerd.
Ik ben verder officieel gecertificeerd Stiefplan-coach, waarmee ik me heb verdiept in de situatie van een ouder in een samengesteld gezin. Dat heeft me sterk verrijkt en helpt me enorm in de praktijk van mijn werk.
Als klachtenfunctionaris ben ik verder verbonden aan het Klachtenportaal Zorg die een onafhankelijke klachtenregeling, klachtenfunctionaris en geschilleninstantie heeft.
Ook kan ik op verzoek van minderjarigen of andere belanghebbenden worden benoemd als Bijzondere Curator in Jeugdzaken, om de belangen van minderjarige kinderen te behartigen. Ik heb dan een bemiddelende of adviserende rol en kan optreden op het gebied van kinderbeschermingsmaatregelen of vraagstukken van familierechtelijke aard (bij voorbeeld omgang en ouderlijk gezag).
Maar veel liever ben ik dit voor! Daarom heb ik de opleiding “Kies Mediator” gevolgd. Dan kunnen de kinderen bij mij in een vertrouwelijke omgeving vertellen wat ze moeilijk vinden aan de scheiding en kunnen ze aangeven wat ze nodig hebben voor henzelf en hun ouders. Vanuit die rol bied ik het “KIES Mediation Kindgesprek” aan, speciaal voor de kinderen als onderdeel van het scheidingsproces. Zo kun je als ouder met je kind werken aan de voor het kind best haalbare mogelijkheden.
Hoewel ik mij in het begin van mijn mediatorschap vooral richtte op de financiële en praktische aspecten van een echtscheiding, heb ik in de loop der jaren steeds meer aandacht en zorg gekregen voor de mens achter de scheiding. Wat doet het met je als je te horen krijgt dat je partner niet meer met je verder wilt? Wat gaat er schuil achter je als jij degene bent die wilt scheiden? Hoe voorkom je dat mensen hier onnodig emotionele schade door lijden? Dat zijn vragen die ik mijzelf tijdens iedere mediation stel. Scheiden is immers vooral een emotioneel proces. Respect en aandacht voor ieders gevoelens is essentieel voor een goede verwerking van de echtscheiding.
Een mediation begint altijd met een kosteloze en vrijblijvende intake bij mij, een open kennismakingsgesprek. Alles mag daarin besproken worden. Kom gerust met alle vragen die er zijn. Mocht je twijfelen of mediation wel iets voor je is, neem dan ook rustig contact met mij op. Als je helemaal aan het begin van alles staat, en je misschien ook nog niet zeker weet of je wel mediation wilt gaan doen met elkaar, ben je van harte welkom voor een laagdrempelig kennismakingsgesprek.
Ik heet jullie in alle openheid en rust welkom voor zo’n kennismaking, waar geen kosten aan verbonden zijn en wat ook volledig vrijblijvend is. Gewoon eens vertellen wat je zoekt en nodig hebt, wat je voelt en denk, waar je tegenop ziet, wat er allemaal geregeld moet worden. Bij mij krijg je al snel rust en overzicht in jullie proces. En weet je wat je te doen staat samen. Ik geef jullie alle informatie die je nodig hebt om in alle rust de keuze voor mediation te maken. En of ik de mediator ben, waar het mee klikt.
Is het kennismakingsgeprek goed voor je gegaan, dan kun je aangeven dat je officieel de mediation bij mij wilt starten. Dat zou zelfs al aansluitend kunnen zijn. Dan komen we de Mediationovereenkomst overeen, waarin we vastleggen dat ik volgens de beroepsregels van het vak jullie zal begeleiden. Op basis daarvan kunnen we vervolgens subsidie gaan aanvragen voor je mediation, zodat de kosten ook mooi laag kunnen worden gehouden. Vervolgens gaan we vaststellen waarmee we van doen hebben rond je relatievorm, je alimentatie situatie en je vermogen. Welke documenten heb je allemaal precies nodig? Moet er een Ouderschapsplan komen? Een Echtscheidingsconvenant? Of zijn er geen kinderen, maar is er bij voorbeeld een eigen woning?
Als mediator help ik je te inventariseren wat er allemaal moet worden vastgelegd en breng ik overzicht aan. Ik attendeer je op wat er juridisch en fiscaal allemaal aan wetten zijn, waar je rekening mee moet houden. En als er in het proces te sterke emoties zijn om ermee door te gaan, geven die emoties alle voorrang. “Emoties komen van rechts”, is mijn overtuiging. Die kunnen niet genegeerd worden. Maar ik help jullie ook om de ‘zakelijke koers’ niet te verliezen, want er moet natuurlijk wel van alles geregeld worden ook. Sterker nog, het snel inzetten op het overzicht krijgen van je financiële situatie geeft vaak al heel veel emotionele rust. Je weet waar je aan toe bent en wat de keuzemogelijkheden zijn.
Het mediationproces is af zodra jullie alles hebben vastgelegd en ondertekend, zodat – in het geval je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – de stukken overgedragen kunnen worden aan de advocaat die alles indient bij de rechtbank. Dan start de juridische fase van jullie scheidingsproces. De mediation is daarmee beëindigd.
Overigens mag je bij mij altijd na afloop nog weer aankloppen voor nazorg. Speelt er toch nog weer flinke miscommunicatie? Heb je behoefte aan nog een keer spreken over wat alles met je heeft gedaan en doet? Is er een wijziging in je situatie qua inkomen of woonlast of nieuwe partner? Voel je vrij om hierin opnieuw mij als mediator te raadplegen. Is het twee jaar geleden dat je bij me was? Dan kunnen we zelfs opnieuw subsidie aanvragen voor je.